Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Καταγγελία ΠΟΜΙΔΑ για το Κτηματολόγιο: Κίνδυνος για ακίνητα σε Ασπρόχωμα και Λέικα


Ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητά τους σε Ασπρόχωμα και Λέικα επειδή δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο.
Συνολικά στην Ελλάδα, σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) 14.850 υπόχρεοι κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητά τους, καθώς δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις στο Κτηματολόγιο. 
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, πρόκειται για 21 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία για υποβολή δήλωσης στο Κτηματολόγιο έληγε το 2017 και 14 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018. Υπενθυμίζουμε ότι η σχετική προθεσμία για τα Λέικα και το Ασπρόχωμα έληξε το Δεκέμβριο του 2017.
Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι ο κίνδυνος απώλειας ακινήτου είναι πραγματικός, σημειώνοντας ότι αν δεν αλλάξει η σχετική νομολογία «θα χαθούν σπίτια και περιουσίες σε δήμους όπως ολόκληρα τα Βριλήσσια και η Ελευσίνα, αλλά και μεγάλες περιοχές της Δράμας, της Βέροιας, των Τρικάλων, της Ξάνθης, της Καλαμαριάς, της Καλαμάτας κ.λπ.».Πώς ξεκίνησε το «αλαλούμ» με το Κτηματολόγιο
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων επισημαίνουν ότι οι προθεσμίες οριστικοποίησης των πρώτων εγγραφών στο Εθνικό Κτηματολόγιο, που έγιναν ως «πιλοτικά προγράμματα» στο διάστημα 1997 - 1999, έχουν εξελιχθεί σε έναν πραγματικό γρίφο για τους πολίτες αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι πρώτες υπηρεσίες του Κτηματολογίου, που ξεκίνησαν να λειτουργούν το 2003, έδιναν ως χρονικό περιθώριο 12 χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού (14 για τους κατοίκους εξωτερικού). Αυτό σήμαινε ότι η προθεσμία για την οριστικοποίηση των εγγραφών στο Κτηματολόγιο θα έληγε την 1η Αυγούστου 2015.
Παρά ταύτα, με ένα νέο άρθρο, το 2013 ορίστηκε για τις νέες περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση το 2006 και πραγματοποιήθηκε η συλλογή δηλώσεων το β’ εξάμηνο του 2008 (Αττική, Θεσσαλονίκη και όλες οι πρωτεύουσες νομών της χώρας), η προθεσμία διόρθωσης θα είναι 5 έτη για τους κατοίκους εσωτερικού και 7 για τους κατοίκους εξωτερικού.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, το 2016, και ενώ είχε λήξει η αρχική 12ετής προθεσμία για τα πρώτα προγράμματα του Κτηματολογίου, δόθηκε διετής παράταση για τους κατοίκους εσωτερικού (με αναδρομική ισχύ). Αυτό σήμαινε ότι εξομοιωνόταν η προθεσμία κατοίκων εσωτερικού και αλλοδαπής στα 7 χρόνια. Με τη νέα (αναδρομική) παράταση, επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες, η πρώτη

οριστικοποίηση θα έπρεπε να γίνει την 1η Αυγούστου του 2017, στο Πολύκαστρο Κιλκίς, όπως και έγινε τόσο για το Κιλκίς όσο και για άλλες 21 περιοχές που έληξαν το 2017, καθώς και 14 περιοχές που έληξαν το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου του 2018.

Οι διατάξεις που έκαναν τη… ζημιά
Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι «τον Ιανουάριο του 2018 (ν.4514/2018 - ΦΕΚ Α’ 14/30.1.2018 άρθρο 126) το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει ακόμα μία παράταση (τρίμηνη αυτή τη φορά) η οποία όμως αφορά “αποκλειστικά όσες περιοχές έληξε η προθεσμία, εντός του 2018”. Δηλαδή -για πρώτη φορά- σε 21 περιοχές της χώρας στις οποίες η προθεσμία είχε λήξει εντός του 2017, οριστικοποιούνται οι πρώτες εγγραφές και δίνεται εντολή στους προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων, όσα ακίνητα φαίνονται ως “αγνώστου ιδιοκτήτη” να τα μεταγράψουν στο όνομα του Ελληνικού Δημοσίου».

Πέντε μήνες αργότερα, ωστόσο, «δίνεται παράταση ακόμα 9 μηνών επίσης για όσες περιοχές λήγει η προθεσμία εντός του 2018, αφήνοντας και πάλι εκτός τις 21 αυτές περιοχές». Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, τα Χριστούγεννα του 2018, με νέα διάταξη του ΥΠΕΚΑ, ορίζεται πως για τις περιοχές που έληξε η δεκατετραετής προθεσμία του Κτηματολογίου εντός του 2017 και για όσες έχει λήξει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2018 «έχουν οριστικοποιηθεί οι αρχικές κτηματολογικές εγγραφές, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές ισχύει δεκαπενταετής προθεσμία». Οι ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι «άγνωστο για ποιους λόγους αφήνονται πάλι εκτός παράτασης, για τρίτη φορά, οι 21 περιοχές που έληξαν το 2017 αλλά και 14 ακόμη περιοχές που είχαν λήξει εντός του 2018».

Πάγια θέση της ΠΟΜΙΔΑ αποτελεί «πως όλες οι περιοχές και όλοι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 20 χρόνια συνολική προθεσμία (όπως προπει και ο Αστικός Κώδικας) πριν το κράτος “δημεύσει” την ακίνητη περιουσία τους, όχι τόσο για να δηλώσουν τα αδήλωτα ακίνητά τους, όσο για να μην χάσουν εκείνα που δήλωσαν αλλά από λάθος της κτηματογράφησης δεν καταχωρίσθηκαν, καθόλου, ή, κυρίως, καταχωρίσθηκαν λανθασμένα, κατά δεκάδες χιλιάδες μάλιστα σε όλη τη χώρα!»
ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα