Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Νέα καθυστέρηση στην επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα

Νέα στοιχεία και διευκρινίσεις για την επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οδηγώντας έτσι τη διαδικασία σε πρόσθετη καθυστέρηση, κι ενώ μέχρι πριν από τις γιορτές όλα έδειχναν ότι η ιστορία οδεύει προς αίσιο τέλος.
Χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, μίλησε για κωλυσιεργία, ενώ ήδη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΕΑΣ και το μελετητή, προκειμένου άμεσα να δοθούν τα νέα στοιχεία και οι διευκρινίσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αυτό με τη σειρά του να τα στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα νέα ερωτήματα
Σύμφωνα με τον κ. Αλευρά, συναντήθηκε με τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ενημερώθηκε αναλυτικά για τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζητούνται.
Τον Ιούνιο του 2013 το υπουργείο έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις απαντήσεις για τις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί κατά του φακέλου για την επέκταση του ΠΟΠ. Μετά την εξέταση των ενστάσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία εστάλησαν στις 25 Οκτωβρίου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.Και συνέχισε: «Όλοι τότε, κι εμείς και η ηγεσία του υπουργείου, πιστέψαμε ότι σε σύντομο διάστημα θα είχαμε θετική εξέλιξη. Όμως, στις 20 Δεκεμβρίου επανήλθε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζήτησε διευκρινίσεις για την αντιπροσωπευτικότητα των δειγμάτων και τη γεωγραφική κατανομή. Συγκεκριμένα, αν τα 90 δείγματα που πάρθηκαν μέσα στη δεκαετία είναι επαρκή ως αντιπροσωπευτικό δείγμα για να υπαχθούν τα ελαιόλαδα σε αυτή την κατηγορία. Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν οι δοκιμές που έγιναν για το σύνολο και των χημικών και των οργανοληπτικών κριτηρίων είναι επαρκείς. Τρίτο ερώτημα είναι αν η γεωγραφική κατανομή των δειγμάτων είναι αντιπροσωπευτική».
 
Χάθηκε η φετινή περίοδος
Ο κ. Αλευράς χθες είχε συνάντηση με στελέχη της ΕΑΣ και το μελετητή για να σταλούν οι απαντήσεις. «Το θέμα δε μας εμπνέει ανησυχία, όμως αυτή η κωλυσιεργία μάς κάνει να επαγρυπνούμε περισσότερο και να παρακολουθούμε όλη την εξέλιξη». 
Σε ερώτηση του «Θάρρους» πού αποδίδει την κωλυσιεργία, απάντησε: «Όταν επιτευχθεί η επέκταση του ΠΟΠ, θα είναι από τα λίγα προϊόντα ΠΟΠ με τόσο μεγάλη ποσότητα διαθέσιμη. Αυτό σημαίνει ότι τα συμφέροντα είναι μεγάλα και γι’ αυτό έγιναν οι ενστάσεις  και, μάλιστα, κατατέθηκαν παραμονές  Χριστουγέννων, την ώρα έληγε  η προθεσμία.
Αυτό που γίνεται τώρα είναι η συνέχεια των ενστάσεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να είναι σίγουρη στις απαντήσεις της. Γι’ αυτό ζητά διευκρινίσεις για τα ζητήματα αυτά. Δε θεωρώ ότι κωλυσιεργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά εφόσον υπάρχουν ενστάσεις, θέλει οι απαντήσεις της να είναι τεκμηριωμένες και να είναι κατοχυρωμένη η απόφασή της. Συμφωνώ μαζί σας, όμως, ότι χάσαμε την ελαιοκομική χρονιά 2013-2014».

Της Βίκυς Βετουλάκη


tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα