Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Προς επανεξέταση η παρακράτηση φόρου από τις επιχειρήσεις



Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος προειδοποίησε ότι «στην κυριολεξία θα στεγνώσει η αγορά»
Αθήνα
Σε επανεξέταση της διάταξης με την οποία επιβάλλεται παρακράτηση φόρου 8% σε όλα τα τιμολόγια άνω των 300 ευρώ, που εκδίδουν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών από την 1η Ιουλίου 2010 οδηγείται το υπουργείο Οικονομικών μετά τις έντονες αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Νωρίτερα την απόσυρση της διάταξης, η οποία περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

«Με την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, στην κυριολεξία θα στεγνώσει η αγορά, καθώς οι χιλιάδες επιχειρήσεις στον ευρύτερο τομέα παροχής υπηρεσιών, θα αποστερηθούν σημαντικής ρευστότητας, και μάλιστα σε μια περίοδο χαμηλών κύκλων εργασιών και μεγάλης κρίσης, με δυσμενέστατες συνέπειες για την επιχειρηματική τους δράση» αναφέρει ο κ. Μίχαλος.

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και από τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Γέώργιος Τσακίρης ζήτησε επίσης την απόσυρση της επίμαχης διάταξης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «θα περιορίσει δραματικά τη ρευστότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που συνεργάζονται, ως επί το πλείστον με ημεδαπές εταιρείες, θα τις οδηγήσει σε ταμειακό αδιέξοδο, λόγω και του ετεροχρονισμού στην εξόφληση των τιμολογίων».

Ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), επίσης, τονίζοντας ότι «από τη στιγμή που για κάθε συναλλαγή μεταξύ ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων θα πρέπει να αποδίδεται το 8%, ενώ, αντίθετα, αυτό δε θα συμβαίνει με απευθείας συναλλαγές με επιχειρήσεις του εξωτερικού, είναι βέβαιο ότι τα τουριστικά γραφεία της χώρας θα τεθούν στο περιθώριο της αγοράς με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και την απασχόληση».

ΠΗΓΉ:ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα