Για δεύτερη συνεχή χρονιά παρουσιάζεται στην Κυπαρισσία έκθεση με σκιάχτρα με πρωτοβουλία και επιμέλεια του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας (Μ.Ε.Σ.Κ.) και του Συλλόγου Νέων Κυπαρισσίας (ΣΥ.ΝΕ.Κ.) σε οικοδομικό τετράγωνο του δήμου Τριφυλίας στο χώρο της πανηγυρίστρας.
Πέρυσι διοργανώθηκε η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση, στον ίδιο χώρο, με θεματικό τίτλο «Σκιάχτρα: οι άγρυπνοι φρουροί της υπαίθρου» που τελούσε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος του CIOFF, στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυσή του, τη στήριξη του δήμου Τριφυλίας και την ενεργό συμμετοχή τοπικών συλλόγων καθώς το 2018 ήταν το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η περυσινή εκδήλωση του Μ.Ε.Σ.Κ. περιελάμβανε έκθεση σκιάχτρων σε αγροτικό τοπίο, οπτικό υλικό, ζωγραφική και κατασκευή σκιάχτρων, διαγωνισμό για τις τρεις καλύτερες δημιουργίες, αλλά και ομιλίες σχετικά με το ρόλο του σκιάχτρου από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, μέσα από τη λαϊκή έκφραση του απλού ανθρώπου, όπως και το σκιάχτρο
στην τέχνη και τους θρύλους του τόπου. Φέτος αποφασίστηκε η επανάληψη της παρουσίασης των σκιάχτρων και όπως επεσήμανε στο «Θ» η πρόεδρος του Μ.Ε.Σ.Κ., Σόνια Τουρκολιά, «στόχος αυτής της διάδρασης είναι να έρθουν οι νέοι σ’ επαφή με το σκιάχτρο που αποτελεί ένα κομμάτι της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και η παλιοί να έρθουν στην έκθεση, να καθίσουν και βλέποντας το σκιάχτρο να σκεφτούν περισσότερα πράγματα, για παράδειγμα τι μπορεί να είναι ένα σκιάχτρο. Μπορεί να είναι ο ρατσισμός, στις μέρες μας που είναι έντονος, μπορεί να είναι ο στοχοποιημένος μαθητής στην τάξη, μπορεί να είναι το κακό αφεντικό στη δουλειά, μπορεί να είναι χίλια δυο πράγματα, μπορεί να είναι οι ερινύες μας, οι ενοχές μας. Βλέποντας τα σκιάχτρα, θεωρούμε ότι αναστοχαζόμαστε και τον ίδιο μας τον εαυτό. Φέτος έχουμε κάνει ένα ειδικό αφιέρωμα στους πρόσφυγες με τη FRONTEX και τους πρόσφυγες βέβαια, θέλοντας να δώσουμε έμφαση σε μια συγκεκριμένη μορφή του σκιάχτρου. Σκιάχτρα, δυστυχώς, είναι οι πρόσφυγες για κάθε κράτος που εισρέουν…».
tharros
«Safe Youth»: Πώς θα λειτουργεί το «panic button» για νέους που τίθεται σε
λειτουργεία σε λίγες μέρες
-
Η εφαρμογή «Safe.YOUth», με την οποία ανήλικοι ηλικίας 12-18 ετών θα
μπορούν να καταγγείλουν περιστατικά βίας και κακοποίησης, πρόκειται να
τεθεί σε λειτου...
Πριν από 48 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα