Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Έφεση σε καταδικαστική απόφαση για τραυματισμό παιδιού στον Αγρίλη

Άσκηση ένδικων μέσων (έφεσης) κατά της αριθ. Α169/2018 καταδικαστικής αποφάσεως του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας σε βάρος του Δήμου Τριφυλίας, ως υπεύθυνου και υπαίτιου πρόκλησης ατυχήματος παιδιού στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγρίλη Φιλιατρών, αποφάσισε χθες, κατά πλειοψηφία, η Οικονομική Επιτροπή.
Στο απόσπασμα από το πρακτικό 58/10-12-2018 της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης της Ο.Ε., που αναρτήθηκε στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: ΩΒΠ3ΩΗΕ-ΖΧΜ, αναφέρεται: «Η πρόεδρος ανέφερε τα εξής: Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ιστορικό της αριθ.Α169/2018 αποφάσεως Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας, οι κ.κ. Αλμπάνης Γεώργιος του Δημητρίου και Πετροπούλου Ζωή του Αντωνίου, με την από 26-08-2013 αγωγή τους, στρέφονται κατά του Δήμου Τριφυλίας και κατά του Ελληνικού Δημοσίου, τους οποίους θεωρούν αποκλειστικά υπεύθυνους για το ατύχημα και το σοβαρό τραυματισμό του υιού τους, Αντωνίου, καθώς δεν είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και στοιχειώδους συντήρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή Αγρίλη, ΔΕ Φιλιατρών, αν και είχαν τη σχετική ευθύνη συντήρησης κι εποπτείας αυτών. Να σημειωθεί

ότι οι ανωτέρω αθλητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου πόλεως, επί του οποίου υπάρχουν δύο ισόγεια κτίσματα και γήπεδο ποδοσφαίρου, τένις, μπάσκετ και βόλεϊ. Το εν λόγω αγροτεμάχιο έχει νομίμως μεταβιβασθεί από το 2008 από το Ελληνικό Δημόσιο στον τέως Δήμο Φιλιατρών, ο οποίος και τον κρίσιμο χρόνο (01-06-2012) είχε τη χρήση και την κατοχή του επίμαχου ακινήτου, το οποίο είχε διαθέσει στους δημότες ως κοινόχρηστο χώρο αθλοπαιδιών και ψυχαγωγίας, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο είχε παρακρατήσει την κυριότητα και τη νομή του.
Συγκεκριμένα, την 1η Ιουνίου 2012 ο υιός των εναγόντων, ηλικίας τότε επτά (7) ετών, είχε επισκεφθεί με τους συμμαθητές του, στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής, τις κοινόχρηστες αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στον Αγρίλη, στην Τοπική Κοινότητα Εξοχικού Δήμου Τριφυλίας, όταν ενώ έπαιζε με τα άλλα παιδιά σε κτίριο το οποίο βρίσκεται στο χώρο των εγκαταστάσεων, ένα από τα παιδιά πάτησε αιφνιδίως πάνω σε αλυσίδα που ήταν συνδεδεμένη με κολώνα από τσιμεντόλιθο, η οποία στεκόταν μόνη της χωρίς θεμελίωση στο έδαφος και η οποία βρισκόταν στην είσοδο των εν λόγω εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα αρχικά να γείρει η κολώνα και τελικά να πέσει και να σπάσει πάνω στα πόδια του παιδιού. Αποτέλεσμα του ανωτέρω συμβάντος ήταν το παιδί να τραυματισθεί και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί συνθλιπτική κάκωση και των δυο κάτω άκρων του, με πολλαπλά κατάγματα δακτύλων και μεταταρσίων και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.
Με την από 26-08-2013 αγωγή τους κατά του Δήμου Τριφυλίας οι ενάγοντες ζήτησαν το ποσό των 50.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη ο υιός τους από τον επίμαχο τραυματισμό του και ειδικότερα, λόγω της τεράστιας σωματικής και ψυχικής ταλαιπωρίας του, καθόσον νοσηλεύτηκε, υπήρξε κίνδυνος ακρωτηριασμού του, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, παρέμεινε κλινήρης για πενήντα ημέρες, απείχε από ερεθίσματα και δραστηριότητες επί δυόμισι μήνες, με αποτέλεσμα να κλειστεί στον εαυτό του κι ακόμη να μην έχει ξεπεράσει το σοκ του ατυχήματος, της νοσηλείας και της αποθεραπείας του.
Η συζήτηση της εν λόγω αγωγής έγινε στις 10 Μαΐου 2017 ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας, οπότε και λήφθηκε η αριθ. Α169/2018 απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Τριφυλίας υποχρεούται να καταβάλει στους ενάγοντες το ποσό των 7.177,01 ευρώ, νομιμοτόκως από τις 24-04-2014 και μέχρι πλήρους εξοφλήσεως.
Σύμφωνα και με την από 07-12-2018 γνωμοδότηση της νομικού συμβούλου του Δήμου μας, πρέπει να ασκηθεί έφεση κατά της ως άνω απόφασης, καθώς κατ’ εσφαλμένη εκτίμηση των ΣΕΛ. 3 αποδείξεων και με πλημμελή αιτιολογία, αποδέχτηκε την ευθύνη του Δήμου και επιδίκασε στους ενάγοντες το κονδύλιο των 2.310 ευρώ για αμοιβή αποκλειστικών νοσοκόμων και το κονδύλι των 12.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση, λόγω προκληθείσας ηθικής βλάβης, ενώ εάν ορθά εκτιμούσε τις αποδείξεις έπρεπε να τα απορρίψει εν όλω κατ’ ουσίαν». Η Ο.Ε. αποφάσισε και ενέκρινε με ψήφους της προέδρου της Ο.Ε. και αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιάννας Κωνσταντέλου και των αντιδημάρχων Γιάννη Κατσούλα και Γιάννη Μερκούρη την άσκηση έφεσης κατά της αριθ. Α169/2018 αποφάσεως Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας και όρισε τη νομική σύμβουλο και πληρεξούσια δικηγόρο του Δήμου Τριφυλίας, Μαραλέτου Κωνσταντίνα, όπως για λογαριασμό του ασκήσει έφεση κατά της αριθ. Α169/2018 αποφάσεως Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας. Μειοψηφούντος του επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντου Κουκούμη, ο οποίος ψήφισε κατά, καθώς θεωρεί ότι «δεν πρέπει να προβεί ο Δήμος στην άσκηση έφεσης κατά της εν λόγω δικαστικής απόφασης».
Του Ηλία Γιαννόπουλου tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα