Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

H πτώση των βάσεων σκόρπισε χαμόγελα

Καλαμάτα: Ακόμα και με 5.422 μόρια «περνά» κάποιος σε τμήμα του Πανεπιστημίου  
Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων δόθηκε χθες το πρωί, όταν το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις βάσεις και το τμήμα που εισάγεται ο κάθε υποψήφιος.
Για ακόμα μια χρονιά οι μαθητές που έφτασαν στα σχολεία για να δουν τις βαθμολογίες ήταν ελάχιστοι, μιας και ήδη είχαν ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, ενώ και στις λίστες που αναρτήθηκαν στα σχολεία δεν υπήρχαν ονοματεπώνυμα παρά μόνο οι κωδικοί των μαθητών.
Όσο για την κίνηση των βάσεων, επιβεβαιώθηκαν όσοι μιλούσαν για πτώση, μιας και κυριάρχησε η κάθοδος ακόμα και στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές.  Απώλειες που έφτασαν έως και τα 300 μόρια παρουσίασαν οι Ιατρικές, ενώ πτώση υπήρξε και στις Πολυτεχνικές, κυρίως σε αυτές της περιφέρειας.
Τέλος, οριακή είναι η πτώση, που κυμάνθηκε από 100 έως 240 μόρια, στις Νομικές Σχολές.
 
Τα πανεπιστημιακά τμήματα της ΚαλαμάταςΜέχρι πέρυσι στην Καλαμάτα λειτουργούσαν δύο τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Μετά, όμως, την απορρόφηση του ΤΕΙ από το Πανεπιστήμιο πλέον τα τμήματα έχουν γίνει 8 (ξεκίνησε να λειτουργεί ένα νέο), με τις φετινές όμως βάσεις να καταγράφουν μεγάλη πτώση.
Θεωρητικά, βέβαια, τα τμήματα που ανήκαν στο ΤΕΙ θεωρούνται νέα και έτσι δε γίνεται άμεση σύγκριση με βάση τις περσινές βάσεις. Όμως, ενώ όλοι περίμεναν αυτές να ανέβουν λόγω της ανωτατοποίησης, συνέβη το αντίθετο.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο τελευταίος επιτυχών Γενικού Λυκείου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών συγκέντρωσε 5.422 μόρια!

Συγκεντρωτικά οι βάσεις στα τμήματα της Καλαμάτας είναι οι εξής: 
ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ) 8.700 
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ) 5.422
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ) 12.929
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ) 11.153
ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ) 10.182 – πτώση 1.686 μόρια
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ) 6.473
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ) 13.254
ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ) 10.375 – πτώση 1.930 μόρια
 
Πολλοί οι επιτυχόντες κάτω από τη βάση
Όσο για τους μαθητές που κατάφεραν να εισαχθούν με βαθμούς κάτω από τη βάση, το φαινόμενο είναι γενικό, με το 25% των επιτυχόντων από τα ΓΕΛ να ανήκει σε αυτή την κατηγορία, ενώ αγγίζει το 40% των επιτυχόντων από τα ΕΠΑΛ.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί από χθες την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με την υπουργό Νίκη Κεραμέως να δηλώνει: «Έχουμε πει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει μία ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αυτό που έχουμε προτείνει και θα θέσουμε είναι να ορίσει η Πολιτεία μία ελάχιστη βάση εισαγωγής και κάθε ίδρυμα να έχει τη δυνατότητα να ορίσει τη δική του βάση πάνω από αυτή τη βάση».
 
Οι εγγραφές και οι μετεγγραφές
Επόμενο βήμα για τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών είναι η εγγραφή τους στο τμήμα που εισήχθησαν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι εγγραφές των επιτυχόντων σε ιδρύματα που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας (όχι των υπουργείων Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη) θα γίνουν ηλεκτρονικά κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις γραμματείες των τμημάτων.
Όσοι πρωτοετείς φοιτητές ενδιαφέρονται να πάρουν μετεγγραφή, η προθεσμία ξεκινά αρχές Νοεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι, μέσω της ειδικής εφαρμογής μετεγγραφών στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr, υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση μετεγγραφής τους. Οι αιτούντες έχουν δικαίωμα υποβολής μίας και μόνο ηλεκτρονικής αίτησης μετεγγραφής για αντίστοιχη σχολή ή τμήμα έως δύο διαφορετικών ΑΕΙ. Με βάση το νόμο, ο αριθμός των μετεγγραφών που θα εγκριθούν θα είναι έως 15% του αριθμού των εισακτέων κάθε σχολής και τμήματος. Η επιλογή θα γίνει με μοριοδότηση των αιτούντων, με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
Κατόπιν, οι αιτούντες οφείλουν να προσκομίσουν την εκτύπωση της ηλεκτρονικής τους αίτησης στο ίδρυμα υποδοχής τους, μαζί με τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν όσα δήλωσαν.
 

Φοιτητής στο Χημικό Πάτρας θα είναι σε μερικές μέρες ο Άγγελος Μαστοράκης, που- όπως είπε- είναι αυτό που ήθελε.
Για τη χρονιά που πέρασε, ανέφερε ότι θα μπορούσε να είναι και χειρότερη, «οπότε δεν ήταν όλα τόσα δύσκολα όπως έλεγαν κάποιοι».
Όσο για τα θέματα, σημείωσε ότι ήταν «πιο τσιμπημένα» σε σχέση με άλλες χρονιές, αλλά πλέον όλα τελείωσαν με τον καλύτερο τρόπο.
 

«Οι στόχοι επιτεύχθηκαν» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Τσαγκλής, που εισήχθη στο Γεωπονικό της Αθήνας. Μάλιστα, δήλωσε πολύ χαρούμενος, αφού δεν περίμενε να περάσει σε αυτό το τμήμα, όμως η πτώση των βάσεων τον ευνόησε.
Η χρονιά, παρατήρησε, ήταν δύσκολη και απαιτούσε συστηματικό διάβασμα, όμως πλέον τα κατάφερε και συνεχίζει.
 

Η δίδυμη αδερφή του Κωνσταντίνου, Ελένη, θα σπουδάσει Νοσηλευτική στην Αθήνα. Τα θέματα, σχολίασε, ήταν δύσκολα φέτος, ειδικά στο μάθημα της Χημείας. Όμως, το αποτέλεσμα τη δικαίωσε και ετοιμάζεται να ανοίξει το φοιτητικό της σπίτι.
 

Στην Κέρκυρα και ειδικότερα στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας θα σπουδάσει ο Θοδωρής Παπαδόπουλος, αναφέροντας ότι η χρονιά ήταν δύσκολη, αλλά πλέον δικαιώθηκε και ετοιμάζεται να ταξιδέψει για το νησί του Ιονίου.
 

Στο Γεωπονικό της Αθήνας θα σπουδάσει και ο Ορφέας Φατούρος, με τη χρονιά που πέρασε «να έχει λίγο ζόρι», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ήταν ανάμεσα στα Οικονομικά και στο Γεωπονικό, με τον ίδιο να διαλέγει το δεύτερο. Στόχος του είναι να τελειώσει τις σπουδές στην ώρα τους.
 

Η Έλενα Βεργοπούλου θα σπουδάσει στο Οικονομικό της Πάτρας, κάτι που ήθελε πολύ, όπως είπε, και το κατάφερε με σταθερό και προγραμματισμένο διάβασμα. Τώρα, συμπλήρωσε, ξεκινούν τα καλύτερα.
 

Στη Σάμο και ειδικότερα στο Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών θα σπουδάσει ο Βασίλης Μανέττας. Όπως είπε ο ίδιος, τα θέματα φέτος ήταν δυσκολότερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, όμως όλα τελείωσαν και πήγαν καλά.
 

Μια ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή της Εφηνίκης Ζαμπάρα, η οποία αποφάσισε να γυρίσει στα θρανία και ειδικότερα σε αυτά του ΕΠΑΛ, για να σπουδάσει Τουριστικά. Όπως είπε, μέσα στη χρονιά είδε ότι θα μπορούσε να δώσει και πανελλαδικές. Έτσι πήρε την απόφαση να το κάνει.
Η χρονιά για αυτή ήταν πολύ απαιτητική, μιας και το πρωί είχε σχολείο, έπειτα δουλειά, ενώ είναι και μητέρα ενός παιδιού.
Τελικά όλα πήγαν καλά και πλέον θα είναι φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.
 

Η Άννα Σταυριανάκου δήλωσε σοκαρισμένη από τη χαρά της, όπως είπε, αφού τις τελευταίες μέρες είχε κάποιους φόβους ότι δε θα καταφέρει να περάσει στη Σχολή που επιθυμούσε. Όμως, όλα πήγαν καλά και σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει να σπουδάζει ΣΣΑΣ Οδοντιατρική κάτι που ήθελε πολύ και τη δικαίωσε για το διάβασμα που είχε κάνει όλα αυτά τα χρόνια.
 

Ανακουφισμένη από το αποτέλεσμα δήλωσε η Λυδία Μητροπούλου, που πλέον θα σπουδάσει Ιατρική στην Αθήνα. Πρόσθεσε ότι είχε κάποιους φόβους για τις βάσεις, μήπως τυχόν δεν περνούσε στην Αθήνα, όμως όλα πήγαν καλά και ετοιμάζεται να μετακομίσει στην πρωτεύουσα.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση,  tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα