Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Fedor - Το ανθρωποειδές ρομπότ που ετοιμάζεται για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Τα τελικά τεστ περνά ο Fedor, ένα ρωσικό ανθρωποειδές ρομπότ που ετοιμάζεται για την εκτόξευση του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό,από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στις 22 Αυγούστου, με πύραυλο Σογιούζ που θα μεταφέρει το μη επανδρωμένο σκάφος Σογιούζ MS-114 μαζί με το ρομπότ.
Ο Fedor (Final Experimental Demonstration Research) έχει ύψος περίπου 1,83 μέτρων και βάρος 105 κιλών, ενώ μπορεί να σηκώσει φορτίο περίπου 20 κιλών. Έχει μια τεράστια γκάμα δυνατοτήτων, όπως να περπατά, να έρπει, να σηκώνεται όταν πέφτει, να οδηγεί, να χρησιμοποιεί εργαλεία, ακόμη και να κάνει…βαράκια, όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ.

Οι Ρώσοι ελπίζουν ότι στο μέλλον ο Fedor -που έχει ονομαστεί και «ρομποναύτης του Πούτιν»- θα βοηθήσει να κατασκευαστεί μια βάση στη Σελήνη και να λειτουργήσει ομαλά. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκοζίν, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», είχε δηλώσει παλαιότερα ότι ο πόλεμος στη Συρία έδειξε στη Ρωσία τη σημασία των ρομπότ σε δύσκολα περιβάλλοντα, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ζητήσει από τη διαστημική υπηρεσία της χώρας του να επιστρέψει στη Σελήνη μέσα στα επόμενα χρόνια.
Ο Fedor, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, κατασκευάστηκε σε πρώτη φάση το 2016 από την εταιρεία Android Technology Company και την επενδυτική εταιρεία Advanced Research Fund, μετά από ανάθεση της ρωσικής κυβέρνησης. Αρχικά λεγόταν Avatar και προοριζόταν για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, π.χ. σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Στη συνέχεια, το 2018, μετονομάστηκε Fedor και προσαρμόστηκε για διαστημικές αποστολές. Από φέτος τον Ιούλιο διαθέτει και δικό του λογαριασμό στο Twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα