Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Καύσιμα: Συνεχίζεται η βουτιά στην κατανάλωση - Επιταχύνεται η μείωση τιμών στην αντλία


Για τρίτο συνεχή μήνα η κατανάλωση των καυσίμων σημείωσε κάμψη, παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανάκαμψη των πωλήσεων. Βέβαια, ο ρυθμός πτώσης ήταν σαφώς μικρότερος τον Μάρτιο σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες.
Αθροιστικά στο 3μηνο η πτώση των εσόδων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, παρατηρείται τόσο σε σχέση με τον στόχο, αλλά και τα αντίστοιχα έσοδα που είχαν επιτευχθεί πέρυσι. Μάλιστα το αξιοσημείωτο είναι ότι η μείωση είναι τόσο σε επίπεδο 3μήνου, όσο και για τον κάθε μήνα ξεχωριστά.
Βέβαια όλα δείχνουν ότι ίσως τον Απρίλιο, λόγω και της εντυπωσιακής εξόδου του Πάσχα, η κατανάλωση θα παρουσιάσει άνοδο, τόσο έναντι του στόχου όσο και της περυσινής επίδοσης. Τα εν λόγω στοιχεία πάντως αναμένεται να δημοσιοποιηθούν λίγο μετά τις εκλογές.
Η κατάσταση αυτή έχει θετικές επιπτώσεις στην πορεία των τιμών των καυσίμων. Έτσι λοιπόν η αγορά συνεπικουρούμενη και από την συνέχιση της πτώσης του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο, προσαρμόζεται και οι τιμές στην αντλία εμφανίζουν σημαντική πτώση.
Νέες μειώσεις στην Αττική
Σήμερα μάλιστα στην Αττική, που είναι και η αγορά που προσαρμόζεται πιο γρήγορα στις μεταβολές των τιμών, η τιμή της βενζίνης σε πολλά πρατήρια πωλείται κάτω από το όριο του 1,8 ευρώ το λίτρο, ενώ το diesel κίνησης κάτω από το 1,5 ευρώ το λίτρο.
Σε ότι αφορά τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, συνεχίστηκε και σήμερα η πτώση και βρέθηκε το Brent κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι και συγκεκριμένα στην περιοχή των 77,74 δολάρια, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 3,5%.
Κάμψη 8% στα έσοδα από ΕΦΚ
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2023, τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα βαίνουν μειούμενα, τόσο σε σχέση με τον στόχο, όσο και σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα.
Συγκεκριμένα:Το πρώτο 3μηνο του 2023, τα έσοδα από τον ΕΦΚ ήταν 904 εκατ. έναντι στόχου για έσοδα 984 εκατ. Πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα τα έσοδα ήταν στα 959 εκατ.
Η μεγαλύτερη υστέρηση παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο και η μικρότερη τον περασμένο μήνα, τον Απρίλιο.
Όλους τους μήνες του 2023 η κατανάλωση είναι μικρότερη από τους αντίστοιχους μήνες του 2022.
Επίσης να σημειωθεί ότι μειωμένα είναι τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή, απόρροια της μειωμένης κατανάλωσης.
Τέλος να σημειωθεί ότι με βάση τα προχτεσινά στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών η μέση τιμή της βενζίνης σε όλη την χώρα ήταν στα 1,908 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,948 ευρώ το λίτρο την Μ. Παρασκευή, υποχώρηση δηλαδή 4 λεπτά το λίτρο. Για το diesel κίνησης η μέση τιμή είναι στο 1,624 ευρώ το λίτρο από 1,656 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 3 λεπτά λιγότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα