Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Υπουργείο Παιδείας: Νέο σύστημα διορισμού σε εφαρμογή μετά την 31/08/2023


"Πηγαινοέρχεται" το νέο σύστημα διορισμού που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας - Δηλώσεις για εφαρμογή μετά τον Αύγουστο του 2023
Σε συνάντηση του Δ.Σ. του ΠΑΣΑΔ με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Αλέξανδρο Κόπτση την Πέμπτη 19/5 από τη μεριά του τελευταίου διευκρινίστηκε ότι οι όποιες αλλαγές στο σύστημα διορισμού θα τεθούν σε εφαρμογή μετά τη λήξη ισχύος των πινάκων Γενικής, δηλαδή μετά τις 31/08/2023.
Να επισημάνουμε ότι για πολλοστή φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα υπάρχει επίσημη αναφορά από το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας για σχεδιασμό νέου συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών.
Συγκεκριμένα, πέρα από τις αναφορές του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ που σε πρώτη φάση είχε διαψεύσει ότι το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή σε  συνέντευξη σημείωσε ότι «Πράγματι, τους τελευταίους μήνες, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, σχεδιάζουμε, οργανώνουμε και επεξεργαζόμαστε ένα νέο σύστημα μόνιμων διορισμών».
Και συμπλήρωσε: «Δεν θέλαμε να το εφαρμόσαμε από την αρχή καθώς ήταν επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουμε, ταχύτατα, σε διορισμούς»
Παράλληλα η υφυπουργός Παιδείας επισήμανε ότι «μία από τις προεκλογικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η υλοποίηση ενός νέου και δίκαιου συστήματος διορισμού για τους εκπαιδευτικούς στο δημόσιο».
Για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας στο θέμα αυτό είχε μιλήσει και η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως πριν λίγες ημέρες, κατά την επίσκεψή της στα Ιωάννινα.
Η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι μία από τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης ήταν ένα νέο σύστημα διορισμού για τους εκπαιδευτικούς στο δημόσιο.
“Αυτό το επεξεργαζόμαστε αλλά δεν το εφαρμόσαμε από την αρχή γιατί θέλαμε να προχωρήσουμε γρήγορα σε διορισμούς λόγω των μεγάλων αναγκών της εκπαίδευσης, τώρα ερχόμαστε και ετοιμάζουμε ένα νέο σύστημα διορισμών”, εξήγησε η κ. Κεραμέως.
Μια τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα και πάλι η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή είχε αποκαλύψει: "Το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται ένα νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών" την ίδια περίπου περίοδο σε συνέντευξή της είχε δηλώσει ότι "την παρούσα χρονική στιγμή επεξεργαζόμαστε ένα πιο δίκαιο σύστημα διορισμών"
Το Σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών που θα επιλέξει η ΝΔ
Οι διορισμοί εκπαιδευτικών θα γίνονται βάσει αντικειμενικού συστήματος επιλογής στο οποίο θα συνυπολογίζονται :
-προϋπηρεσία,
-παιδαγωγική κατάρτιση
-επιστημονική κατάρτιση…”
Αυτό σημειώνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας του 2019 στο οποίο γίνεται αναφορά από την Υπουργό Παιδείας.
Τι έλεγε για το σύστημα διορισμών η Νίκη Κεραμέως
Σε συνέντευξη της λίγες μέρες πριν αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τον Ιούλιο του 2019, Νίκη Κεραμέως (που είχε επιμεληθεί το πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία) αποκάλυπτε τα κριτήρια με τα οποία θα γίνονται οι προσλήψεις στην Παιδεία, κάνοντας λόγο "για ένα σύστημα αντικειμενικό, δίκαιο και αδιάβλητο"
Και συμπλήρωνε: "Προκειμένου να έχουν όλοι μια ευκαιρία για αξιοκρατικό διορισμό στο δημόσιο σχολείο, η Νέα Δημοκρατία προτείνει στους πυλώνες κριτηρίων να περιλαμβάνονται: η διδακτική προϋπηρεσία με αυξημένη βαρύτητα, τα ακαδημαϊκά προσόντα, τα αποτελέσματα γραπτού διαγωνισμού με ένα μικρό ποσοστό στη μοριοδότηση, καθώς και τα κοινωνικά κριτήρια."
Αν και ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας διέψευσε δημοσιεύματα που έκαναν αναφορά στο γραπτό διαγωνισμό για την πρόσληψη εκπαιδευτικών εντός του 2023, οι τελευταίες πληροφορίες σημειώνουν ότι ετοιμάζεται νέο σύστημα διορισμών στο οποίο η κατάρτιση πίνακα διοριστέων θα αφορά μόνο εκπαιδευτικούς που "πιάνουν" τη βάση (ανεξάρτητα από προϋπηρεσία, τίτλους σπουδών, γενική επιστημονική κατάρτιση, κοινωνικά κριτήρια) καθώς θα τίθενται εκτός πίνακα όσοι εκπαιδευτικοί δεν πιάνουν τη βάση, ανεξάρτητα πόσα μόρια συγκεντρώνουν από άλλα κριτήρια.
Η στόχευση της κίνησης του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών
Είναι φανερό ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, μπροστά στις εκλογές που θα γίνουν είτε τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο του 2022 είτε τον Μάϊο του 2023 αφενός "ξετυλίγει" την ιδεολογία της αριστείας (ο άξιος βρίσκει θέση και όποιος δεν βρίσκει θέση δεν είναι άξιος) αφετέρου επιχειρεί να δημιουργήσει συμμαχίες με την ελπίδα δεκάδων χιλιάδων πτυχιούχων που θα θεωρήσουν ως ευκαιρία τη συμμετοχή τους σε ένα διαγωνισμό για τη διεκδίκηση μιας θέσης στη δημόσια εκπαίδευση (και θα παραβλέπουν ότι το κύριο ζήτημα αυτού του διαγωνισμού θα είναι ο αποκλεισμός της συντριπτικής πλειονότητας των συμμετεχόντων)
Είναι φανερό ότι η προσπάθεια διεξαγωγής γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ με τον αποκλεισμό των απορριπτέων από κάθε πίνακα προσθέτει νέα φίλτρα απολύσεων! Η διαπραγμάτευση των όρων εργασίας γίνεται ατομική υπόθεση, μεταφέρεται στους εργαζόμενους η ευθύνη της ανεργίας και σφραγίζονται «ανεπαρκείς» όσοι δεν τα κατάφεραν στην αρένα της αδιοριστίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα