Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

«Φτωχή συγκομιδή» στα 20ετή ομόλογα. Μόλις 390 εκατομμύρια ευρώ κατάφερε να αντλήσει το ελληνικό δημόσιο ...



Ανοδική πορεία για το spread Συνάντηση Παπανδρέου - Προβόπουλου --------------------------------------------------------------------------------
Το ποσό των 390 εκατ. ευρώ προσέθεσε στο υπάρχον ομόλογο διάρκειας 20 ετών ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Επρόκειτο για εξυπηρέτηση επενδυτών που ήδη κατέχουν το ομόλογο αυτό και επιθυμούσαν να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,9% και στην αρχική του ανακοίνωση ο Οργανισμός είχε διευκρινίσει ότι θα δεχόταν προσφορές μέχρι 1 δισεκατ. ευρώ.

«Θα εκδόσουμε 6μηνα και ετήσια γραμμάτια στις 13 Απριλίου και 3μηνα γραμμάτια στις 20 Απριλίου, θα είναι οι καθιερωμένες εκδόσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρος Χριστοδούλου στο πρακτορείο Reuters.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιώτες αποταμιευτές να προμηθευτούν με αφορολόγητη απόδοση το νέο 7ετές ομόλογο με σταθερό επιτόκιο 5,90%.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, για να υπάρξει η αφορολόγητη απόδοση, το ευρύ αποταμιευτικό κοινό πρέπει αφενός να διακρατήσει τους τίτλους έως τη λήξη τους, αφετέρου να τους αποκτήσει μετά την ημερομηνία έκδοσης (συμπεριλαμβανομένης) έως και 5 εργάσιμες ημέρες, δηλαδή από την Τετάρτη 7 Απριλίου 2010 μέχρι και την Τετάρτη 14 Απριλίου 2010.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, το νέο 7ετές ομόλογο, που τιμολογήθηκε στις 29 Μαρτίου 2010 με ημερομηνία έκδοσης την 7η Απριλίου 2010, είναι λήξης 20 Απριλίου 2017.

Διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ για το 20ετές ομόλογο
Διευκρινίσεις για την επανέκδοση του 20ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας την επιβεβλημένη για τεχνικούς λόγους.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι:

"Λόγω της τεχνικής έλλειψης του συγκεκριμένου ομολόγου αναφοράς και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην δευτερογενή αγορά με τους Βασικούς Διαπραγματευτές η επανέκδοσή του ήταν επιβεβλημένη. Λόγω της έλλειψης αυτού του τίτλου στην αγορά μερικοί Βασικοί Διαπραγματευτές είχαν αρχίσει να μην κάνουν τιμές σ' αυτόν τον τίτλο επηρεάζοντας την εμπορευσιμότητα του τίτλου αυτού προς και από τους επενδυτές μας.

Η επανέκδοσή του (ύψους 390 εκατ ευρώ) έγινε σε απόδοση που είναι προς όφελος του εκδότη’’ επισημαίνει το ΥΠΟΙΚ.

Με ισχυρή πτώση 1,95% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω του υψηλού spread.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα