Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Ξεκινά η «μάχη» για τα ακριβά φάρμακα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ - Τι διεκδικούν οι επαγγελματίες του κλάδου


Νέα συζήτηση έχει ανοίξει για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φάρμακα υψηλού κόστους που διαθέτουν για σοβαρά νοσήματα, καθώς οι φαρμακοποιοί ξεκινούν τη διεκδίκηση ώστε τα σκευάσματα να διατίθενται στα φαρμακεία της γειτονιάς.
Σήμερα τα λεγόμενα και ακριβά φάρμακα (Φάρμακα Υψηλού Κόστους – ΦΥΚ) όταν δεν είναι νοσοκομειακά, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Οι φαρμακοποιοί μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ζητούν ένα μέρος των ακριβών φαρμάκων να διατίθενται πλέον από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Βασικό τους επιχείρημα να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασθενείς που σήμερα ταλαιπωρούνται στα λιγοστά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα, διανύοντας ακόμη και αποστάσεις χιλιομέτρων για να τα προσεγγίσουν. Μάλιστα οι φαρμακοποιοί επικαλούνται και τις ουρές που σχηματίζονται αλλά και την κακή εξυπηρέτηση των ασθενών.
Ο κλάδος, όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, θα είναι το πρώτο πράγμα που θα διεκδικήσει από τον νέο υπουργό Υγείας, διεκδίκηση που όμως βρίσκει απέναντι τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Οι εταιρείες υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι δεν μπορούν τα ακριβά φάρμακα να διατεθούν στα φαρμακεία της γειτονιάς, καθώς συχνά χρειάζονται και ειδικές συνθήκες μεταφοράς και διακίνησης και είναι απίθανο οι συνθήκες αυτές να εξασφαλιστούν στα μικρά ιδιωτικά φαρμακεία.Εκτός αυτού επισημαίνουν ότι το επιπλέον κόστος που θα προκύψει θα το επωμιστούν οι εταιρείες που ήδη επιβαρύνονται με γιγαντιαίες επιστροφές και εκπτώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ. Από την άλλη οι φαρμακοποιοί θα διεκδικήσουν τα ακριβά φάρμακα προκειμένου να εισπράττουν και τη σχετική αποζημίωση η οποία θα είναι κλιμακωτή με βάση την τιμή ενός φαρμάκου.
Τι δηλώνει στο ethnos ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Οι φαρμακοποιοί εδώ και καιρό έχουν θέσει το θέμα στην κυβέρνηση η οποία, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο κλάδος, συμφωνεί να μεταφερθούν ακριβά φάρμακα και στα φαρμακεία της γειτονιάς.
Όπως αναφέρει στο ethnos ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς: «Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης συμφωνεί με τη θέση μας κάποια ακριβά φάρμακα, έστω αυτά που κοστίζουν έως 300 ευρώ να διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Θα διευκολυνθούν οι ασθενείς ότι εμείς διαθέτουμε 10.500 φαρμακεία σε όλη τη χώρα, ενώ τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι ελάχιστα».
Τι δηλώνει στο ethnos ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) πάντως από την πλευρά του έχει θέσει αρκετές φορές το ζήτημα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητώντας να συνεχισθεί η διάθεση των ακριβών φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ. Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου υπογραμμίζει στο ethnos: «Ένας από τους βασικούς λόγους που αρνούμαστε είναι ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί η μεταφορά των φαρμάκων υψηλού κόστους με την ποιότητα που απαιτείται σε πολλά από αυτά. Πολλά από τα σκευάσματα χρειάζονται ειδικές συνθήκες και είναι άγνωστο πώς μπορούν να διασφαλιστούν αυτές οι συνθήκες στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Από την άλλη υπάρχει και το ζήτημα των «παράλληλων εξαγωγών», η διάθεσή του δηλαδή σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπου οι τιμές είναι πιο υψηλές. Εάν αλλάξει ο τρόπος διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους, θεωρούμε ότι θα υπάρχουν σίγουρα ελλείψεις. Και αυτό διότι θα ενισχυθεί το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών με δεδομένο ότι έχουμε τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη και θα αποτελέσει μία ευκαιρία και να εξαχθούν φάρμακα ακριβά εκτός Ελλάδος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα