Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Αυτή είναι η απόφαση - Ανοίγει η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr

Στη δημοσιότητα το ΦΕΚ για το κοινωνικό μέρισμα - Την Παρασκευή ανοίγουν οι αιτήσεις στο Koinonikomerisma.gr. Τα κριτήρια και τα ποσά που θα λαβουν οι δικαιούχοι
Δοθηκε στη δημοσιότητα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα 2018 - Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) θα θέσει σε παραγωγική λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων koinonikomerisma.gr.
Για ακόμη μια χρονιά βασικά κριτήρια επιλογής θα είναι το εισόδημα, η οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση και οι καταθέσεις. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι, ενώ αναμένονται μικρές αλλαγές στα κριτήρια περιουσίας,

ώστε να συμβαδίζουν με την πρόσφατη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
-Περιουσιακά κριτήρια. Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 125.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Το όριο των 125.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 185.000 ευρώ. Αρχικά το περιουσιακό όριο ξεκινούσε από τις 120.000 ευρώ, ωστόσο επικράτησαν οι εισηγήσεις που υποστήριζαν πως πρέπει να υπάρξουν μεταβολές στα κριτήρια της ακίνητης περιουσίας, ώστε μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών να μη χάσουν κάποιοι από τους περυσινούς δικαιούχους το επίδομα.
-Εισοδηματικά κριτήρια. Ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ενήλικο μέλος, προσαυξανόμενο για κάθε νοικοκυριό με περισσότερα του ενός μέλη, κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος το ετήσιο εισόδημα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος ή τα 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη ή τα 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή τα 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη ή τα 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο.
Πάντως τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών καλούν τους πολίτες να εκμεταλλευτούν το χρόνο για να προετοιμάσουν τις αιτήσεις τους πριν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στη βάση αυτή καλούν τους πολίτες που πέρυσι είχαν πρόβλημα με τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ να μεταβούν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ώστε να τα διορθώσουν πριν ανοίξει η πλατφόρμα.



Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν φιλοξενούμενους, καθώς θα πρέπει να τους δώσουν τη συναίνεσή τους με υπεύθυνη δήλωση προκειμένου να κάνουν την αίτηση, καθώς θα πρέπει να υποβληθούν τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα koinonikomerisma.gr.
Για τους συνταξιούχους άνω των 70 θα «τρέξει» αυτόματα η διαδικασία καταβολής του κοινωνικού μερίσματος. Η πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η πλατφόρμα δεν θα κλείσει μετά, προκειμένου να κάνουν αιτήσεις όσοι δεν προλάβουν ή αντιμετωπίσουν προβλήματα. Αν συνταξιούχοι άνω των 70 ετών, δουν ότι δεν τους έχει καταβληθεί, τότε θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να το λάβουν. dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα