Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

ΕΦΚΑ: Πρόσβαση μ’ ένα κλικ στον ασφαλιστικό βίο – Επιταχύνεται η εκκαθάριση εισφορών


Υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς το σχέδιο δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού Συστήματος του ΕΦΚΑ, μέσω του οποίου θα ψηφιοποιηθούν όλα τα αρχεία του Φορέα και ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει ηλεκτρονικά και άμεσα όλες τις πληροφορίες που αφορούν τον ασφαλιστικό του βίο και λογαριασμό.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι περιορίζεται αισθητά η… «χαρτούρα», η γραφειοκρατία και η αναμονή στα γκισέ για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι μπορούν πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά να τακτοποιούν τις ασφαλιστικές τους υποθέσεις.
Οι μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Εργασίας έχουν ως στόχο την περαιτέρω ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ και προς αυτή την κατεύθυνση έχει προχωρήσει ήδη και τους σχετικούς διαγωνισμούς για την περαίωση των εν λόγω έργων.
Σημαντικός πυλώνας του μεταρρυθμιστικού πλαισίου είναι η ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ - που τώρα δεν επικοινωνούν μεταξύ τους - σε μια ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα συνδέεται με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Η εν λόγω ενοποίηση θα επιταχύνει την εκκαθάριση εισφορών, ενώ θα υπάρχει πιο σαφής εικόνα και μάλιστα σε real time για τις οφειλές του ασφαλισμένου, έτσι ώστε να αποφεύγονται συνήθη λάθη που γίνονται εις βάρος του.
Ψηφιοποίηση των ενσήμων και πριν το 2002
Σημείο αναφοράς του σχεδίου, στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς προς ημερών ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, είναι η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών, με την ψηφιοποίηση των ενσήμων και πριν από το 2002. Σε περίπου 36 μήνες από σήμερα, ο πολίτης θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και πλήρη πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό, θα μπορεί δηλαδή να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης. Οι δύο σχετικές συμβάσεις θα πάνε στο Ελεγκτικό Συνέδριο την ερχόμενη εβδομάδα.
Επίσης σημαντικό ως προς το σκέλος της ταχύτερης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, είναι και το μέτρο που προβλέπει ότι η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, η έναρξη/μεταβολή/λήξη ασφάλισης και συνολικά 15 συναλλαγών, θα γίνονται ηλεκτρονικά και όχι στο γκισέ όπως ίσχυε έως τώρα.
Ακόμη προχωράει η διασύνδεση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με τον ΕΦΚΑ, κάτι που επιτρέπει στους ελεγκτές του Φορέα να γνωρίζουν πραγματικό χρόνο το ωράριο, την αμοιβή, τη μερική ή την πλήρη απασχόληση κάθε εργαζομένου. Με τον τρόπο αυτό, θα καταπολεμηθεί στην πηγή η εισφοροδιαφυγή και τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα αυξηθούν με μία ακόμα σημαντική μεταρρύθμιση, που έρχεται να πλαισιώσει την εισαγωγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
Ο ανάδοχος έχει επιλεγεί, η σύμβαση έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα