Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Λάθος εκτιμήσεις της τρόικας στη διάσωση της Ελλάδας διαπιστώνει η Ευρωβουλή

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Λάθος εκτιμήσεις από την τρόικα, της κατάστασης κατά τη διάσωση Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου, διαπιστώνει η έκθεση της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό τον αντιπρόεδρό του, Αυστριακό Ότμαρ Κάρας, γράφει στο σημερινό της φύλλο η αυστριακή οικονομική εφημερίδα «Βίρτσαφτσμπλατ».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι έχει στη διάθεσή της το σχέδιο της έκθεσης, η οποία πρόκειται να κατατεθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου προς διαβούλευση.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), εκτίμησε λανθασμένα, σε διαφορετικό βαθμό, την κατάσταση κατά τη διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, με το ΔΝΤ να έχει παραδεχθεί εδώ και πολύ καιρό πως οι συνέπειες της πολιτικής λιτότητας στην οικονομική ανάπτυξη υποτιμήθηκαν, αλλά κάτι τέτοιο δεν θέλει μέχρι σήμερα «ούτε να ακούσει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Προσθέτει ακόμη, πως οι θεσμοί της τρόικας έχουν και διαφορετικές στοχεύσεις στην πορεία εξυγίανσης των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με το ΔΝΤ να υποστηρίζει την εσωτερική υποτίμηση μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, να προωθεί τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Αυτά διαπιστώνονται, σύμφωνα με την εφημερίδα, στο σχέδιο της έκθεσης, ενώ σήμερα, όπως συμπληρώνει, πρόκειται να δημοσιοποιηθούν οι αναλυτικές θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του Eurogroup, καθώς και των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών των τεσσάρων χωρών, Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, που φέρεται να έχει στη διάθεσή της και αυτές τις τοποθετήσεις, οι υπουργοί Οικονομικών επιβεβαιώνουν, σχεδόν ταυτόσημα, πως τα προγράμματα έκτακτου δανεισμού υπήρξαν απαραίτητα και πως και οι τέσσερις χώρες βρίσκονται σε πορεία βελτίωσης, σε διαφορετικό βαθμό η κάθε μία.
Η «Βίρτσαφτσμπλατ» επισημαίνει πως τα μέτρα που υπαγορεύτηκαν από την τρόικα έχουν συχνά προσβληθεί νομικά και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κάνει λόγο για 5.000 αγωγές.
Η υψηλή ανεργία, κυρίως νέων ανθρώπων, οι μεγάλες απώλειες εισοδήματος και η μαζική συρρίκνωση της οικονομίας καταγράφονται στα αρνητικά των πεπραγμένων της τρόικας, ωστόσο το συνολικό αποτέλεσμα εμφανίζεται θετικό για την τρόικα, καθώς οι συνέπειες χωρίς τη δράση της θα ήταν πολύ χειρότερες, αναφέρει η εφημερίδα. Και αυτό, όπως διαπιστώνεται στην έκθεση, διότι οι επαπειλούμενες χρεοκοπίες των τεσσάρων χωρών θα καθιστούσαν ακόμη πιο απότομες και σκληρές τις κοινωνικές επιπτώσεις, ενώ πτωχεύσεις τραπεζών και μια μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες του ευρώ θα αποτελούσαν σοβαρούς κινδύνους.
Όπως τονίζει από την πλευρά του ο Ότμαρ Κάρας, «η τρόικα υπήρξε μια λύση ανάγκης, που ήταν αναγκαία και σωστή, ωστόσο για να λειτουργεί στο μέλλον καλύτερα η αλληλεγγύη στην ΕΕ, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διαφάνεια, διάλογο και έλεγχο», καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα