Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Ανοίγει ο δρόμος για τη ρύθμιση πυροδανείων σε Πελοπόννησο και Εύβοια

Ανοίγει ο δρόμος για τη ρύθμιση πυροδανείων σε Πελοπόννησο και Εύβοια
Ανοίγει ο δρόμος για τη ρύθμιση των πυροδανείων που έχουν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Μετά από συνάντηση των προέδρων των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών Αχαΐας, Αρκαδίας, Ευβοίας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας και άλλων περιοχών, που έχουν ανάλογα δάνεια, με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη, επισημάνθηκε ότι “οι περιορισμοί που δεν επέτρεπαν τη δυνατότητα ρύθμισης των παραπάνω δανείων πλέον καταργούνται” και έτσι “οι δανειολήπτες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μπορούν να απευθυνθούν στις δανείστριες τράπεζες, να διαπραγματευτούν τους όρους ρύθμισης του χρέους τους με τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης, χωρίς να υφίστανται πλέον ουσιαστικά εμπόδια”.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι “η νέα δανειακή σύμβαση θα εγγυάται, καθ’ όλη τη διάρκειά της, το Ελληνικό Δημόσιο κατά το μέρος που του αναλογεί” και ότι “τα Επιμελητήρια παρακολουθούν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων τραπεζών - δανειοληπτών και θα ενημερώνουν τη Γ.Γ. Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, με σκοπό την άρση ενδεχόμενων δυσλειτουργιών. Σε κάθε περίπτωση οι δανειολήπτες μπορούν να απευθύνονται και στο Επιμελητήριό τους για οποιαδήποτε διευκρίνιση”.

Το υπουργείο Οικονομικών εκπροσώπησαν ο ειδικός τομεακός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους / ΚΥΣΔΙΧ Φώτης Κουρμούσης, ο γενικός γραμματέας Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος, από τη Δ25 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η Σταυρούλα Μηλιάκου, οι συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενώ παρόντες ήταν και οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη και Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας και Δημήτρης Μπαξεβανάκης.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η κ. Κοζομπόλη σημειώνει: “Την Παρασκευή 8-2-2019 τίθεται σε ισχύ η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, όπου τίθενται οι όροι και οι προϋποθέσεις διατήρησης της ισχύος της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, σε περίπτωση ρύθμισης των δανείων που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και δάνεια που δόθηκαν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές. Για τα εν λόγω δάνεια υπήρχε κενό νόμου, με αποτέλεσμα τα πιστωτικά ιδρύματα που τα είχαν χορηγήσει, σε καμία περίπτωση δεν προέβαιναν στη ρύθμισή τους. Με το νόμο 4549/2018 προβλέφθηκε η συγκεκριμένη δυνατότητα και ορίσθηκε ότι με υπουργική απόφαση θα καθοριζόταν ο τρόπος ρύθμισής τους. Με την εν λόγω απόφαση που τίθεται σε ισχύ στις 8-2-2019, ο δανειολήπτης μπορεί να απευθυνθεί πλέον στη δανείστρια τράπεζα, να ρυθμίσει το χρέος του και να συνάψει νέα δανειακή σύμβαση. Τη νέα σύμβαση θα εγγυάται, καθ' όλη τη διάρκειά της, το Ελληνικό Δημόσιο κατά το μέρος που του αναλογεί. Είναι μία θετική εξέλιξη, που ανοίγει το δρόμο για τη ρύθμιση των πυροδανείων, που έχουν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου”
eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα