Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Αλλαγή φρουράς σε Δήμους της Μεσσηνίας και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Οι ορκωμοσίες των νέων δημάρχων ολοκληρώνονται την ερχόμενη Τετάρτη στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας με τον Θανάση Βασιλόπουλο 
Την τελευταία εβδομάδα της θητείας τους διανύουν οι απερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές αρχές, και από την 1η Σεπτεμβρίου οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν επισήμως τα ηνία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η θητεία των νέων τοπικών αρχόντων ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Αρκετοί νεοκλεγέντες δήμαρχοι στη Μεσσηνία, θέλοντας να καταδείξουν τη σημασία της Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη της χώρας, θα πραγματοποιήσουν την ορκωμοσία τους σε δημόσιους χώρους, έξω από τα συνήθη δημαρχιακά κτίρια. Μάλιστα, ύστερα από πλήθος σχετικών αιτημάτων που διατυπώθηκαν προς το υπουργείο Εσωτερικών, εκδόθηκε εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία η ορκωμοσία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε χώρο θα επιλέξουν οι αιρετοί, εφόσον πρόκειται για δημόσιο χώρο εντός των ορίων του δήμου ή της περιφέρειας που εξελέγησαν.
Η αρχή στο Νομό μας έγινε με την ορκωμοσία της νέας δημάρχου Οιχαλίας Παναγιώτας Γεωργακοπούλου, την προηγούμενη Κυριακή, στο Πνευματικό Κέντρο "Μαρία Κάλλας".Τη σκυτάλη πήραν, χθες, ο νέος δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος όπου μαζί με τους νέους δημοτικούς συμβούλους και πλήθος πολιτών, ορκίστηκε στο Δημαρχείο της Μεσήνης.
Με δύο ώρες περίπου διαφορά έγινε και η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Τριφυλίας Γιώργου Λεβεντάκη και των νέων δημοτικών συμβούλων, στην πλατεία Δημαρχείου Στην Κυπαρισσία.
Σήμερα το πρωί, στις 12.00 σειρά παίρνει σειρά ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, όπου μαζί με 51 περιφερειακούς συμβούλους θα ορκιστούν στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, όπου είναι και η έδρα της Περιφέρειας.
Το απόγευμα είναι προγραμματισμένη στις 7.30 η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα και των νέων δημοτικών συμβούλων, στο Δημαρχείο της Καρδαμύλης.
Τέλος, στις 8.00 μ.μ. στον υπαίθριο χώρο του κτηρίου Τσικλητήρα στην Πύλο θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας του νέου δημάρχου Πύλου - Νέστορος Τάκη Καρβέλα και των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος επέλεξε το Μέγαρο Χορού για την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 28 Αυγούστου, στο Μέγαρο Χορού, ώστε να μπορούν, λόγω χώρου, όσοι πολίτες επιθυμούν να την παρακολουθήσουν.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι αιρετοί –ακόμα και εκείνοι που επανεξελέγησαν– θα πρέπει να έχουν ορκιστεί έως την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η θητεία τους.
«Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου», είναι ο όρκος των εκλεγμένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον οποίο μπορούν να δώσουν είτε ενώπιον του Ευαγγελίου είτε ενώπιον ιερού βιβλίου άλλου δόγματος (π.χ. του Κορανίου).
Επίσης όποιος δεν θέλει να δώσει θρησκευτικό όρκο καλείται να ορκιστεί ως εξής: «Δηλώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου». Μέσα στην πρώτη εβδομάδα, δηλαδή έως τις 8 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να έχει συγκληθεί σε σώμα το δημοτικό συμβούλιο κάθε πόλης, προκειμένου να εκλέξει προεδρείο. Στην ίδια συνεδρίαση προβλέπεται και η εκλογή των επιτροπών οικονομικών και ποιότητας ζωής ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία των οργάνων του δήμου.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη, tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα