Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Ο πρέσβης των ΗΠΑ προέβλεψε ότι οι Αμερικανοί θα μείνουν στη Σαϊγκόν ένα χρόνο ακόμα – Την επομένη μέρα μπήκαν οι Βιετκόνγκ στην πόλη


«Μην πηγαίνετε πουθενά, είμαστε ασφαλείς», είχε διαμηνύσει ο πρέσβης των ΗΠΑ σε φίλους και γνωστούς. Την επομένη μέρα μπήκαν οι Βιετκόνγκ στη Σαϊγκόν!
Το 1975, μια μέρα σαν σήμερα, στις 30 Απριλίου «πέφτει» η Σαϊγκόν. Ο Λαϊκός Στρατός του Βιετνάμ είχε περικυκλώσει την πρωτεύουσα του Νοτίου Βιετνάμ – σημερινή Χο Τσι Μινχ – και στην πόλη όλοι περίμεναν γενικευμένη και άμεση επίθεση.
Μόνο ο πρέσβης των ΗΠΑ ζούσε στον κόσμο του: Στις 28 Απριλίου, ο Γκράχαμ Μάρτιν, ανέφερε στον υπουργό Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ, ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κρατηθούν στη Σαϊγκόν «για ένα χρόνο ακόμη» και διέταξε τους αμερικανούς διπλωμάτες να αποτρέψουν τη φυγή νοτιοβιετναμέζων φίλων τους! Την επομένη μέρα, στις 29 Απριλίου, άρχισε η επιχείρηση για την φυγάδευση αμερικανών πολιτών και Βιετναμέζων που θα αντιμετώπιζαν κίνδυνο.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Γκράχαμ Μάρτιν είχε κάνει μια εντελώς άστοχη πρόβλεψη... 

Η επιχείρηση «Frequent Wind» (συχνός άνεμος) κράτησε μέχρι αργά το βράδυ και Αμερικάνοι και Βιετναμέζοι πηδούσαν από ταράτσα σε ταράτσα για να φθάσουν στα ελικόπτερα και να ξεφύγουν. Περισσότεροι από 7000 άνθρωποι φυγαδεύτηκαν εκείνη την ημέρα. Την επομένη, στις 30 Απριλίου, τα άρματα μάχης των Βορειοβιετναμέζων μπαίνουν στην πόλη. Ο Δαβίδ είχε νικήσει τον Γολιάθ. Ο πόλεμος του Βιετνάμ είχε τελειώσει.
Από τις 15 Αυγούστου του 1973, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν σταματήσει τις εχθροπραξίες και είχαν αποσύρει τα στρατεύματά τους από το Βιετνάμ. Τον Ιανουάριο του 1973, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Βόρειο Βιετνάμ συνήψαν ειρηνευτική συμφωνία, τερματίζοντας τις εχθροπραξίες μεταξύ τους και στις 15 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς έφυγε και ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης από την περιοχή.
Ο πόλεμος μεταξύ του Βορείου και του Νοτίου Βιετνάμ συνεχίστηκε μέχρι τις 30 Απριλίου 1975, όταν οι δυνάμεις του Βορείου Βιετνάμ κατέλαβαν τη Σαϊγκόν. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων πάνω από 58.000 Αμερικανών) σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ και περισσότεροι από τους μισούς νεκρούς ήταν Βιετναμέζοι άμαχοι.


Πάνω από δύο δεκαετίες βίαιων συγκρούσεων είχαν προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή στον πληθυσμό του Βιετνάμ: Εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν 2 εκατομμύρια Βιετναμέζοι, ενώ 3 εκατομμύρια τραυματίστηκαν και άλλα 12 εκατομμύρια έγιναν πρόσφυγες. Ο πόλεμος είχε καταστρέψει τις υποδομές και την οικονομία της χώρας.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποτελέσματα του Πολέμου θα επηρεάσουν τη χώρα πολύ μετά την επιστροφή των τελευταίων στρατευμάτων στην πατρίδα. Οι ΗΠΑ ξόδεψαν περισσότερα από 120 δισεκατομμύρια δολάρια για τη σύγκρουση από το 1965 μέχρι το 1973. Αυτή η τεράστια δαπάνη οδήγησε σε εκτεταμένο πληθωρισμό, που επιδεινώθηκε από την παγκόσμια κρίση πετρελαίου το ‘73 και την εκτίναξη των τιμών των καυσίμων.
Ψυχολογικά, ο αντίκτυπος ήταν ακόμη πιο βαθύς. Ο πόλεμος είχε γκρεμίσει τον μύθο των αήττητων Αμερικανών και είχε προκαλέσει διχασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα