Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Αποζημίωση από την ακαρπία: Αινιγματική η υπουργική απάντηση


Προϋποθέσεις για αποζημίωση των παραγωγών
«Οι ζημιές από ακαρπία (μειωμένη παραγωγή [από] κακή καρπόδεση) μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων».
Τα παραπάνω αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, απαντώντας σε αναφορά την οποία είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρίστος Δήμας, όσον αφορά στη ζημιά στην ελαιοκαλλιέργεια από ακαρπία, η οποία αφορά και στη Μεσσηνία.
Στην απάντηση επισημαίνεται ακόμη ότι «από το ΥΠΑΑΤ έχει συσταθεί Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, η οποία εξετάζει το φαινόμενο της ακαρπίας εξαιτίας της οποίας προξενήθηκε η μείωση της παραγωγής στις ελαιοκαλλιέργειες της χώρας και στη συνέχεια θα συντάξει σχετική έκθεση – γνωμάτευση.
Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία της επιτροπής (σ.σ. η απάντηση του κ. Χαρακόπουλου φέρει ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 2014) φαίνεται να υπάρχει σημαντική μείωση της ελαιοπαραγωγής σε όλη τη χώρα και στο νομό μας.

Πάντως, διευκρινίζεται ότι για να τύχουν οι ελαιοπαραγωγοί ενίσχυσης θα πρέπει να υπάρχει μείωση κατά 30% τουλάχιστον της παραγωγής σε σχέση με τη μέση απόδοση των τριών προηγούμενων ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας, αλλά και επιστημονική υποστήριξη, από το υπουργείο, ότι η ακαρπία είναι αποτέλεσμα κακών καιρικών συνθηκών και η δαπάνη που θα προκύψει να εγκριθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Α.Π.

tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα