Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Με ευθύνη του ΥΠΕΣ υπολειτουργούν 224 ΚΕΠ

Π.Ο.Σ.Ε. ΚΕΠ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Αθήνα 14 Μαϊου 2010
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, με αφορμή το θέμα που θίχτηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 98,9» για το ΚΕΠ Μητροπόλεως στη Ρόδο, ενημερώνει τα εξής :
Στο ΚΕΠ Μητροπόλεως, εργάζονται δυο γυναίκες συνάδελφοι μόνιμοι , οι οποίες έφυγαν στις αρχές του 2010 με άδεια τοκετού. Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους ο Δήμος έστειλε αίτημα στο Υπουργείο για την πρόσληψη δύο συμβασιούχων έργου ώστε να αναπληρωθεί το κενό. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η σύναψη των συμβάσεων με αποτέλεσμα το ΚΕΠ ουσιαστικά να υπολειτουργεί (στο ΚΕΠ βρίσκονται μόνο ο Προϊστάμενος και ο αναπληρωτής Προϊστάμενος και οι οποίοι δεν είναι του κλάδου διεκπεραίωσης υποθέσεων πολιτών και δεν έχουν γνώση χειρισμού του προγράμματος "ermis", επίσης δεν έχει γίνει και η τεχνική αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος σε «syzefxis». Με αποτέλεσμα να αδυνατούν να διεκπεραιώσουν υποθέσεις και να χειριστούν το ηλεκτρονικό σύστημα του ΚΕΠ. Το παραπάνω λειτουργικό πρόβλημα δεν αποτελεί δυστυχώς μεμονωμένη περίπτωση. Τονίζουμε ξεκάθαρα ότι, την υπηρεσία των ΚΕΠ με πάνω από 1.280 υποθέσεις, μπορούν και έχουν γνώσεις να λειτουργήσουν μόνο οι υπάλληλοι του κλάδου Δ.Υ.Π.
 Στις 13 Νοεμβρίου 2009 σε συνάντηση της ΠΟΣΕ ΚΕΠ με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση, είχαν επισημανθεί όλα τα προβλήματα που διέπουν τον θεσμό των ΚΕΠ και ζητήθηκε να δοθούν άμεσα λύσεις καθώς οτιδήποτε άλλο θα οδηγούσε τον θεσμό στην υποβάθμισή του. Δυστυχώς άστοχες ενέργειες και η ανικανότητα χειρισμού των προβλημάτων από πλευράς Υπουργείου, οδήγησαν πολλά ΚΕΠ στην υπολειτουργία τους.
Σήμερα μετά τις άστοχες και χρονοβόρες ενέργειες του ΥΠΕΣ τα κλειστά ΚΕΠ και αυτά που υπολειτουργούν αγγίζουν την αναλογία 1 στα 5 (224 ΚΕΠ). Από το παραπάνω περιστατικό προκύπτει περίτρανα πόσο σημαντική και πολύτιμη είναι η εμπειρία των εργαζομένων για τον χειρισμό του ηλεκτρονικού συστήματος των ΚΕΠ όπως και το ότι οι εργαζόμενοι των Δήμων που έχουν ορισθεί ως προϊστάμενοι ή αναπληρωτές δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις με αποτέλεσμα να αδυνατούν να χειριστούν το πρόγραμμα «ermis». Είχαμε επισημάνει μέσω των προτάσεων μας εγγράφως προς το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στην διαβούλευση για το πρόγραμμα Καλλικράτης περίπτωση Δημοτικό e-kep <<η ύπαρξη προϊσταμένων που δεν γνωρίζουν τις υπηρεσίες των ΚΕΠ φθείρει τον θεσμό καθώς η μη γνώση θεμάτων ΚΕΠ αλλά και η νοοτροπία άλλων υπηρεσιών, θα οδηγήσει τον θεσμό σε αρνητικά μονοπάτια>>. Διαπίστωση, οι υπεύθυνοι της κεντρικής διοίκησης για θέματα ΚΕΠ, δεν ασχολούνται δεν ξέρουν.
Η ΠΟΣΕ ΚΕΠ επαληθεύεται δραματικά στις προειδοποιήσεις που εγκαίρως είχε κάνει προς το Υπουργείο τονίζοντας ότι θα υπάρξει τεράστιο λειτουργικό πρόβλημα και κρίση αξιοπιστίας του πιο πετυχημένου θεσμού που έχει αναδείξει ο δημόσιος τομέας. Θα μπορούσαμε σήμερα λοιπόν με πλήρη τεκμηρίωση να αντιστρέψουμε το προεκλογικό spot της κυβέρνησης που χαρακτηριστικά έλεγε « ΚΕΠ ΠΑΝΤΟΥ» με το περιγραφικό και σύγχρονο : « ΚΕΠ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων ΚΕΠ τονίζει και επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση, δεν θα επιτρέψει την υποβάθμιση του θεσμού ούτε την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτόν. Στην προσπάθεια να προσφέρουν τα ΚΕΠ ακόμη καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες η ΠΟΣΕ ΚΕΠ κατέθεσε δικές τις προτάσεις εγγράφως προς το Υπουργείο αλλά και μέσω της διαβούλευσης στο πρόγραμμα Καλλικράτης - http://www.opengov.gr/ypes/?p=403&cp=5#comment-15062.
Γνωρίζουμε και θέλουμε, ισχυρή υπηρεσία, ισχυρούς υπαλλήλους, αποδοτικότερη εξυπηρέτηση στους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα