Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Αγκυρα: Η Μέρκελ απορρίπτει πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ...



Χαμογελώντας μπροστά στις κάμερες Ανγκελα Μέρκελ και Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησαν -μάταια- να κρύψουν τα προβλήματα. Η Γερμανίδα καγκελάριος προσέκρουσε σε... τοίχο ζητώντας συναίνεση για κυρώσεις κατά του Ιράν. Στο ευρωπαϊκό πεδίο, άσκησε πίεση για το Κυπριακό αρνούμενη στην Τουρκία πλήρη ένταξη...

Η Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε να συμπαραταχθεί η Τουρκία με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού της προγράμματος, για να λάβει την απάντηση του Ταγίπ Ερντογάν ότι «οι κυρώσεις δεν είναι υγιής πορεία και ο καλύτερος δρόμος είναι η διπλωματία».

«Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα ψηφίσει μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό, αναφερόμενη στο ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων που προωθούν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (η Τουρκία είναι μη μόνιμος μέλος του ΣΑ).

Ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε «δείχνοντας» για πολλοστή φορά το πυρηνικό οπλοστάσιο «μιας άλλης χώρας», σε μία σαφή αναφορά στο Ισραήλ.

«Για εμάς η κατάσταση με το Ιράν είναι εντελώς διαφορετική. Έχουμε μία μεθόριο μήκους 380 χιλιομέτρων, φιλία αιώνων και πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό μας εταίρο μετά τη Ρωσία. Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό» είπε ο Ερντογάν μιλώντας δίπλα στην καγκελάριο της Γερμανίας.

«Ανοιχτή έκβαση» στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Σχετικά με το ζήτημα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας -το οποίο κλυδωνίζει σταθερά τις σχέσεις της Αγκυρας με το Βερολίνο- η Μέρκελ τόνισε ότι σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν «ανοιχτή έκβαση», αποφεύγοντας προφανώς λόγω... διπλωματικής αβροφροσύνης να επαναλάβει ενώπιον του Ερντογάν την πάγια θέση της για «προνομιακή σχέση» Τουρκίας-ΕΕ.

Εν όψει της επίσκεψής της στην Τουρκία η Μέρκελ είχε επαναλάβει σε γερμανικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι αντιτίθεται στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και προκρίνει τη λύση της «ειδικής σχέσης». Η τουρκική αντίδραση ήταν έντονη, με την κυβέρνηση Ερντογάν να κατηγορεί τη Γερμανία ότι παραβιάζει την αρχή της ισότητας των υποψήφιων προς ένταξη χωρών.

Ζητά συμμόρφωση στο Κυπριακό

Κατά την επίσκεψή της στην Αγκυρα η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ένωσης, ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Το σημαντικότερο ζήτημα είναι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου. Πρέπει να ρυθμίσουμε το ζήτημα της Κύπρου. Από αυτό θα επωφεληθούμε όλοι» σημείωσε.

Εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο παραμένει από το 2005 «παγωμένος» αριθμός κεφαλαίων στις ενταξιακές δαπραγματεύσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιδρύονται τουρκικά σχολεία στη Γερμανία

Στο μόνο θέμα στο οποίο συμφώνησαν Ερντογάν και Μέρκελ ήταν η ίδρυση τουρκικών σχολείων για τα 2,5 εκατομμύρια Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία. Η Μέρκελ είπε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν στη Γερμανία τουρκικά σχολεία, όμως τόνισε ότι αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για να μην μάθουν οι μετανάστες γερμανικά ή να μην ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία.
πηγή: το βημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα