Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Οι έμποροι των Φιλιατρών αναζητούν τρόπο να τονωθεί η κίνηση



Τρόποι ώστε να δοθεί ώθηση στην εμπορική κίνηση της πόλης τους αναζητήθηκαν και συζητήθηκαν στην χθεσινή εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών που έγινε στο χώρο του Δημαρχείου, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο μηδέν.
Μπορεί η συμμετοχή εμπόρων και πολιτών να ήταν μικρή, αλλά όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου είναι ένα ξεκίνημα που πρέπει να γίνει, ένα ξεκίνημα για ενεργοποίηση του Εμπορικού Συλλόγου, ώστε να αλλάξει κάτι και να δημιουργηθεί μια καλύτερη προοπτική. Ούτε, όπως είπε, μπορεί να περιμένουν κάτι καλύτερο αν δεν κινητοποιηθεί ο ίδιος ο εμπορικός κόσμος μέσα από κάποιες δράσεις και πρωτοβουλίες, αν δεν υπάρχει συμμετοχή των πολιτών. Τόνισε πως είναι κρίσιμο να μην φεύγει ο κόσμος από την περιοχή για να κάνει τις αγορές του αλλού και αυτό μπορούν να το κερδίσουν με την ευγένεια, την εξυπηρέτηση και τις καλές τιμές. Στάθηκε ακόμη στο αίσθημα αλληλεγγύης που πρέπει να υπάρχει μεταξύ του εμπορικού κόσμου, ώστε να υποστηρίζει ο ένας τον άλλον και όλοι να συμβάλουν στο να προτιμούν οι καταναλωτές την αγορά της πόλης τους.
Πρότεινε την δημιουργία ενός ταμείου του Εμπορικού Συλλόγου που θα βοηθά τα μέλη του σε δύσκολες στιγμές, την απόκτηση ενός χώρου ώστε να αναπτύσσουν διάφορες δραστηριότητες, μια από τις οποίες θα μπορούσε να είναι η διάθεση προϊόντων που έχουν στοκ στα καταστήματά τους σε χαμηλές τιμές.
Επισήμανε ότι το κυριότερο αρκετές φορές είναι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου και αυτό μπορούν να το πετύχουν με χαμηλότερες τιμές, βοηθώντας τον κόσμο να εξυπηρετηθεί στέλνοντάς τους σε άλλους συναδέλφους τους και όχι σε άλλες πόλεις. Βασικό κομμάτι είναι η συμπεριφορά των επαγγελματιών. Σημείωσε ακόμη ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, όπως και να καθιερώσουν εβδομάδες προσφορών. Ζητούμενο είναι να ενεργοποιηθεί πάλι ο Εμπορικός Σύλλογος, καθώς μέχρι τώρα είναι ανενεργός, αναγνωρίζοντας και τις ευθύνες που του αναλογούν. Κατέληξε λέγοντας πως όλα αυτά είναι ανέξοδα και απλά. Ζήτησε όμως την συμμετοχή όλων και την κατάθεση ιδεών και απόψεων από όλους.
Ο Πλάτωνας Τσοροβάς, από τους επαγγελματίες της περιοχής, επισήμανε ότι πρέπει να είναι πιο φιλικοί απέναντι στον κόσμο. Ειδικά σε μια μικρή κοινωνία που όλοι γνωρίζονται, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να διαλέξουν πελάτες. Ο Σωτήρης Μπακογιάννης επισήμανε ότι πρέπει πρώτα να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ των εμπόρων και μετά να πάνε στους πολίτες. Ο Γιώργος Κατσούλης επισήμανε ότι η κρίση αντιμετωπίζεται με πτώση τιμών και αύξηση της εμπορικής κίνησης. Δυστυχώς στην πόλη έχουν κλείσει πολλά μαγαζιά και σε μια αγορά χρειάζεται η ποικιλία. Επίσης τόνισε ότι την αγορά δεν την έχουν απαξιώσει μόνο οι πολίτες αλλά και οι έμποροι. Πρότεινε την αυστηρή τήρηση του ωραρίου, την διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους για καθαριότητα και δημοτικό φωτισμό, την πραγματοποίηση μπαζάρ και εβδομάδων προσφορών. Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Πάνος Παναγιωτόπουλος σημειώνοντας ότι η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ακριβή, ενώ δεν είναι. Χαρακτήρισε το νέο δρόμο ανάθεμα, καθώς οδηγεί τον κόσμο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως και λάθος τις δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους. Τόνισε ότι πρέπει να ανασυγκροτηθούν οι 3 εμπορικοί σύλλογοι της περιοχής (Φιλιατρών, Κυπαρισσίας και Γαργαλιάνων) καθώς όλοι μαζί έχουν μεγάλη δύναμη. Μίλησε και για ζητήματα του κλάδου τους, όπως το ασφαλιστικό, οι κατασχέσεις, το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Ο πρώην δήμαρχος Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας επισήμανε ότι η πόλη δεν είναι στο μηδέν και η επαρχία είναι σε καλύτερη μοίρα από μεγάλες αστικές περιοχές. Τόνισε ότι η περιοχή μπορεί να στηριχτεί σε τρεις τομείς: τον τουρισμό, τη θάλασσα και την αγροτική παραγωγή. Η εμπορικότητα θα πρέπει να στηρίζεται σε 3 πράγματα: την ποιότητα, τις τιμές και την μοναδικότητα. Σημείωσε ακόμη την ανάγκη να στηριχτούν νέοι άνθρωποι που αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην περιοχή.
Ο Κώστας Σαμαρτζής τόνισε ότι και η Πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει ανάλογα και θα πρέπει να δοθεί ένα τέτοιο πολιτικό μήνυμα, αναφέροντας μάλιστα ότι είχε πει ο δήμαρχος για ισόρροπη ανάπτυξη, αλλά ποτέ δεν συζητήθηκε αυτή. Ο Χριστόφορος Μεϊντάνης αναφέρθηκε στον πρωτογενή τομέα επισημαίνοντας την αβεβαιότητα που υπάρχει εκεί. Η Μαίρη Καράμπελα επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα. Η Ελένη Παρίσου τόνισε ότι οι Φιλιατρινοί προτιμούν τα μαγαζιά της πόλης και αν είσαι σωστός επαγγελματίας σε υποστηρίζουν. Η Αγγελική Καραμανώλη είπε πως στόχος πρέπει να είναι να μην φεύγει κανένας πελάτης από την πόλη και πολλές φορές τόνισε μπορεί από ένα μαγαζί να βγει το όνομα για όλους. Ο Φώτης Πλέσσας σημείωσε ότι ο ίδιος προσπαθεί πάντα για καλύτερες τιμές, ενώ ο Φώτης Γριβάκης ανέφερε πως έχει συρρικνωθεί τόσο πολύ η αγορά που πλέον τα μαγαζιά είναι σαν ολιγοπώλια. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πρότεινε να καθιερωθούν εβδομάδες ή ημέρες προσφορών. Ο Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος σημείωσε ότι θα πρέπει να στηρίξουν όλοι τα μαγαζιά της πόλης και οι ίδιοι οι έμποροι, κάτι στο οποίο υπερθεμάτισε και ο Δημήτρης Στριμπάκος. Ενώ ο Παρασκευάς Παπασταθόπουλος στάθηκε στο θέμα της συμπεριφοράς αλλά και της εμφάνισης των καταστημάτων και της καθαριότητας που πρέπει να υπάρχει μπροστά από αυτά, όπως και στις τιμές. Ζήτησε από τον πρόεδρο να σταλεί επιστολή σε όλα τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου για να ενεργοποιηθούν όλοι.
Κ.Μπ.Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/32620-emporoi-filiatrwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα