Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Τιτανικός: Το πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου αρχίζει να εξαφανίζεται


Πρόκειται για το διασημότερο ναυάγιο του κόσμου. Ωστόσο, ελάχιστοι έχουν τη δυνατότητα να το επισκεφθούν και να δουν από κοντά την εξέλιξή του. Μάλιστα, εικόνες από τον Τιτανικό είχαν να εμφανιστούν αρκετά χρόνια.
Το έκανε μια διεθνής ομάδα εξερευνητών βαθέων υδάτων, η οποία διερεύνησε το βυθισμένο θρυλικό πλοίο που βρίσκεται 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού. Ενώ τμήματα του ναυαγίου ήταν σε εκπληκτικά καλή κατάσταση, κάποια άλλα είχαν χαθεί στη θάλασσα.
Η χειρότερη αποσύνθεση παρατηρήθηκε στη δεξιά πλευρά του πλοίου, με τον ιστορικό Παρκς Στέφενσον να αναφέρει πως κάποιες από τις εικόνες που αντίκρισε ήταν συγκλονιστικές. Ολόκληροι χώροι έχουν εξαφανιστεί εντελώς και η διάβρωση που υφίστανται ο Τιτανικός είναι ταχύτατη. Η φύση έχει πιάσει δουλειά και τα αποτελέσματά της αρχίζουν να γίνονται εμφανή.

Όπως είπε ο Στέφενσον στο BBC, «η μπανιέρα του καπετάνιου, μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του Τιτανικού, δεν υπάρχει πια. Ολόκληρο το κατάστρωμα σε εκείνη την πλευρά καταρρέει, μαζί με τις κεντρικές αίθουσες. Και αυτή η κατάρρευση πρόκειται να γίνει χειρότερη».

Αιτία της καταστροφής του ναυαγίου είναι η θαλάσσια ζωή, με τους μικροοργανισμούς που ζουν εκεί να τρώνε το σκαρί του πλοίου, ακόμα και τα σιδερένια του μέρη.

«Το ναυάγιο είναι ο μόνος "μάρτυρας" της ιστορίας του Τιτανικού που έχουμε σήμερα. Όλοι οι επιζώντες του έχουν πεθάνει. Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε όλες τις πληροφορίες που μας δίνει, πριν εξαφανιστεί εντελώς», επισήμανε από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Μπλιθ, του Εθνικού Ναυτικό Μουσείο του Γκρίνουιτς.

Το βίντεο θα αποτελέσει μέρος ενός νέου ντοκιμαντέρ από τη βρετανική Atlantic Productions.

Ο Τιτανικός βυθίστηκε στις 14 Απριλίου του 1912, όταν χτύπησε ένα παγόβουνο, στο παρθενικό του ταξίδι ως το μεγαλύτερο πλοίο του κόσμου, κάνοντας το δρομολόγιο από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας προς τη Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα