Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Πρώτες Συγκρούσεις στο CERN στα 7 TeV

Τι θα συμβεί λεπτό προς λεπτό στους θαλάμους ελέγχου (Control Rooms) των πειραμάτων και του επιταχυντή LHC στο CERN θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όσοι επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. αύριο, Τρίτη 30 Μαρτίου 2010 και ώρα Ελλάδας 9.30, καθώς θα επιχειρηθεί, για πρώτη φορά, η σύγκρουση των δεσμών στα 7 TeV (3.5 TeV κάθε δέσμη πρωτονίων).
Ο επιταχυντής LHC στο CERN έχει επιταχύνει εδώ και δέκα ημέρες τις δέσμες πρωτονίων στη μεγαλύτερη εφικτή ενέργεια μετά την επαναλειτουργία του, το Νοέμβριο του 2009.
Ιστοσελίδα Τμήματος Φυσικής: http://physics.auth.gr
Να σημειωθεί ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, μέσω της ερευνητικής ομάδας του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, συμμετέχει από το 1995, στο μεγαλύτερο σε όγκο πείραμα ATLAS.
Συγκεκριμένα, η ομάδα του Α.Π.Θ., με υπεύθυνη την Καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής, Χαρά Πετρίδου, έχει κατασκευάσει στο Εργαστήριο Κατασκευής και Ελέγχου Ανιχνευτών Ακτινοβολίας του Α.Π.Θ. ένα σημαντικό μέρος –το 10%- του Μιονικού Φασματομέτρου του ATLAS, το οποίο καλύπτει συνολικά μία επιφάνεια 5600m2 και αποτελεί την "καρδιά" στην αναζήτηση του σωματιδίου Ηiggs καθώς και στην αναζήτηση "Νέας Φυσικής". Συνολικά εργάστηκαν πάνω από 40 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, νέοι ερευνητές και τεχνικοί, τα τελευταία δέκα χρόνια για την ολοκλήρωση αυτού του έργου.
Σήμερα, η ομάδα του Α.Π.Θ. παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάλυση των δεδομένων και την κατανόηση των αποτελεσμάτων του πειράματος ATLAS και οι νέοι της υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί ερευνητές, που αποτελούν τον κορμό της, θα είναι οι κύριοι πρωτεργάτες των μελλοντικών ανακαλύψεων και οι συνεχιστές της πρωτοποριακής αυτής έρευνας για την κατανόηση των Νόμων της Φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα