Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Παραμένουν αρνητικές οι προοπτικές...Υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης πέντε ελληνικών τραπεζών από τη Moody's



ΑΠΕ
Οι δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα θα πλήξουν την ανάπτυξη, τονίζει η Moody's
Αθήνα
Στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων των καταθέσεων και της πιστοληπτικής ικανότητας πέντε συνολικά ελληνικών τραπεζών, προχώρησε τη Μ.Τετάρτη η Moody's, διατηρώντας τις «αρνητικές προοπτικές», γεγονός που σημαίνει ότι ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης.

Ειδικότερα, μείωσε τη «βαθμολογία» της Εθνικής Τράπεζας σε A2 από A1, της Eurobank σε A3/Prime-2 από A2/Prime-1, της Alpha Bank σε A3/Prime-2 από A2/Prime-1 και της Τράπεζας Πειραιώς σε Baa1/Prime-2 από A2/Prime-1.

Επίσης, υποβάθμισε τις αξιολογήσεις καταθέσεων και χρέους της Εμπορικής σε A3/Prime-2 από A2/Prime-1, ως αποτέλεσμα της επαναξιολόγησης της πιστωτικής ενίσχυσης που συνδέεται με τη συστημική υποστήριξη της τράπεζας.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή οφείλεται στις αποδυναμωμένες μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας και τις αναμενόμενες επιπτώσεις τους στην ποιότητα του ενεργητικού και τη δυνατότητα παραγωγής κερδοφορίας των τραπεζών.

Όπως αναφέρει, το αρνητικό κλίμα στην αγορά προς την Ελλάδα έχει περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές ομολόγων και τη διατραπεζική αγορά χρήματος.

«Μπορεί τα επιπλέον μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών να έχουν θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα, ωστόσο, οι δημοσιονομικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα» σημειώνει.

H Moody's εκτιμά πως η ανοδική τάση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ξεκίνησε το 2008 θα συνεχιστεί το 2010 και πιθανότατα και το 2011.

Με την απόφαση της για τις υποβαθμίσεις, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των συγκεκριμένων τραπεζών που ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου.

ΠΗΓΉ:ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα