Σάββατο 8 Μαΐου 2010

ΕΝΑΕ Ζητά τροποποίηση του «Καλλικράτη»

Μπορεί ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ και Νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος χθες, στο έκτακτο Συνέδριο της Ένωσης για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, να είπε ότι ο «Καλλικράτης» είναι κατώτερος των προσδοκιών και των απαιτήσεων και να εισηγήθηκε αρνητικά, οι Σύνεδροι ωστόσο αποφάσισαν ότι πρέπει να υπάρξει στάση αναμονής.

Στην απόφαση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του εκτάκτου συνεδρίου, τονίζεται ότι η ΕΝΑΕ επιβεβαιώνει και εμμένει σταθερά στις αποφάσεις όλων των προηγούμενων Συνεδρίων της σχετικά με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και δεδομένων των διαφορετικών θέσεων που εξέφρασαν οι παρατάξεις.
Το Δ.Σ της ΕΝΑΕ εξουσιοδοτείται για τα εξής:
Να καταγράψει, να επεξεργαστεί και να αξιοποιήσει μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες τόσο σε επίπεδο Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Διαδικασίας, όλες τις απόψεις και θέσεις που κατατέθηκαν στο Έκτακτο Συνέδριο.
Να προβεί σε κάθε ενέργεια που είναι αναγκαία για την τροποποίηση του Σχεδίου Νόμου «Καλλικράτης», με στόχο τη μέγιστη δυνατή βελτίωσή του. Καλεί δε την Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, να κάνει αποδεκτές τις ομόφωνες αποφάσεις και τις προτάσεις των Συνεδρίων. Παράλληλα, αποφασίσθηκε ότι το Συνέδριο παραμένει ανοιχτό ως την ψήφιση του νομοσχεδίου και εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. να προσδιορίσει την επανασύγκλησή του.
Όχι Δ. Δράκου
Ανοίγοντας τις εργασίες του έκτακτου Συνεδρίου, ο κ. Δράκος εξέφρασε τη θλίψη του για τα τραγικά γεγονότα στην Αθήνα, ενώ μιλώντας για τον Καλλικράτη είπε πως πρόκειται για ένα σχέδιο που απέχει πολύ από τα πολυσέλιδα υπομνήματα της ΕΝΑΕ και τις αποφάσεις των συνεδρίων της.
«Ένα σχέδιο που ατυχώς σηματοδοτεί και θεσμοθετεί μια απόσταση και απομάκρυνση της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης από τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, τη δράση και τα προβλήματά της. Και οπωσδήποτε, ένα σχέδιο, κατά την άποψή μας, κατώτερο των προσδοκιών και των απαιτήσεων στις κρίσιμες περιστάσεις, στις καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα», τόνισε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις «κόκκινες γραμμές», όπως τις χαρακτήρισε, τις οποίες αγνόησε το Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα, στους πόρους του, στις αρμοδιότητες, τα στελέχη των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, κ.ά.
Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι υποσχέθηκε συνδιαμόρφωση του προγράμματος και αυτό δεν έγινε ποτέ και καταλήγοντας είπε:
«Η θέση μας είναι σαφής, είναι ξεκάθαρη. Λέμε ναι στη διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να πούμε ένα ηχηρότατο όχι σε αυτόν τον συγκεκριμένο «Καλλικράτη».
Αναμονή
«Και σάρκα και οστά έχει πλέον ο «Καλλικράτης», τόνισε ο Νομάρχης Αθηνών Γ. Σγουρός, απαντώντας στην πρόσφατη δήλωση του κ. Δράκου ότι «είδαμε μόνο τα οστά». Ο κ. Σγουρός υπογράμμισε πως ήρθε η ώρα που όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το νομοσχέδιο ξεκινά από σωστή αφετηρία και το αν θα καταλήξει σε σωστό προορισμό είναι ευθύνη όλων.
Από την πλευρά του, ο Νομάρχης Πειραιά και επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ» Γιάννης Μίχας, στην αρχή της ομιλίας του πρότεινε να ζητηθεί από την κυβέρνηση να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών και να υπάρχει πόθεν έσχες και για τους αυτοδιοικητικούς.
Ακολούθως, είπε ναι στον «Καλλικράτη» και σημείωσε ότι από τα 79 σημεία που έχει ζητήσει η ΕΝΑΕ να διορθωθούν, η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει διορθωθεί. «Θέλω να υπερασπιστώ τη μεταρρύθμιση που μας ξεπερνά όλους και αφορά το αύριο της Ελλάδας, το αύριο των τοπικών κοινωνιών, το αύριο των παιδιών μας. Θα προσπαθήσω να μην μπλέξω τις κόκκινες γραμμές με τις πράσινες και τις γαλάζιες. Η μόνη γραμμή που μένει είναι να πάμε μπροστά τον «Καλλικράτη» για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τους Έλληνες πολίτες. Είναι η μοναδική γραμμή που εμείς θέτουμε. Καμία άλλη γραμμή. Τις άλλες γραμμές τις αφήνουμε να τις βάλει η πλειοψηφία», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μίχας.
Της Βίκυς Βετουλάκη
Πηγή: ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα