Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης στην Ελλάδα

Στις χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης τοποθετεί την Ελλάδα η ετήσια έκδοση του βρετανικού Economist, με τον τίτλο «Ο κόσμος το 2014», όπως τόνισε ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Ντάνιελ Φράνκλιν, κατά την παρουσίαση της έκδοσης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, και ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής, μίλησαν για εξαντλούμενες αντοχές της ελληνικής κοινωνίας λόγω των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης λιτότητας και της ύφεσης της οικονομίας. Και οι δύο εκτίμησαν ότι έως σήμερα το μεγαλύτερο βάρος έχει σηκώσει ο ιδιωτικός τομέας σε αντίθεση με τον δημόσιο.

Όσον αφορά τον Ντάνιελ Φράνκιλν, προέβλεψε ότι το 2014 τα «καλά» οικονομικά νέα θα έρθουν από τη Δύση, με τις χώρες του G4 να συνδράμουν το παγκόσμιο πραγματικό ΑΕΠ κατά 544 δισ. δολ. (ΗΠΑ 370 δισ., Ιαπωνία 91 δισ., Βρετανία 43 δισ., Γερμανία 40 δισ. δολ). Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ελίτ των επιτυχημένων επιχειρηματιών στον τομέα της τεχνολογίας θα διαδεχθεί τα «golden boys» των τραπεζών στο παγκόσμιο οικονομικό προσκήνιο, ενώ στην κορυφή της κατάταξης με βάση την ταχύτητα της οικονομικής τους ανάπτυξης τοποθέτησε χώρες όπως το Νότιο Σουδάν και τη Μογγολία, στη θέση της μέχρι πρότινος πρωτοπόρου Κίνας, η οποία είναι πλέον χώρα μεσαίου εισοδήματος με πιο αργή ανάπτυξη.

Ο κ. Φράνκλιν μεταξύ άλλων εντυπωσιακών προβλέψεων για την τρέχουσα χρονιά ανέφερε ότι: Ο ιδρυτής της Virgin Richard Branson θα διοργανώσει το πρώτο εμπορικό ταξίδι στο διάστημα, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο ίδιος μαζί με τα δύο παιδιά του. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου θα προσελκύσει τα βλέμματα του φιλοθεάμονος κοινού στη Βραζιλία, ενώ πιθανές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, με αιχμή το κόστος ανάληψης της διοργάνωσης, ενδεχομένως να επισκιάσουν τα ματς. Το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κληθεί να ψηφίσει σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που οφείλεται στη διεξαγωγή εκλογικών διαδικασιών σε μεγάλες χώρες, όπως η Ινδία και η Βραζιλία. Όσο για τους ισχυρούς του πλανήτη το 2014, μεγάλοι «παίκτες» όπως οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. αλλά και η Κίνα, θα έχουν «σκυμμένο το κεφάλι» στα εσωτερικά μέτωπα εν μέσω πολιτικής αστάθειας που θα απορρέει από τις οικονομικές δυσκολίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα