Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

"Ο ταλαντούχος καθηγητής της ΜΕΤΚΑ"

Πρώην συνεργάτης του Ευ. Μυτιληναίου τοποθετήθηκε στην "Επιτροπή Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού & Ενεργειακής Κυβερνητικής Πολιτικής"

Πρώην συνεργάτης του Ευ. Μυτιληναίου τοποθετήθηκε στην "Επιτροπή Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού & Ενεργειακής Κυβερνητικής Πολιτικής", που συστήθηκε με απόφαση του υφυπουργού ΥΠΕΚΑ κ. Μ. Παπαγεωργίου, σύμφωνα με την εφημερίδα "Η ΑΠΟΨΗ".
Όπως σημειώνει η εφημερίδα ο καθηγητής κ. Εμμανουήλ Κακαράς:
• Κατά το παρελθόν έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΕΤΚΑ.
• Ήταν μάρτυρας της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ κατά της ΔΕΗ στην περιβόητη διαιτητική διαδικασία της ΡΑΕ, με την οποία ως γνωστόν ασχολείται η Δικαιοσύνη, αφού προκαλεί στη ΔΕΗ ζημιά της τάξης των 110 εκατομμυρίων ευρώ.
• Είναι από το 2010 γενικός διευθυντής του ΕΣΑΗ, δηλαδή του Συνδέσμου των Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών με φυσικό αέριο, δηλαδή του Συνδέσμου όπου τον βασικό λόγο έχει ο κ. Μυτιληναίος, αφού κατέχει τις 3 από τις συνολικά 6 ιδιωτικές μονάδες.

Το δημοσίευμα τονίζει πως: "Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι ο κ. Κακαράς εμφανίζεται στην απόφαση του ΥΠΕΚΑ για τη σύσταση της συγκεκριμένης Επιτροπής με τον τίτλο του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και όχι με την πραγματική του ιδιότητα, δηλαδή αυτή του Γενικού Διευθυντή του Συνδέσμου των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών. Η απόκρυψη του γεγονότος αυτού γέννησε δικαιολογημένες υποψίες στην αγορά, ιδίως λόγω τού ότι ο κ. Κακαράς δεν κατέχει τυπικά τον ρόλο αυτό στον σύνδεσμο των ιδιωτικών μονάδων, αλλά μάχεται σταθερά υπέρ της προάσπισης των συμφερόντων τους. Ούτε μια εβδομάδα πριν από την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, ο κ. Κακαράς αρθρογραφούσε υπέρ των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου, λέγοντας πολύ απλά ότι πρέπει να συνεχίσουν να επιδοτούνται με 170 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, για να μπορούν να πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή κατά πρώτο λόγο ο κ. Μυτιληναίος, τα χρήματα που επένδυσαν σε αυτές. Η ετήσια αυτή επιδότηση διατηρείται και αυξάνεται με αποφάσεις της ΡΑΕ, επειδή όμως υπάρχουν αντιδράσεις και προσφυγές απ' όλη την υπόλοιπη αγορά, από τη ΔΕΗ δηλαδή μέχρι και τους καταναλωτές, φαίνεται ότι κάποιοι σκέφτονται άλλους τρόπους για να διατηρηθούν οι επιδοτήσεις αυτές και γι' αυτό βάζουν εν κρυπτώ μέσα στην Επιτροπή όχι απλά Ενεργειακού Σχεδιασμού αλλά και χάραξης Κυβερνητικής Ενεργειακής Πολιτικής φίλα προκείμενα άτομα".

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει "ταλαντούχο" τον κ. Κακαρά σημειώνοντας ότι "υπάρχει άλλη μια ιδιότητα που επίσης περνάει στο... ντούκου, καλυπτόμενη από τον μανδύα του καθηγητή. Μανδύας που, όπως πληροφορούμαστε, μάλιστα, τυπικά ούτε καν υπάρχει αφού ο κ. Κακαράς έχει πάρει άδεια και δεν ασκεί πια τα καθήκοντα του πανεπιστημιακού στο ΕΜΠ. Ο λόγος είναι ότι πέρα από γενικός διευθυντής του ΕΣΑΗ, είναι επίσης και αντιπρόεδρος στην Hitachi Power Europe και μέσω της ιδιότητας αυτής και πρόεδρος του Συνδέσμου Ευρωπαίων Κατασκευαστών Σταθμών Ηλεκτροπαραγωγής.

Τι εστί Hitachi Power Europe; Ο κατασκευαστής που θα προμηθεύσει όλο τον βασικό εξοπλισμό στη νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τι εστί δε Σύνδεσμος Ευρωπαίων Κατασκευαστών Σταθμών Ηλεκτροπαραγωγής; Ο σύνδεσμος που έχουν κάνει οι μεγάλες πολυεθνικές με έδρα στην Ευρώπη, προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, δηλαδή την κατασκευή νέων σταθμών με καύσιμο φυσικό αέριο, λιγνίτη ή άνθρακα, ώστε να έχουν δουλειά τα εργοστάσιά τους".

Το δημοσίευμα της εφημερίδας καταλήγει σημειώνοντας: "Έτσι χαράσσεται ή επιχειρείται να χαραχθεί κατά καιρούς η ενεργειακή πολιτική της χώρας. Και μετά υπάρχουν απορίες γιατί αυξάνουν συνεχώς τα τιμολόγια του ρεύματος, αλλά και γιατί τον τελευταίο καιρό για όλα τα δεινά κατηγορούνται οι ΑΠΕ. Δείτε ποιοι είναι οι υποτιθέμενοι τεχνοκράτες στις επιτροπές, δείτε τι συμφέροντα εκπροσωπούν και βγάλτε τα συμπεράσματά σας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα