Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Στοιχεία ΣΟΚ του Reuters για τον Προβόπουλο

Ο Γιώργος Προβόπουλος με τον 
φίλο του Γιάννη Στουρνάρα 

Αποζημίωση ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ (2,8 εκατομ. μετά φόρων) έλαβε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, από την Τράπεζα Πειραιώς, όπου εργαζόταν μέχρι το 2008 στη θέση του αντιπροέδρου. Επικαλούμενο συγκεκριμένα έγγραφα, το Reuters αναφέρει ότι ο κ. Προβόπουλος, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής, άρχισε να εργάζεται στην Πειραιώς στις 18 Οκτωβρίου του 2006. Ως αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ο καθαρός του μισθός ανερχόταν στα 580.000 ευρώ συν διάφορα έξοδα και μπόνους.


Μετά από 19 μήνες, στις 22 Μαΐου του 2008 παραιτείται από την Πειραιώς προκειμένου να αναλάβει την Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ μία μέρα πριν αποχωρήσει από την τράπεζα οι διευθυντές εγκρίνουν το ποσό των 2.775.000 ευρώ ως αποζημίωση συν την αμοιβή του για τους πέντε μήνες δουλειάς εκείνης της χρονιάς, ύψους 325.704 ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδας επιβεβαίωσε ότι η «αποζημίωση» του κ. Προβόπουλου άγγιξε το ποσό των 3,46 εκατομμυρίων προ φόρων και πληρώθηκε τον ίδιο μήνα. Με αυτόν τον τρόπο, υπολογίζεται ότι για κάθε χρόνο εργασίας στην Πειραιώς ο κ. Προβόπουλος αμειβόταν με 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 30 Απριλίου του 2009, η παραπάνω συμφωνία συζητήθηκε σε γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, όπου ζητήθηκε εκ των υστέρων έγκριση για την πληρωμή.Παρ’ όλο που αυτές οι συνελεύσεις είναι ανοιχτές για τα ΜΜΕ, το θέμα πέρασε απαρατήρητο.

Ο τρόπος πληρωμής του κ. Προβόπουλου είναι αξιοσημείωτος, καθώς – όπως σημειώνει το Reuters – ένας άλλος αντιπρόεδρος της Πειραιώς, ο Θεόδωρος Πανταλάκης, που είχε ακριβώς την ίδια θέση στην Τράπεζα και εργαζόταν από το 2004 έως το 2009, σύμφωνα με τα πρακτικά των μετόχων, πήρε αποζημίωση 470.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε λιγότερα από 100.000 ευρώ για κάθε χρόνο εργασίας. Συγκριτικά, η αποζημίωση του κ. Προβόπουλου ήταν τριπλάσια του ετησίου μισθού του από την τράπεζα μετά φορών.
Το Reuters ρώτησε σχετικά την Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία απάντησε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων από την αποζημίωση του κ. Προβόπουλου και ότι όλες οι αρμόδιες αρχές είναι ενήμερες. Ο κ. Προβόπουλος ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας πλέον, είναι αυτός που γνωμοδότησε αρνητικά για τη βιωσιμότητα της Αγροτικής Τράπεζας, λύνοντας τα χέρια του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να την τεμαχίσει σε «καλή» και «κακή» και στη συνέχεια να παραχωρήσει το «καλό» κομμάτι της ΑΤΕ στην Πειραιώς. Όπως αναφέρει το Reuters, οι βουλευτές της αριστεράς έχουν χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη παραχώρηση «ληστεία του αιώνα».
Διαβάστε ολόκληρο το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Reuters ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα