Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Επανεκκινεί το ενημερωτικό πρόγραμμα “Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη - Υψώνουμε Ασπίδα Προστασίας”


ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΡΙΣ, ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ, ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ
“Μην ξεχνάμε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι καθημερινές ιατρικές πράξεις και αν δεν έχουμε εκπαιδευτεί να κάνουμε αυτές τις ιατρικές πράξεις σωστά δεν μπορούμε να έχουμε σωστή ρύθμιση με αποτέλεσμα δυστυχώς να τιμωρούμαστε γι αυτό και να εμφανίζονται μία μία οι επιπλοκές. Δεν θέλω να τρομάξω αλλά χρειάζεται εκπαίδευση, αυτό να έχει στο μυαλό του το κάθε άτομο με διαβήτη”. Αυτό σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών “Γλυκιά Μεσσηνία”, Αθανασία Καρούνου και έκανε πρόσκληση συμμετοχής στο πρόγραμμα “Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη - Υψώνουμε Ασπίδα Προστασίας”, το οποίο επανεκκινεί μετά την πανδημία το Σάββατο 2 Μαρτίου, στο Διαβολίτσι, με το συντονισμό του καθηγητή Παθολογίας-Διαβήτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Χαλβατσιώτη…
Το πρόγραμμα “Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη” είχε ξεκινήσει από το Σύλλογο Διαβητικών πριν από την πανδημία, από την αρχή με τη στήριξη του καθηγητή Παναγιώτη Χαλβατσιώτη και ξεκινά και πάλι το Σάββατο, από το Διαβολίτσι, όπου από τις πέντε μέχρι τις έξι το απόγευμα θα γίνουν στον κόσμο που θα προσέλθει μετρήσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, ενώ θα ακολουθήσουν ενημερωτικές εισηγήσεις από:
Αρετή Κορακοβούνη, ενδοκρινολόγος, «Αίτια και διάγνωση Σακχαρώδη Διαβήτη».
Γεώργιος Μπριστογιάννης, νεφρολόγος, τέως διευθυντής Νεφρολογικής Κλινικής - Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Μεσσηνίας, «Νεφρός και Διαβήτης».
Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Διαβήτη ΕΚΠΑ: «Θεραπεία Σακχαρώδη Διαβήτη».
Η Αθανασία Καρούνου σημείωσε ότι οι “Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη” θα συνεχιστούν στον Αρι στις 13 Απριλίου, στην Καρδαμύλη στις 25 Μαΐου και στον Αριστομένη στις 15 Ιουνίου, ενώ θα ακολουθήσει από τον Σεπτέμβριο και μετά πρόγραμμα επισκέψεων σε διάφορες άλλες περιοχές της Μεσσηνίας.
Τέλος η Αθανασία Καρούνου ανέφερε ότι το πρόγραμμα έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διαβήτη και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Διαβήτη Πελοποννήσου, καθώς επίσης χορηγός είναι ο όμιλος New York College.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΛΑΒΑΤΣΙΩΤΗΣ
Ο καθηγητής Παναγιώτης Χαλβατσιώτης ευχαρίστησε την πρόεδρο του Συλλόγου και το Διοικητικό Συμβούλιο για τη συνεργασία τους, η οποία τόνισε ότι είναι μοναδική σε ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και ίσως και σε πολλές άλλες περιφέρειες, σε ό,τι αφορά το εύρος των δράσεων για την πρόληψη, ενημέρωση, αντιμετώπιση του διαβήτη.
Αναφερόμενος στη νόσο αυτή ο καθηγητής σημείωσε μεταξύ άλλων: “Μπορεί η πανδημία να μας συγκλόνισε για ένα χρονικό διάστημα, θα πρέπει να μας συγκλονίσει και ο διαβήτης γιατί αφήνει αφήνει περισσότερες απώλειες και σε ζωές αλλά και σε ποιότητα ζωής παγκοσμίως. Σήμερα στις αναπτυγμένες χώρες ο ένας στους πέντε ενήλικες κινδυνεύει να εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά νοσήματα, σε ακρωτηριασμούς, σε νεφρικές ανεπάρκειες. Ο ένας στους δύο σε τεχνητό νεφρό είναι λόγω διαβήτη και ο άλλος από την υπέρταση. Συνήθως οι διαβητικοί έχουν και την υπέρταση. Τα περισσότερα προβλήματα τα καρδιολογικά τα έχουν οι διαβητικοί γι αυτό και οι καρδιολόγοι αντιμετωπίζουν ένα διαβητικό χωρίς να έχει πάθει έμφραγμα σαν να έχει περάσει ένα έμφραγμα. Καταλαβαίνουμε το κόστος που έχει ο διαβήτης σε μια κοινωνία και γιατί θα πρέπει να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά”.
Ο καθηγητής ευχαρίστησε θερμά τον χορηγό του προγράμματος, τον πρόεδρο του ομίλου New York College, κ. Φούτση, ο οποίος είναι από το Διαβολίτσι, από το οποίο θα επανεκκινήσει το Σάββατο το πρόγραμμα και κλείνοντας υπογράμμισε ότι είναι χρέος της ιατρικής κοινότητας να βρίσκεται κοντά στον κόσμο και να τον ενημερώνει για την προστασία της υγείας του, κάτι που είναι ο σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος.   Στ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα