Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Οι Ελληνες άρχισαν και πάλι να αγοράζουν χρυσές λίρες....

Αιτία της στροφής η κρίση στην ευρωζώνη και γενικότερα η οικονομική ανασφάλεια
Αυξητικές τάσεις εμφανίζει τους τελευταίους μήνες η ζήτηση για χρυσές λίρες λόγω των ανησυχιών για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας αλλά και της επίθεσης που δέχεται στο σύνολό της η ευρωζώνη και το νόμισμά της στις διεθνείς αγορές χρήματος. Μέσα στο πρώτο τετράμηνο της εφετινής χρονιάς συνολικά 25.000 λίρες Αγγλίας διατέθηκαν στο επενδυτικό κοινό από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η οποία διαθέτει σημαντικά αποθέματα (δεκάδες χιλιάδες «κομμάτια») που επαρκούν για την κάλυψη της ζητούμενης ποσότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής νομισματικής αρχής, κατά τη διάρκεια του 2010 τις περισσότερες εργάσιμες ημέρες πωλούνται περισσότερες από 300 λίρες, ενώ όταν υπάρχει αρνητική ειδησεογραφία για τις προοπτικές της Ελλάδας αλλά και του ευρώ γενικότερα ο αριθμός αυτός φτάνει και το 400. Πρόκειται για μια αύξηση του όγκου των συναλλαγών της τάξεως άνω του 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

«Από την κατάρρευση της Lehman Βrothers, που αποτέλεσε το ορόσημο για τη μεταστροφή της ψυχολογίας στις αγορές, σημαντική μερίδα των επενδυτών έχει στραφεί στον χρυσό, που αποτελεί διαχρονικά ένα ασφαλές “καταφύγιο” σε περιόδους κρίσεων και αυξημένης μεταβλητότητας στις αγορές» σημειώνουν πηγές από την ΤτΕ, οι οποίες διαβεβαιώνουν για τα μεγάλα αποθέματα που υπάρχουν στα θησαυροφυλάκια της κεντρικής τράπεζας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η τιμή του χρυσού στις διεθνείς αγορές σημειώνει το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο σκαρφαλώνοντας χθες ως και τα 1.249 δολάρια η ουγκιά, υψηλότερα κατά 15% από την αρχή του χρόνου. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση της τιμής πώλησης των λιρών από την ΤτΕ, που έχει φτάσει σήμερα στα 267 ευρώ από 231 ευρώ έναν μήνα νωρίτερα και 208 ευρώ στο τέλος του 2009. Η ανατίμησή τους, δηλαδή, φτάνει μέσα στο 2010 το 30%.
Πηγή:tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα