Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Ξεκινά τη Δευτέρα η αντιπυρική περίοδος

Ξεκινά τη Δευτέρα 1η Μαΐου η αντιπυρική περίοδος και μαζί η απαγόρευση φωτιάς για αγροτικές εργασίες στην ύπαιθρο.
Όπως πάντα, η αντιπυρική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Αυτό ανακοίνωσε χθες η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας, σύμφωνα με τη σχετική πυροσβεστική διάταξη η οποία ρυθμίζει τα χρονικά όρια απαγόρευσης χρήσης φωτιάς στην ύπαιθρο. Ο μόνος τρόπος λοιπόν για να βάλει κάποιος φωτιά προκειμένου να κάψει κάτι, είναι να πάρει άδεια από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία και αφού ληφθούν τα μέτρα που ορίζονται στη σχετική πυροσβεστική διάταξη.
Πιο αναλυτικά η ΔΙΠΥΝ Μεσσηνίας απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες:
• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.
• Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου.
• Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
• Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr
Επίσης, η ΔΙΠΥΝ προειδοποιεί ότι “καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι-περιπολίες προς αποφυγή ενάρξεως και εξάπλωσης πυρκαγιών, αλλά και προς διαπίστωση της τήρησης των υποχρεωτικών μέτρων πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες. Επισημαίνουμε ότι, η μη τήρηση των διαλαμβανομένων στα ανωτέρω, επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις”.
Η ανακοίνωση κλείνει με συμβουλές προς τους πολίτες για το τι να κάνουν σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά:
• Τηλεφωνήστε αμέσως στο 199 ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
α) Την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
β) το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς,
γ) την ένταση του ανέμου στην περιοχή, και
δ) το είδος της βλάστησης που καίγεται.• Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.
• Διευκολύνετε την πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα