Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Οκτώ Δήμους και "μπλε" κοπτοραπτική θέλει η ΤΕΔΚ

Στην απόφαση να προταθούν επιπλέον 2 Δήμοι στον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, αλλά και να μετακινηθούν 3 άλλοι, κατέληξε προχθές, μετά από αρκετή ένταση, το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας. Ειδικότερα, το Σώμα αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση τη δημιουργία του Δήμου Φιλιατρών με έδρα τους Γαργαλιάνους, αλλά και Δήμου στην κεντρική Μεσσηνία, που θα αποτελείται από τους σημερινούς Δήμους Βουφράδος, Παπαφλέσσα και Χιλιοχωρίων. Θα ζητήσει επίσης τη μετακίνηση των Δήμων Αρφαρών από τον υπό σύσταση Δήμο Οιχαλίας στο Δήμο Καλαμάτας, Ιθώμης από το Δήμο Μεσσήνης στο Δήμο Οιχαλίας και Αβίας από το Δήμο Μεσσηνιακής Μάνης στο Δήμο Καλαμάτας....
...

Κι όπως αντιληφθήκατε, στην πρόταση – απόφαση ούτε καν γίνεται αναφορά στο Δήμο Ανατολικής Πυλίας και αυτό γιατί δε στάθηκε δυνατό να επέλθει ομοφωνία ως προς το θέμα της έδρας, που έθεταν επιτακτικά οι δήμαρχοι Κορώνης Θοδ. Σαλαντής και Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η πρόταση για το Δήμο της ορεινής Μεσσηνίας, που είχε κατατεθεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής, δεν έγινε αποδεκτή από το Δήμο Αριστομένους και την Κοινότητα Τρικόρφου, οπότε προέκυψε η «κουτσουρεμένη» πρόταση για τους Δήμους Βουφράδος, Παπαφλέσσα και Χιλιοχωρίων.
Πάντως και αυτή η συνεδρίαση, δεν ήταν «αναίμακτη». Υπήρξαν στιγμές έντασης, που όμως ήταν μικρότερη σε έκταση από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής. Από τα χαρακτηριστικότερα σημεία ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ της δημάρχου Μελιγαλά Ελένης Αλειφέρη και του προέδρου της ΤΕΔΚ, δήμαρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα σχετικά με τη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί ως προς την ψήφιση της πρότασης για τις μετακινήσεις των ΟΤΑ. Ο κ. Νίκας επέμενε υπέρ της τμηματικής ψηφοφορίας, ενώ η κα Αλειφέρη ήθελε να γίνει συνολικά. Μέμφθηκε δε το δήμαρχο Καλαμάτας πως το τμηματικό σκέλος, εξυπηρετεί τον ίδιο.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί και το φραστικό επεισόδιο του προέδρου της ΤΕΔΚ με τον επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δήμο Δωρίου Αριστ. Φωτόπουλο, ο οποίος θέλησε να εκπροσωπήσει το Δήμο, καθώς απουσίαζε κάποιος εκπρόσωπος από πλευράς της Δημοτικής Αρχής. Ο κ. Νίκας αρνήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος αποχώρησε διαμαρτυρόμενος. Έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το αίτημα που έχει διατυπωθεί να μη συνενωθεί ο Δήμος Δωρίου με αυτόν της Οιχαλίας, αλλά με αυτόν της Τριφυλίας, παραμένει άγνωστο αν θα ικανοποιηθεί
Νέοι Δήμοι
Στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Νίκας χαρακτήρισε ως κριτήριο τις όποιες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Όταν έθεσε το θέμα της Ανατολικής Πυλίας, ο δήμαρχος Κορώνης γνωστοποίησε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία ζητείται Δήμος Ανατολικής Πυλίας με έδρα την Κορώνη, που θα συμπεριλαμβάνει τους σημερινούς Δήμους της περιοχής. Μετέφερε επίσης και την πρόταση του δημοτικού συμβούλου Δημ. Βεργόπουλου για δημιουργία Δήμου Ανατολικής Πυλίας, με το υπουργείο Εσωτερικών να αποφασίζει για την έδρα, που συγκέντρωσε μόνο 2 ψήφους έναντι των 12 της πρώτης.
Ο δήμαρχος Αίπειας Νικ. Αναστασόπουλος κατηγόρησε τον ομόλογό του της Κορώνης για αδιαλλαξία, σημειώνοντας πως «κοιτάζουν τα οφέλη που έχουν στο μυαλό τους κι όχι το συμφέρον της περιοχής» και υπογράμμισε πως το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει τη σύσταση Δήμου στην Ανατολική Πυλία με το όνομα Δήμος Κορώνης και έδρα το Πεταλίδι.
Υπέρ της σύστασης Δήμου Κορώνης με έδρα το Πεταλίδι, κατέληξε η σύσκεψη του Σαββάτου στον Άγιο Ανδρέα, υπογράμμισε με έμφαση ο δήμαρχος Πεταλιδίου Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος. Επισήμανε την ανάλογη απόφαση του Δ.Σ. Αίπειας και κατέθεσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βουφράδος να συνενωθεί με τους Δήμους Αριστομένους, Παπαφλέσσα και Χιλιοχωρίων, στην περίπτωση που προκύψει Δήμος στην ορεινή ενδοχώρα και σε διαφορετική περίπτωση να συνενωθεί με τους Δήμους της Ανατολικής Πυλίας με έδρα το Πεταλίδι.
Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, δεν προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα. Σε κάποια στιγμή ανακοινώθηκε ότι οι δήμαρχοι Αίπειας και Κορώνης συμφώνησαν στη συγκρότηση Δήμου Ανατολικής Πυλίας με έδρα την Κορώνη, αλλά η άποψη αυτή απορρίφθηκε από τον κ. Νίκα, με το σκεπτικό ότι δεν περιλαμβάνεται σε πρόταση των Δημοτικών Συμβουλίων, αλλά είναι το αποτέλεσμα της επικοινωνίας των δύο δημάρχων.
Τα μέλη της ΤΕΔΚ στήριξαν, στην πλειοψηφία τους, την υποβολή πρότασης συγκρότησης Δήμου Ανατολικής Πυλίας, ενώ η κα Αλειφέρη σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει απόφαση και για την έδρα, καθώς αν η πρόταση είναι μη ασφαλής, θα δημιουργήσει προβλήματα στους νέους Δήμους Πύλου και Μεσσήνης.
Όσον αφορά στη συγκρότηση Δήμου στην ορεινή ενδοχώρα της κεντρικής Μεσσηνίας, ο δήμαρχος Παπαφλέσσα επισήμανε πως πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις και τάχθηκε υπέρ της συγκρότησής του. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο δήμαρχος Χιλιοχωρίων Παν. Δαρσακλής, μεταφέροντας τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει ως δεύτερη εναλλακτική λύση τη συνένωση με το νέο Δήμο Πύλου.
Κατά της πρότασης τάχθηκε ο δήμαρχος Αριστομένους Ι. Μπρατσιάκος, ο οποίος μίλησε για συνένωση του Δήμου με το Δήμο Μεσσήνης. Αρνητική ήταν επίσης και η απόφαση της κοινότητας Τρικόρφου.
Μετακινήσεις Δήμων
Στο θέμα των μετακινήσεων Δήμων, από αυτούς που έχουν προταθεί, σε άλλους, υφιστάμενους, ο δημοτικός σύμβουλος Αρφαρών Ι. Αργυράκης είπε ότι τα Αρφαρά δε θα αποτελέσουν σωσίβιο για την ύπαρξη ενός νέου Δήμου και συνέχισε λέγοντας πως όποιος θέτει θέμα για νέο Δήμο, αδυνατίζει την πρόταση για μετακίνηση των Αρφαρών στο Δήμο Καλαμάτας. Τη μετακίνηση στο Δήμο Καλαμάτας, είχε ζητήσει νωρίτερα και ο δήμαρχος Αρφαρών Ανδ. Καραγιάννης.
Με την πρόταση μειοψήφησε η δήμαρχος Μελιγαλά Ελένη Αλειφέρη, καθώς υπάρχει σχετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Κατηγορήθηκε ωστόσο από τον κ. Αργυράκη πως δεν έχει υπεύθυνη στάση. Το μέλος της ΤΕΔΚ, είπε επίσης ότι είναι αδιανόητο μια ομόφωνη απόφαση να χρησιμοποιείται ως αντάλλαγμα.
Οι «μπηχτές» ήρθαν από το δήμαρχο Μεσσήνης Κ. Σπυρόπουλο, ο οποίος ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι δημιουργείται ένας Δήμος που καταλαμβάνει το 1/3 του νομού και οι υπόλοιποι κόβονται σε 5-6 κομμάτια. «Τα Αρφαρά», συνέχισε, «μιλούσαν για μικρούς και λειτουργικούς Δήμους και τώρα με ξενίζει το ότι θέλουν να πάνε στην Καλαμάτα». Τέλος, σημείωσε ότι οι Δήμοι θα πρέπει να είναι ισοδύναμοι και βιώσιμοι, χωρίς κανένα από τα μέλη της ΤΕΔΚ να του απαντήσει.
Να γίνει σεβαστή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιθώμης για μετακίνηση στο Δήμο Οιχαλίας, αξίωσε ο δήμαρχος Κ. Γεωργακόπουλος. Τη συγκεκριμένη πρόταση καταψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης Νικ. Τζώρτζης, ενώ λευκό ψήφισαν οι Ι. Μπρατσιάκος και Νικ. Μπασακίδης.
Αντιθέτως, ομόφωνα αποδεκτό έγινε το αίτημα μετακίνησης του Δήμου Αβίας στο Δήμο Καλαμάτας.
Κατά τη συνεδρίαση διατυπώθηκε από το δήμαρχο Νέστορος η απόφαση να ζητηθεί η δημιουργία του Δήμου Νέστορος με τη συμμετοχή των Δήμων Γαργαλιάνων, Παπαφλέσσα ή και όποιου άλλου θέλει. Ωστόσο, δε συγκέντρωσε την αποδοχή της ΤΕΔΚ και, κατά πάσα πιθανότητα, μαζί με τις όποιες άλλες προτάσεις δεν «πέρασαν», θα κατατεθούν και αυτές στο υπουργείο και ό,τι προκύψει.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Πηγή:ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα