Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Παζάρι Αντικών Κυπαρισσίας: “Η μαύρη πλευρά του φεγγαριού”

Στις 12 Αυγούστου  ήταν η τελευταία ημέρα για το υπαίθριο παζάρι αντικών στο Μεγάλο Καλντερίμι της Άνω πόλης της Κυπαρισσίας . 
Ήταν συνδιοργάνωση  του Δήμου Τριφυλίας, της Κοινωφελούς Επιχείρησης και του Συλλόγου  για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας.
Ο πρόεδρος του συλλόγου της Άνω πόλης ,κ. Σταθόπουλος και ο Δήμαρχος κ. Κατσίβελας προλόγισαν την έναρξή του στις  7 Αυγούστου και μίλησαν για την σπουδαιότητα της πολιτιστικής εκδήλωσης, που γίνεται στα πρότυπα των ανάλογων παζαριών της Ευρώπης.
Ωστόσο, η εικόνα που είδαμε πίσω από το Καλντερίμι, κατά τη διάρκεια του παζαριού ήταν τριτοκοσμική. Μικροπωλητές, στην πλειοψηφία τους Ρομά, κοιμούνταν όλες αυτές τις ημέρες κατάχαμα , χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Δεν χρησιμοποιούσαν τις χημικές τουαλέτες που είχε τοποθετήσει ο Δήμος , με αποτέλεσμα η μυρωδιά να είναι αφόρητη και να ταλαιπωρεί τους μόνιμους κατοίκους. Είδαμε επίσης εικόνες ανθρώπων να πλένονται δίπλα στην πραμάτεια τους, με δανεικά λάστιχα . 
Επιπλέον σήμερα,  που οι έμποροι των αντικών έφυγαν ,η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης , παραμονές Δεκαπενταύγουστου , στα ιστορικά αυτά σκαλοπάτια είναι αποκρουστική . 
Κατά μήκος του πέτρινου δρόμου υπάρχουν σκουπίδια (μπουκάλια άδεια από καφέδες και νερά ,αποφάγια, βρώμικα χαρτιά κτλ.) που ο Δήμος όφειλε να είχε φροντίσει για την άμεση απομάκρυνσή τους, καθώς εμπίπτει και θέμα δημόσιας υγείας.
Ο Σύλλογος  για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, επιδοτείται από το Δήμο κάθε χρόνο για το παζάρι. 
Θα μπορούσε να φρόντιζε τουλάχιστον για την διαμονή αυτών των ανθρώπων.Από το πρωί της Τρίτης το λιθόστρωτο σοκάκι με τα πλατιά σκαλοπάτια δε θυμίζει σε τίποτα αυτό των προηγούμενων ημερών. Και είμαστε λίγο πριν από τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου , με τη μεγάλη επισκεψιμότητα .
Φεύγοντας,  μάλιστα , κάποιοι από τους εμπόρους , πήραν μαζί τους κατά λάθος… τις λάμπες για το φωτισμό της εκδήλωσης, που είχαν λίγες μέρες πριν τοποθετήσει οι ηλεκτρολόγοι του Δήμου, για τις ανάγκες του παζαριού. 
Ίσως θα έπρεπε ο σύλλογος να ψάξει να βρει παλαιοπώλες που με την παρουσία τους να προάγουν τον πολιτισμό ,να μην κλέβουν και να μην αφήνουν τα σκουπίδια τους διάσπαρτα ,ώστε να μπορούν όλοι να πουν ότι εστέφθη με επιτυχία το φετινό υπαίθριο παζάρι…..


tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα