Οι προτεραιότητες της "επόμενης ημέρας" στο υπουργικό συμβούλιο .
Τριτη, 30 03 2010 09:19 .Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά τις αποφάσεις των Βρυξελλών, αλλά και η απαρέγκλιτη εφαρμογή του ΠΣΑ, βρέθηκαν στο επίκεντρο του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό. Νωρίτερα, ο Γ. Παπανδρέου είχε συγκαλέσει το διαθεσμικό όργανο -αποτελούμενο από μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, κυβερνητικά στελέχη κι εκπροσώπους του κόμματος- ενώ, το πρωί της Μ. Τρίτης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο. Ικανοποίηση επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για την ανταπόκριση των αγορών στο 7ετές ομόλογο που απέφερε 5 δισ. ευρώ, ενώ στην επανέκδοση του 20ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί το 2002, προχώρησε το ελληνικό δημόσιο, προσδοκώντας την άντληση ενός δισ. ευρώ, για το οποίο τελικά έγιναν δεκτές προσφορές ύψους 390 εκ. ευρώ. Σε δηλώσεις του πάντως ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντ. Στρος Καν διευκρινίζει ότι το Ταμείο θα είναι αυτό που θα θέσει τους όρους χορήγησης δανείου, αν η Ελλάδα ζητήσει βοήθεια.
Σημεία από την παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου:
"Χρειάζεται εντατικοποίηση της δουλειάς σε ποιότητα και ποσότητα, γιατί μπροστά μας έχουμε τη συνέχεια ενός δύσκολου αγώνα.
Περάσαμε έναν κάβο με δύσκολους χειρισμούς και κατορθώσαμε να στηριχθεί η Ελλάδα, αλλά το θέμα αυτό να γίνει και ευρωπαϊκό.
Υπάρχουν οι προτάσεις των σοσιαλιστών για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου, πρακτικότερου και ταχύτερου μηχανισμού για την αντιμετώπιση δανειακών αναγκών χωρών της ευρωζώνης.
Υπάρχει τώρα ένας μηχανισμός και αυτό που προέχει είναι η δουλειά που πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα, η δουλειά των υπουργείων, η οποία δεν είναι μόνο τεχνοκρατική, αλλά είναι και πολιτική.
Όλες οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν το 2010, ώστε τα επόμενα χρόνια οι πολίτες να βιώνουν τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών.
Επίκεντρο όλων των αλλαγών θα είναι το σχέδιο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" γύρω από τον οποίο θα κινηθεί και όλη η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Πρέπει να πάμε στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, να δείξουμε ότι σπάμε την ατιμωρησία, ότι μπαίνει τάξη και ευνομία σε ζητήματα που αφορούν από την ασφάλεια του πολίτη μέχρι τη διαφθορά.
Σε όλα αυτά τα θέματα, πρέπει να είναι ενεργός η συμμετοχή του πολίτη, πρέπει να δούμε πώς ο πολίτης παίρνει πια την υπόθεση της επανεκκίνησης της χώρας στα ίδια του τα χέρια.
Η Ελλάδα είναι σήμερα κάτω από το μικροσκόπιο των διεθνών ΜΜΕ και κάθε αρνητικό της αναδεικνύεται και πολλαπλασιάζεται, αλλά και κάθε θετικό μπορεί επίσης να αναδειχθεί και να πολλαπλασιαστεί και είναι μια ευκαιρία τώρα να αναδειχθούν τα θετικά και αξιοποιηθεί αυτή η προβολή.
Πρέπει, να υπάρξει συνεπής και έγκαιρη υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματός της.
Επίσης πρέπει να ενδυναμωθεί το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορεί να συνδέει την κυβέρνηση με τους πολίτες, να τους ενημερώνει και να πολλαπλασιάζει το μήνυμα.
Αυτό που σήμερα κάνει η κυβέρνηση, είναι η συνεχής αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ώστε η χώρα να έχει μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία, με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη και αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου".
Συνοψίζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις οργανισμών, κλειστά επαγγέλματα, ασφαλιστικό και το σχέδιο "Καλλικράτης" είναι οι επείγουσες προτεραιότητες της κυβέρνησης το επόμενο κρίσιμο για την οικονομία δίμηνο. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους Υπουργούς και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ περισσότερη και καλύτερη δουλειά ώστε σύντομα, να φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων, να πειστούν οι αγορές και να υπάρξει η ελπίδα στους πολίτες ότι η χώρα αλλάζει. Μέσα στον Μάιο, μάλιστα, θα γίνει αξιολόγηση του έργου των Υπουργείων.
Στρος - Καν: "Εάν ζητηθεί δάνειο, το ΔΝΤ θα θέσει τους όρους"
Το ΔΝΤ θα είναι αυτό που θα «θέσει» τους όρους χορήγησης δανείου στην Ελλάδα, εάν η χώρα το ζητήσει.
Στρος-Καν
«Εάν -και πρόκειται για ένα «μεγάλο εάν»- η Ελλάδα ζητήσει τη βοήθειά μας, θα την βοηθήσουμε όπως θα κάναμε για οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος του ΔΝΤ», τόνισε σε δηλώσεις του στο Bloomberg ο επικεφαλής του Ταμείου, κ. Ντομινίκ Στρος-Καν.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «θα πρόκειται για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις το ΔΝΤ θα θέσει τους όρους μέσω των οποίων θα παραχθεί αυτό το δάνειο, όπως πράττει και για κάθε άλλη χώρα».
«Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει, αυτή τη στιγμή, το ΔΝΤ. Όλα είναι στα χέρια των Ελλήνων όχι στα δικά μας» υπογράμμισε ο Ντομινίκ Στρος –Καν.
Επιπλέον, από τη Ρουμανία, την οποία επισκέφθηκε, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει άμεσα δράση για να μην βρεθεί "στη 2η κατηγορία", πίσω από τις ΗΠΑ και την Ασία, που φαίνεται ότι βγαίνουν ταχύτερα από την οικονομική κρίση.
"Η κρίση δείχνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα χωρίς να έχουμε καλύτερα συντονισμένες οικονομικές πολιτικές", υπογράμμισε ο Στρος-Καν.
Το ΔΝΤ για την Ελλάδα
Τη Μ. Τετάρτη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, συνεδριάζει το ΔΝΤ με θέμα την Ελλάδα και την επισημοποίηση της απόφασης για έγκριση δανείου με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.
Πρόκειται για έγκριση δανείου ποσού έως 20 δις, με επιτόκιο από 2.5 έως 3%, ένα βεβαίως το χρειαστεί η Ελλάδα. Στη συνεδρίαση του ΔΝΤ θα εξεταστούν οι συγκεκριμένοι όροι του δανείου αυτού, που αποτελεί μέρος της βοήθειας που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Ικανοποίηση για το ελληνικό ομόλογο
Ικανοποίηση επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για την ανταπόκριση των αγορών στο επταετές ομόλογο που απέφερε 5 δισ. ευρώ.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου χρέους προχώρησε σε δημοπρασία επανέκδοσης εικοσαετους ομολόγου για ένα δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να παραμένει στο 5,9%. Τελικά, έγιναν δεκτές προσφορές ύψους 390 εκ. ευρώ.
Η αγορά παραμένει επιφυλακτική, με την τιμή των spread ανέρχεται στις 334 μονάδες.
Σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ότι τα επιτόκια θα αποκλιμακωθούν σταδιακά και έδωσε έμφαση στις επόμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες μετά το φορολογικό: ασφαλιστικό, Καλλικράτης, εκλογικός νόμος και απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων το 2010, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να υλοποιήσει η κυβέρνηση το πρόγραμμα της, να ανοίξει και να κλείσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 είπε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από άλλα μέτρα και προέβλεψε ότι με τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, μπορεί να μειωθεί το έλλειμμα περισσότερο από 4%.
Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος το πρώτο δίμηνο του 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, διαπιστώνει έκθεση του ΙΟΒΕ, που προβλέπει ύφεση 2,5% φέτος και επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών.
Fitch: Δε θα αλλάξουμε την αξιολόγηση της Ελλάδας
O οίκος Fitch είναι πιό πιθανό να μην διατηρήσει έως το τέλος του χρόνου τις αρνητικές προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, δήλωσε τη Μ. Τρίτη ο Κρις Πράις, ανώτερο στέλεχος του διεθνούς οίκου αξιολόγησης.
Ο Fitch εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα θα πιάσει εφέτος τους στόχους που έχει θέσει για την μείωση του ελλείμματος. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι πιο σαφής σχετικά με τις περιστάσεις υπό τις οποίες θα δανείσει την Ελλάδα. Επί του παρόντος, η ανησυχία είναι ότι δεν θα κάνουν τίποτα μέχρι την τελευταία στιγμή και τότε θα μπορούσε πιθανώς να είναι πολύ αργά" σημειώνει ο Κρις Πράις.
Τη Μ. Δευτέρα, ο οίκος Fitch είχε ανακοινώσει την απόφασή του να διατηρήσει τις αρνητικές προοπτικές για την Ελλάδα BBB + , καθώς "παραμένει η αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας παρά το δίκτυ ασφαλείας στο οποίο κατέληξε η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα".
Νωρίτερα η Moody's, σε έκθεση της, ανέφερε είναι εφικτή η αξιολόγηση των ελληνικών τίτλων με την κορυφαία βαθμίδα, αρκεί να συνοδεύονται από επαρκή προστασία.
Με σταθερό επιτόκιο 5,9% το νέο επταετές ομόλογο
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι το νέο 7ετές ομόλογο με σταθερό επιτόκιο 5,9%, παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιώτες αποταμιευτές να προμηθευτούν με αφορολόγητη απόδοση.
Για να υπάρξει η αφορολόγητη απόδοση, το ευρύ αποταμιευτικό κοινό πρέπει, αφ’ ενός να διακρατήσει τους τίτλους έως τη λήξη τους και αφ’ ετέρου να τους αποκτήσει μετά την ημερομηνία έκδοσης έως και 5 εργάσιμες ημέρες, δηλαδή από την Τετάρτη 7 Απριλίου 2010, μέχρι και την Τετάρτη 14 Απριλίου 2010.
Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το νέο 7ετές ομόλογο, που τιμολογήθηκε στις 29 Μαρτίου 2010 με ημερομηνία έκδοσης την 7η Απριλίου 2010, είναι λήξης 20 Απριλίου 2017.
Οι ιδιώτες μπορούν να εγγραφούν για να αποκτήσουν απεριόριστα ποσά, αλλά στην τιμή που θα καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρίες. Σημειώνεται ότι επειδή η διακράτηση των ομολόγων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Άυλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών (ΣΑΤ), απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά τους είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του ΣΑΤ .Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η αστυνομική ταυτότητα και ο ΑΦΜ.
Αντιδράσεις
Κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών του λαού χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι ο δανεισμός της χώρας επιβεβαιώνει κατά την κρίση του κόμματος τις πρόσφατες δηλώσεις του Α. Σαμαρά ότι το ανακοινωθέν της Συνόδου δεν μπορεί να οδηγεί σε θριαμβολογία αλλά σε προβληματισμό.
"Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί μόνη της όρθια και να βρει γρήγορα το δρόμο για την ανάκαμψη", συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοντας πως ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τονίσει πως θα είναι καλό για τη χώρα να μη χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό που κατέληξε και μας υπέδειξε ως έσχατη λύση η Σύνοδος της ΕΕ.
"Ο περιβόητος μηχανισμός στήριξης ΕΕ - ΔΝΤ που η κυβερνητική προπαγάνδα παρουσίαζε ως μεγάλη επιτυχία και ένδειξη ότι οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο, αποδεικνύεται ότι είναι μόνο ένας μηχανισμός που στηρίζει τη λήψη νέων, πιο άγριων αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία είναι προαποφασισμένα και τα χρειάζεται η ελληνική πλουτοκρατία για να διασφαλίσει την κερδοφορία της και την ισχυρή της θέση στην περιοχή" σημειώνει το ΚΚΕ.
"Το επιτόκιο του «έξι παρά κάτι» που πετύχαμε στη χθεσινή δημοπρασία -και αυτό με πλασματικές πρακτικές- δεν αποτελεί αισιόδοξο και σταθερό «βατήρα» για το «αύριο»", ήταν το σχόλιο του ΛΑ.Ο.Σ
"Η χθεσινή έκδοση ομολόγου για δανεισμό, δυστυχώς, επιβεβαίωσε την άποψή μας, ότι η συμφωνία των Βρυξελλών δεν έλυσε κανένα ουσιώδες πρόβλημα. Η δήλωση του κ. Στρος Καν στη συνέχεια, που αναφέρει ότι το ΔΝΤ θα βάλει τους όρους αν ζητηθεί βοήθεια, δηλαδή θα ορίσει εκείνο τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, δείχνει ακριβώς ότι η παγίδευση της οικονομίας στις επιταγές των αγορών είναι απόλυτη" σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράταση έως 30 Σεπτεμβρίου για τις Δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024
-
Παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου έλαβε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ
2024, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής
Ανάπτυξης και...
Πριν από 27 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα