Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Δημεύσεις κόντρα στη διαφθορά.....


Σε δήμευση περιουσιών πολιτικών ή υπαλλήλων «που θα βρεθούν» με δημόσιο χρήμα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Δήμευση περιουσιών πολιτικών και υπαλλήλων «που θα βρεθούν» που με δημόσιο χρήμα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

«Η συγκυρία στην οποία βρέθηκε η χώρα είναι πρωτοφανής όλοι διαισθανόμαστε ότι ζούμε μια ιστορική καμπή».

Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε την ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ για να προσθέσει με νόημα ότι: «Μια είναι η βασική προϋπόθεση για να εξέλθει η χώρα από την κρίση την οποία βιώνουμε: να δουλέψουμε όλοι μαζί».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει κλίμα εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων μπροστά στην ιστορική ευθύνη να βγει η χώρα από την δίνη της κρίσης. .........
..........

«Έχουμε μπροστά μια τεράστια ευκαιρία να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου που εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τα χρόνια που κρατούσε το τιμόνι της χώρας και ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε μεγάλες και βαθιές τομές στον τρόπο λειτουργία του κράτους.

«Σήμερα πληρώνουμε την αντίληψη που επιβάλει ο νόμος της ζούγκλας η αντίληψη του πλιάτσικου και της λεηλασίας του δημοσίου από τον νικητή της κάθε εκλογικής αναμέτρησης» τονίζοντας ότι πρέπει άμεσα να μπει τέλος «στην αντίληψη ότι είσαι μάγκας όταν φοροδιαφεύγεις και κοροϊδεύεις την πολιτεία αλλιώς είσαι απλώς βλάκας».

«Παρασιτισμός, υπανάπτυξη και κοινωνική» αδικία δεν μπορούν να αποτελούν την κεντρική εικόνα της Ελλάδας ήταν μια από τις καυστικές αναφορές του πρωθυπουργού ο οποίος έκανε σαφές στο ακροατήριο ότι «Οι μεγάλες αλλαγές είναι προϋπόθεση αν θέλουμε να μην βρεθούν τα παιδιά μας αντιμέτωπα με ακόμα χειρότερες καταστάσεις από αυτές που σήμερα βιώνουμε εμείς».

Αναφερόμενος στις κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχθηκε η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα τόνισε ότι και εμείς δεν είμαστε άμοιρη των ευθυνών σημειώνοντας ότι «την πληρώνουμε διότι και οι δανειστές μας, οι πιστωτές μας, αρνούνται πια να χρηματοδοτούν για αυτές τις συμπεριφορές, διότι βλέπουν ότι αυτές δεν επιτρέπουν μια οικονομία βιώσιμη και παραγωγική».

«Δώσαμε μάχες και πείσαμε ότι η Ελλάδα δεν φυγοπονεί, δεν είναι μια χώρα καταδικασμένη να ζει αντιπαραγωγικά, στη διαφθορά, στη σπατάλη και στην αναποτελεσματικότητα» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζοντας ότι «Ήμασταν υποχρεωμένοι να περιορίσουμε με άμεσο τρόπο τις δαπάνες του Κράτους, ώστε να μη χρεοκοπήσουμε και να είμαστε σε θέση να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις, αποτρέψαμε το χειρότερο ακριβώς για να προστατεύσουμε τους πολίτες, την οικογένεια, τους εργαζόμενους».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλοβοήθειας αποδεικνύοντας ότι η κρίση δεν ήταν απλά ελληνική υπόθεση. Έστειλε και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση :«Ένας από τους στόχους που βάλαμε σαν κυβέρνηση ήταν ότι ως κοινωνία θα μοιράζουμε τον πλούτο με βάση την αξία του καθενός μας και όχι τις σχέσεις του με την εξουσία η το θράσος του, να παραβιάζει τον νόμο. Αυτός ο απλός κώδικας συμπεριφοράς, ένας από τους πολλούς που θα αλλάξουμε, θα αλλάξει και την ζωή αρκετών συμπολιτών μας».

Οι προτάσεις του πρωθυπουργού για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές ήταν:

Μέσα στο 2010 θα εκτελούνται σταδιακά ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για δημόσιους διαγωνισμούς, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη δραματική μείωση της δαπάνης δημόσιων προμηθειών.
Βάζουμε τέλος δηλαδή στην παθογένεια ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων να παίρνει αθέμιτα όλες τις κρατικές δουλειές.
Την υποχρέωση δημοσίευσης κάθε απόφασης κάθε βαθμίδας της διοίκησης στο διαδίκτυο, ώστε όλοι να γνωρίζουν πού πάει και το τελευταίο ευρώ ? και αυτό βέβαια αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό και τις επενδύσεις, πού πάνε τα χρήματα από κάθε είδους επιχορηγήσεις, με ποια λογική, αν τηρήθηκε η νομιμότητα κλπ. Ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται το νομοσχέδιο και την εφαρμογή του.
Η αξιοκρατία στις προσλήψεις και στις προαγωγές θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην λειτουργία του δημοσίου.
Με την εξέταση του πόθεν έσχες ?και πέραν των άλλων επιπτώσεων- την δήμευση περιουσιών υπαλλήλων και πολιτικών που βρέθηκαν με χρήματα του δημοσίου ή προϊόν διαφθοράς.
Δημήτρης Αλειφερόπουλος
πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα