Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Το «πρόβλημα» με τις ημερομηνίες των διπλών εκλογών του Μαΐου

ΠΟΙΟΣ «ΕΥΝΟΕΙΤΑΙ» ΑΠΟ ΤΗ «ΔΕΥΤΕΡΗ» ΚΥΡΙΑΚΗ

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
Ακόμα και εμπλοκή μπορεί να σημειωθεί με τις ημερομηνίες των αυτοδιοικητικών εκλογών τις οποίες η κυβέρνηση όρισε για τις 18 Μαΐου ο πρώτος γύρος και για τις 25 Μαΐου ο δεύτερος γύρος μαζί με τις ευρωεκλογές, η ημερομηνία των οποίων ορίζεται από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον νόμο 3852/2010, του Καλλικράτη και συγκεκριμένα το άρθρο 9 και τις παραγράφους ένα και δύο ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας εκλέγονται την ίδια ημέρα με τη διενέργεια της ψηφοφορίας για την εκλογή των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων.

Με βάση λοιπόν τη σχετική πρόβλεψη του νόμου θα έπρεπε στις 25 Μαΐου να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και την 1η Ιουνίου ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών.

Όπως εξηγεί στο newpost.gr ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Ανδρέας Δημητρόπουλος «είναι προφανές ότι αναφέρεται στον πρώτο γύρο γιατί οι σύμβουλοι εκλέγονται στον πρώτο γύρο ενώ στον δεύτερο γύρο μόνο οι δήμαρχοι».

Επιπλέον όπως επισημαίνει υποθετικά και θεωρητικά θα μπορούσε να μην γίνει δεύτερος γύρος σε καμία περιφέρεια και κανένα δήμο ενώ τονίζει πως δεύτερος γύρος δεν πραγματοποιείται σε όλους τους δήμους.

Με τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών πάντως εκτιμάται πως η αποχή θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος.

Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα η κάλπη του Μαΐου δεν θα δώσει... Στις μεν αυτοδιοικητικές εκλογές με τις ανεξάρτητες υποψηφιότητες που υποστηρίζονται από δύο ή και τρία κόμματα δεν μπορεί να υπάρξει εκλογικό συμπέρασμα αλλά και στις ευρωεκλογές με μια μεγάλη αποχή το αποτέλεσμα δεν θα είναι αντιπροσωπευτικό.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα