Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Δυνατότητα νεκροτομής και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Η υλικοτεχνική υποδομή και η ειδικότητα ιατροδικαστή που διαθέτει το Νοσοκομείο Καλαμάτας δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες ανακριτικές αρχές να παραγγέλνουν τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής χωρίς απαραίτητα να μεταφερθεί ο νεκρός εκτός νομού.
Και παρόλο που η ισχύουσα νομοθεσία δίνει λύσεις και αφήνει την απόφαση στις ανακριτικές αρχές, πολλά περιστατικά που αφορούν βίαιους θανάτους (ή και εγκλήματα όπως ο βιασμός), διακομίζονται στην Κόρινθο ή και στην Πάτρα ή την Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι συγγενείς πέρα από τη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία επιβαρύνονται και με τα έξοδα μεταφοράς του νεκρού.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος μιλώντας στην "Ε" εκτιμά ότι ο νέος νόμος έχει δώσει τη λύση, επομένως είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων αρχών όλα τα περιστατικά να παραμένουν στη νοσηλευτική μονάδα Καλαμάτας, που διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο νεκροτομείο και ιατρό με την ειδικότητα του ιατροδικαστή. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων εκφράζει την απόλυτη βεβαιότητα ότι η εντολή διενέργειας νεκροψίας - νεκροτομής από τις ανακριτικές αρχές θα πρέπει να δίδεται σύμφωνα με το νομοθέτη στον ιατροδικαστή Καλαμάτας και όχι στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ναυπλίου - Καλαμάτας στην Κόρινθο, εφόσον από τις 26 του

περασμένου Φεβρουαρίου ισχύει νέα νομοθεσία (Ν. 4596/2019, άρθρο 37).
ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ
Ο τελευταίος νόμος ξεκάθαρα αναφέρει, όπως λέει ο κ. Λέων, ότι οι ιατροδικαστικές πράξεις, εκτός από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες, μπορούν και διενεργούνται και από τα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ, που διαθέτουν κατάλληλη υποδομή και ειδικότητες (συμπεριλαμβανομένων επικουρικών ιατρών όπως ο ιατροδικαστής Καλαμάτας) και από τα Εργαστήρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας των πανεπιστημίων. Προσθέτει μάλιστα ότι "θέμα χωροταξικό" έχει προκύψει μόνο στην περιοχή της Νότιας Πελοποννήσου, αντίθετα "με την τελευταία ρύθμιση του νομοθέτη, με την οποία δίνονται ισότιμα δικαιώματα για τη διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων στους ιατροδικαστές Καλαμάτας και Σπάρτης".
Μάλιστα, ο Γρ. Λέων επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί για ποιο λόγο να ταλαιπωρούν οικογένειες στην Καλαμάτα εφόσον η μεταφορά του πτώματος στο νεκροτομείο άλλου νομού για τη διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων δεν είναι σύννομη.
ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ πάντως, με τους οποίους μίλησε η "Ε", θέτουν θέμα ερμηνείας του νόμου. Κι ενώ αιφνίδιοι θάνατοι, κλινικές εξετάσεις και εκτίμηση σωματικών βλαβών διενεργούνται μετά την τροποποίηση της νομοθεσίας σε Καλαμάτα και Σπάρτη, σε περιπτώσεις βίαιων περιστατικών (ανθρωποκτονίες, διερεύνηση εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας όπως είναι ένας βιασμός), με παραγγελία της αρμόδιας ανακριτικής αρχής, εξακολουθούν και διενεργούνται στην Κόρινθο. Αυτό συμβαίνει, λένε οι αξιωματικοί, γιατί η τροποποίηση του νόμου "δίνει μια εναλλακτική", δεν υποχρεώνει τον ανακριτικό υπάλληλο, καθώς στην παράγραφο 1 αναφέρει ότι οι ιατροδικαστικές πράξεις "δύνανται" υπό προϋποθέσεις να διενεργούνται σε νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ με την κατάλληλη υποδομή και ειδικότητες. Και, στην παράγραφο 2 αναφέρει "κατ' εξαίρεση", εφόσον δηλαδή κριθεί αναγκαίο.
ΑΝ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ, ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ Ή ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Επιπλέον, οι ίδιοι άνθρωποι θέτουν και θέμα αρμοδιότητας, καθώς, λένε, δεν υπάρχει πλησιέστερη ιατροδικαστική υπηρεσία που να υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από αυτή με έδρα στην Κόρινθο.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι περιστατικά όπως ενδεχόμενες δολοφονίες, βίαιοι θάνατοι και βιασμοί που δεν μπορεί να τα δεχτεί ο ιατροδικαστής Κορίνθου, γιατί είναι σε άδεια ή κωλύεται, μετά από παραγγελία της αρμόδιας ανακριτικής αρχής μεταφέρονται στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας, αλλιώς στην Αθήνα ή και την Ηπειρο. Κι εφόσον μεσολαβεί Σαββατοκύριακο, οι συγγενείς του νεκρού περιμένουν μέχρι τη Δευτέρα ώστε να διενεργηθεί η νεκροτομή και να μπορέσουν να παραλάβουν τον άνθρωπό τους για να ταφεί.
ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΣΥΓΓΕΝΩΝ
Ο Γιώργος Μπέζος επισημαίνει ότι από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας έχει καταγραφεί εδώ και αρκετά χρόνια το πρόβλημα ταλαιπωρίας των οικογενειών, που είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται για τις νεκροτομές των δικών τους ανθρώπων στην Κόρινθο. Για να λυθεί αυτό, λέει, το νοσοκομείο προσέλαβε ιατροδικαστή μέσα από τη λίστα επικουρικών ιατρών του υπουργείου Υγείας. "Στόχος και επιθυμία της διοίκησης είναι κανένα περιστατικό από την περιοχή μας να μην μεταφέρεται για νεκροτομή σε άλλο νομό, γιατί και η στελέχωση και η λειτουργία του νεκροτομείου είναι άριστη, δεν υπάρχει λόγος μετακίνησης τέτοιων περιστατικών και οι οικογένειες να υπόκεινται σε ψυχική ταλαιπωρία και επιπλέον οικονομικό κόστος", αναφέρει.
Σε ό,τι δε αφορά το νομικό σκέλος, ο Γ. Μπέζος λέει ότι "εκτίμησή μου είναι ότι ο νόμος το έχει λύσει αυτό και οι αρμόδιες αρχές (Εισαγγελία και Αστυνομία) μπορούν να δίνουν εντολή νεκροτομής για όλα τα περιστατικά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας" -ένα από τα ελάχιστα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, που διαθέτει ιατρό με την ειδικότητα του ιατροδικαστή και ο οποίος διενεργεί, εφόσον χρειαστεί, νεκροτομές και Σαββατοκύριακα.
Ο ΝΟΜΟΣ
Αρθρο 37 - Νόμος 4596/2019 - Διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων:
«1. Η κατά τόπον αρμοδιότητα των ιατροδικαστικών υπηρεσιών συμπίπτει προς εκείνη του ομώνυμου ή των ομώνυμων προς αυτές Εφετείων. Οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες διενεργούν ιατροδικαστικές πράξεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες, ύστερα από παραγγελία των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών και των ανακριτικών υπαλλήλων, οι οποίοι ενεργούν ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, καθώς και των ποινικών δικαστηρίων που λειτουργούν στην περιφέρεια του ομώνυμου ή των ομώνυμων προς αυτές Εφετείων. Οι ανωτέρω πράξεις δύνανται, υπό τις αυτές προϋποθέσεις, να διενεργούνται από τα νοσηλευτικά ιδρύματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που διαθέτουν κατάλληλη υποδομή και ειδικότητες και από τα Εργαστήρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα οι ιατροδικαστικές πράξεις εκτελούνται αποκλειστικώς από μέλη διδακτικού - ερευνητικού προσωπικού (Δ.Ε.Π.). Για τις πράξεις που διενεργούνται συντάσσονται χωρίς υπαίτια βραδύτητα εκθέσεις από τους ιατροδικαστές, τους επικουρικούς ιατρούς - ιατροδικαστές και τα μέλη του διδακτικού - ερευνητικού προσωπικού (Δ.Ε.Π.).
2. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται, εφόσον κρίνεται αναγκαίο ή συντρέχει αδυναμία των κατά τόπο φορέων της παραγράφου 1, να δοθεί εντολή για διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων σε άλλη ιατροδικαστική υπηρεσία από εκείνη που ορίζεται στην παράγραφο 1». eleftheriaonline 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα