Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης για Daimler - Ferrostaal.Δύο εισαγγελικές έρευνες για την προμήθεια αυτοκίνητων τύπου Mercedes από την Daimler ...



Nέα τροπή παίρνουν οι υποθέσεις δωροδοκίας ελλήνων αξιωματούχων από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler καθώς και τη Ferrostaal, καθώς προκάλεσαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας διέταξε 2 εισαγγελικές έρευνες για την προμήθεια αυτοκίνητων τύπου Mercedes από την Daimler, και 4 υποβρυχίων από τη Ferrostaal,

Τις έρευνες ανέλαβε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Παρασκευάς Αδάμης, ενώ θα τεθούν υπό δικαστική διερεύνηση όλες οι προμήθειες απο το 1998 ώς το 2008.

Οι εισαγγελικές αρχές πρόκειται άμεσα να υποβάλλουν αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία.

Στο μεταξύ, να διεξάγει έρευνα για τις μίζες που δόθηκαν στην Ελλάδα για προμήθειες από την Daimler, ζήτησε από την Κομισιόν με σχετική ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.

ΟΝίκος Χουντής στην ερώτησή του, αφού αναφέρεται στην έρευνα που διεξάγει η γερμανική δικαιοσύνη για δωροδοκίες από την Daimler σε 22 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, ώστε να αναλάβει προμήθειες και έργα του δημοσίου, ζητάει στοιχεία από την Επιτροπή για τους διαγωνισμούς του ελληνικού δημοσίουστους οποίους συμμετείχε η εταιρία Daimler και για τα έργα που ανέλαβε το χρονικό διάστημα 1998-2008.

Ο Νίκος Χουντής καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράλληλα με τις γερμανικές αρχές να διεξάγει έρευνα, αν και σε ποιες περιπτώσεις, η εν λόγω εταιρία δωροδόκησε για την ανάληψη έργων του ελληνικού δημοσίου.

«Εκτός από τη χρηματοπιστωτική δημοσιονομική κρίση και ηθική κρίση, καθώς η γερμανική κυβέρνηση για χρόνια δεν κατεδίωκε τις δωροδοκίες εκτός των συνόρων της και επροσποιήτο ότι δεν γνώριζε τα γεγονότα. Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρά ότι τα γνώριζε και τα γνωρίζει, δεν ενεργεί, δεν ενεργοποιεί την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), δεν υπερασπίζεται τη νομιμότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν περιφρουρεί τα χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών» επισημαίνει ο ευρωβουλευτής, αναφερόμενος στις αλλεπάλληλες υποθέσεις δωροδοκίας και διαφθοράς στα οποία πρωταγωνιστούν γερμανικές εταιρείες
πηγή: Σκάϊ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα