Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Επίσκεψη Κ. Παπούλια στο Μεσολόγγι ....


Το Μεσολόγγι επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 184η Επέτειο της ηρωικής εξόδου της Φρουράς του Μεσολογγίου, την οποία χαρακτήρισε ως "μια πράξη γενναιότητας πέρα από τα ανθρώπινα μέτρα. Η ανάμνησή της παραμένει συγκλονιστική, όχι μόνο για το μέγεθος του ηρωισμού και το μεγαλείο της υπέρβασης αλλά και για το εκτυφλωτικό μήνυμα που έστειλε σε όλο τον κόσμο".
Συνεχίζοντας ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι:
"Ο αγώνας για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία αποτελεί προορισμό για κάθε άνθρωπο με υπερατομική συνείδηση σε οποιαδήποτε γωνιά της γης. Η θυσία των Ελευθέρων Πολιορκημένων αφύπνισε συνειδήσεις όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι εξεγερμένοι Έλληνες βρήκαν συμπαραστάτες που μοιράζονταν το ίδιο πάθος για τις αιώνιες αξίες της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας. Η εμβληματική φυσιογνωμία του λόρδου Βύρωνα, που έκανε υπόθεσή του τη λευτεριά του λαού μας και μαχόμενος έπεσε στο Μεσολόγγι, αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα αλληλεγγύης. Το Μεσολόγγι συγκλόνισε χιλιάδες φιλέλληνες Γερμανούς. Την ουμανιστική τους παιδεία την προκάλεσε η βαρβαρότης των θυτών κι έσπευσαν να συμπαραταχθούν με τους αδύναμους Έλληνες. Και ακριβώς η αρχή της αλληλεγγύης πρέπει να είναι σήμερα ο θεμέλιος λίθος της Ευρώπης που θέλουμε να οικοδομήσουμε. Το ευρωπαϊκό όραμα αποτέλεσε την πιο σημαντική επένδυση ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης, το πιο φιλόδοξο και πρωτόγνωρο πολιτικό εγχείρημα αλληλεγγύης και ενοποίησης στη νεότερη ιστορία".

Αναφερόμενος στην τρέχουσα επικαιρότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως: "Σήμερα, οι λαοί της Ευρώπης ζητούν από τις πολιτικές τους ηγεσίες να υπερβούν το θεσμικό αδιέξοδο, να δημιουργήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, της σύγκλισης αλλά και του σεβασμού της διαφορετικότητας, της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας των εργαζομένων, της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Μέρες σαν κι αυτή, προσφέρονται για συλλογικό προβληματισμό ως προς την ουσία του γνήσιου πατριωτισμού.

Ο πατριωτισμός δεν είναι ρητορεία ούτε συνθηματολογία. Δεν είναι επικοινωνιακό προϊόν ούτε πολιτικό πυροτέχνημα. Είναι ανιδιοτελής προσφορά στην πατρίδα, χωρίς διεκδίκηση ανταλλάγματος και χωρίς προσδοκία προσωπικής ανταμοιβής. Η αγάπη για την πατρίδα είναι πράξη και συμμετοχή. Είναι υποταγή του Εγώ στο Εμείς και του μέρους στο όλον. Είναι, απλά, προσωπική δέσμευση ότι θα παραδώσουμε καλύτερο τον τόπο που παραλάβαμε. Και αίσθημα δικαίου απέναντι στους αδύναμους ή σε όσους δεν ακούγονται".
Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα