Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Προ των πυλών οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών



Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας κατατέθηκε στη Βουλή. Καταργείται το ΚΕΕΛΠΝΟ, έρχεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Αλλαγές για τις ιδιωτικές κλινικές. Αύξηση δομών στο Υπουργείο.
Πλήθος αλλαγών και νέων θεσμών στο χώρο της Υγείας προωθεί νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή. Μεταξύ των 146 συνολικά άρθρων προβλέπει τη δυνατότητα λειτουργίας Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) ναρκωτικών για ενεργούς χρήστες.
Η ρύθμιση, που στοχεύει στην ασφαλή χρήση ναρκωτικών και την προστασία της δημόσιας υγείας, προβλέπει τη λειτουργία των συγκεκριμένων χώρων από εγκεκριμένους οργανισμούς ή φορείς κατόπιν αδείας που χορηγείται από τον υπουργό Υγείας. Με υπουργική απόφαση θα καθορίζονται και οι προϋποθέσεις ίδρυσης, λειτουργίας, στελέχωσης και στέγασης.

Με το ίδιο πολυνομοσχέδιο καταργείται το ΚΕΕΛΠΝΟ, που έχει βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη, και αντικαθίσταται από τον νεοσυσταθή Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ως ΝΠΔΔ, με 7μελές αντί 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο και τη δυνατότητα λειτουργίας Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας.
Σε υπαλλήλους του ΚΕΕΛΠΝΟ που έχουν διατεθεί σε άλλο φορέα δίνεται η δυνατότητα μετάταξης σε αυτόν.
Παράλληλα, αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών κυρίως με αύξηση των προβλεπόμενων προστίμων για ορισμένες παραβάσεις και του παραβόλου του δημοσίου.
Προωθείται επίσης η σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, εποπτευόμενου από το υπουργείο Υγείας, με αντικείμενο την εισήγηση εθνικής στρατηγικής και τον συντονισμό των ενεργειών για πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία.
Στις διατάξεις συμπεριλαμβάνεται και η τροποποίηση του οργανισμού του υπουργείου Υγείας με αύξηση δομών και θέσεων.
Συγκεκριμένα, αυξάνονται κατά τρία τα αυτοτελή τμήματα, κατά ένα τα τμήματα και κατά πέντε οι θέσεις για υπαλλήλους κατηγορίας ΠΕ Διοικητικού.
Συνίσταται εφεξής αυτοτελές Γραφείο Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων, το οποίο θα στελεχωθεί από τον υπεύθυνο και αναπληρωτή αυτού, που μπορούν να είναι υπάλληλοι του Υπουργείου ή να μεταταχθούν ή να αποσπαστούν σε αυτό είτε να ασκούν καθήκοντα με σύμβαση παροχής υπηρεσιών, και πέντε υπαλλήλους.
Το νομοσχέδιο τακτοποιεί γενικώς και πάσης φύσεως εκκρεμότητες του υπουργείου, καθώς με άλλη ρύθμιση νομιμοποιούνται οι δαπάνες του για τη συμμετοχή του στη ΔΕΘ 2018 με εξόφληση των δικαιούχων και μάλιστα κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων.
Ναντίν Χαρδαλιά, skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα