Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Αναστολή αποπληρωμής δανείων του Παρακαταθηκών


Νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα εξουσιοδοτείται το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων των δημοσίων υπαλλήλων προς διευκόλυνσή τους προωθεί η κυβέρνηση, παράλληλα με τη δυνατότητα αναστολής αποπληρωμής δανείων προς τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και επαναρύθμισης των όρων πληρωμής τους.

Οπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης , η ρύθμιση αυτή πρόκειται να κατατεθεί σύντομα.

Οπως έχει γράψει «Το Βήμα» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, η λύση που προωθείται από τη διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων κατά πέντε χρόνια, απόφαση η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του ύψους των μηνιαίων δόσεων. Η ρύθμιση αφορά περισσότερους από 200.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι οφείλουν (από στεγαστικά δάνεια) συνολικά στο Ταμείο 3,5 δισ. ευρώ. ..
..

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Γ. Γιακουμάτου , ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι «ένα μεγάλο μέρος από τις ελληνικές οικογένειες που έχουν δανειακές υποχρεώσεις θα βρεθεί εκτός προγραμματισμού εξαιτίας των μέτρων» που έλαβε η κυβέρνηση, κάτι που, όπως είπε, έχουν αναγνωρίσει και οι τράπεζες, οι οποίες κινούνται προς την κατεύθυνση διευκόλυνσης των πελατών τους που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεών τους (επιμήκυνση διάρκειας αποπληρωμής για μείωση της μηνιαίας δόσης).

Μάλιστα ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ότι όπως προκύπτει από επικοινωνία του με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών οι τράπεζες σκέφτονται επιπλέον για τη διευκόλυνση των πελατών τους να τους παράσχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν για ένα αρχικό χρονικό διάστημα μόνο τόκους και όχι τις χρεολυτικές δόσεις.

Ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι στόχοι των νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχει προετοιμάσει η κυβέρνηση είναι «ο απεγκλωβισμός των νοικοκυριών από την υπερχρέωση» και η ανάπτυξη ενός πανελλαδικού δικτύου για την παροχή συμβουλών και πληροφόρησης για την καταναλωτική πίστη, ενώ θα ακολουθήσει νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές για την προστασία των καταναλωτών από καταχρηστικές πρακτικές.
πηγή:tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα