Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Σε ισχύ μετά το Πάσχα: Τέσσερα νέα προγράμματα απασχόλησης για 119.000 ανέργους από τον ΟΑΕΔ



Τέσσερα νέα προγράμματα απασχόλησης με εφαρμογή αμέσως μετά το Πάσχα ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ. Τα προγράμματα αφορούν σε 119 χιλιάδες ανέργους, συνολικού προϋπολογισμού 816 εκατ. ευρώ που προέρχονται εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Αναλυτικά, τα προγράμματα έχουν ως εξής:

1. Ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 40.000 ανέργων.

Το ποσό επιχορήγησης υπολογίζεται σε ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ:

α) Για τους «κοινούς» άνεργους, 100% για το πρώτο έτος, 75% για το δεύτερο έτος, 50% για το τρίτο και 25% το τέταρτο έτος

β) για τους νέους έως 30 ετών, τους ανέργους που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης και στους οποίους υπολείπονται μέχρι 1.500 ημέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις γυναίκες μακροχρόνια άνεργες, άνω των 45 ετών και άνεργες γυναίκες, άνω των 50 ετών, τους πολύτεκνους/νες και τρίτεκνους/νες καθώς και τους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται σε 100% για το πρώτο και το δεύτερο έτος και 50% για το τρίτο και το τέταρτο έτος.

2. Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 ανέργων.

α) για τους «κοινούς» άνεργους, 80% για το πρώτο έτος και 60% για το δεύτερο έτος.

β) για τους νέους έως 30 ετών και τις λοιπές ειδικές ομάδες (όπως παραπάνω), τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται σε 80% για το πρώτο έτος και 80% για το δεύτερο έτος.

Και στα δύο προγράμματα δίνεται προτεραιότητα σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα, και στους τομείς της πράσινης οικονομίας.

Επιβάλλεται ένα πρόσθετο έτος υποχρεωτικής απασχόλησης, ενώ οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους λόγω απόλυσης τους τελευταίους 6 μήνες.

Δεν υπάγονται ένας αριθμός από δραστηριότητες όπως νυχτερινά κέντρα, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης.

3. Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών και συγκεκριμένα γυναικών ηλικίας 22 έως 64 ετών.

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 36 μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέα ελεύθερη επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 24.000 ευρώ.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις άνεργες γυναίκες με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας που θα αναπτύξουν δραστηριότητα σε καινοτόμους κλάδους και ιδιαίτερα της πράσινης οικονομίας.

4. Ειδικό πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Το ποσό επιχορήγησης αφορά το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), για ακαθάριστες αποδοχές μέχρι του 30πλασίου του κατώτατου βασικού ημερομισθίου, όπως ορίζεται από την ΕΓΣΣΕ.

Η επιχορήγηση δίνεται για δύο μήνες που επιλέγουν οι επιχειρήσεις στο διάστημα Απριλίου - Οκτωβρίου, εκτός από το διάστημα Ιουνίου - Σεπτεμβρίου.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να απασχολούν συνολικά τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού σε σχέση με το 2009.

Σχόλιο ΝΔ

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός αφού πεντέμισι μήνες δεν έκανε τίποτα για την προώθηση της απασχόλησης, για να προστατέψει τις θέσεις εργασίας και να πολεμήσει την ανεργία, σήμερα για λόγους καθαρά τηλεοπτικής κατανάλωσης εφάρμοσε το νέο επικοινωνιακό σχέδιο να επισκεφτεί τον ΟΑΕΔ».

Υποστήριξε, επίσης, ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την καταπολέμηση της ανεργίας δεν είναι ουσιαστικές και δεν θα έχουν πρακτικό αντίκρισμα και άμεσο αποτέλεσμα.

«Αν θέλει η κυβέρνηση να εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα για την προώθηση της απασχόλησης και για να χτυπήσει την ανεργία υπάρχει η πρόταση Σαμαρά για να δοθούν αναπτυξιακές ανάσες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έτσι να προστατέψουμε αποτελεσματικά τις θέσεις εργασίας και να δώσουμε ώθηση στην απασχόληση», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

ΠΗΓΉ:ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα