Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Οι θέσεις του ΤΕΕ για το ΕΣΠΑ

Οι θέσεις του ΤΕΕ στη 2η Διάσκεψη των Προέδρων και των Επιτροπών Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, ΠΑΑ και ΕΠΑΛ 2007-2013

Ένα από τα σημαντικά εργαλεία εισροής πόρων αλλά και οικονομικής και αναπτυξιακής ανάκαμψης, όπως είναι το ΕΣΠΑ, παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να παραμένει αναξιοποίητο, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΤΕΕ στη 2η Διάσκεψη των Προέδρων και των Επιτροπών Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, ΠΑΑ και ΕΠΑΛ 2007-2013, που συγκάλεσε το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Ο κ. Αλαβάνος ανάφερε ότι πράγματι έχουν σημειωθεί από τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες καθυστερήσεις στην προετοιμασία και πρόοδο του προγράμματος, στο πλαίσιο ενός αποδεδειγμένα γραφειοκρατικού,
 δαιδαλώδους και αναποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης και ελέγχου του ΕΣΠΑ, το οποίο αναθεωρήθηκε πρόσφατα με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ταυτοχρόνως όμως υπογράμμισε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να εκταμιευτούν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός του 2010 κοινοτικοί πόροι ύψους περίπου 3 δις ευρώ αφενός μεν για την κάλυψη των προβλέψεων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) αφετέρου δε για να μην έχουμε οριστικές απώλειες λόγω του κανόνα ν+3 στο τέλος του έτους.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε ειδικότερα ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσει η ένταξη νέων έργων στο ΕΣΠΑ και επισήμανε κινδύνους παρεκκλίσεων και προβλημάτων στην εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για το ΕΣΠΑ (ν. 3840/2010) κυρίως αναφορικά με τις Επιχειρησιακές Συμφωνίες Υλοποίησης (ΕΣΥ) και τη διασύνδεση τους με την εφαρμογή του "Καλλικράτη", υπενθυμίζοντας ότι το ΤΕΕ είχε καταθέσει θέσεις και προτάσεις από το Νοέμβριο 2009 διακρίνοντας τις διαχειριστικές διαδικασίες σε άμεσες, που δεν απαιτούν τροποποίηση του νόμου και σε μεσοπρόθεσμες, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι προτάσεις του ΤΕΕ δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα να χαθούν έξι πολύτιμοι μήνες για οριακές τροποποιήσεις της νομοθεσίας, η οποία μπορεί να επιφέρει και αποτελέσματα αντίθετα από τα αναμενόμενα. Θεσμικές αλλαγές μπορούν να προωθηθούν μόνο εφόσον το ΕΣΠΑ τίθεται «εν κινήσει». Χρειάζεται διαβούλευση, ταχύτητα και εγκατάλειψη κάθε ερασιτεχνισμού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ στην "Στρατηγική για την Ευρώπη 2020-Πολιτική Συνοχής" επισημαίνοντας ότι από το Φάκελο της Διάσκεψης γίνεται αναφορά μόνο στις διαδικασίες από πλευράς ΕΕ, ενώ απουσιάζουν θέσεις της Ελλάδας για το θέμα και σημείωσε ότι το ΤΕΕ έχει υποβάλλει τις απόψεις του σχετικά για το Έγγραφο Εργασίας της ΕΕ "διαβούλευση για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική 2020" τόσο στην ΕΕ όσο και στο υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας από τον Ιανουάριο 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα