Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Ασφαλιστική ικανότητα: Πώς θα τη διατηρήσουν όσοι έχουν οφειλές


Τι αλλάζει από την 1η Ιουνίου - Πώς μπορούν να ελέγξουν οι ασφαλισμένοι εάν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα
Στο τέλος του μήνα λήγει η καθολική παράταση για την ασφαλιστική ικανότητα όλων των μη μισθωτών του e-ΕΦΚΑ, ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοτελώς απασχολουμένων και αγροτών.
Πλέον από την 1η Ιουνίου ασφαλιστική ικανότητα θα συνεχίσουν να έχουνΟι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που δεν έχουν οφειλές προς το ΚΕΑΟ
Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους
Οι ασφαλισμένοι που έχουν οφειλές μπορούν κατ’ εξαίρεση για φέτος, να διατηρήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα εφόσον έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021. Δηλαδή, δεν απαιτείται να πληρώσουν το σύνολο των οφειλών τους αλλά μόνο αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές για παροχές σε είδος και σε χρήμα για το χρονικό διάστημα που προαναφέρθηκε.
Σημειώνεται ότι η παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας αφορά τόσο τους ίδιους τους ασφαλισμένους όσο και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη τους.
Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών
Από την 1η Ιουνίου η ασφαλιστική ικανότητα για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ που έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα επεκτείνεται μέχρι τις 28/2/2023.
Οι ασφαλισμένοι που θα διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει εμπρόθεσμα τις εισφορές τους μπορούν να κάνουν χρήση της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών» που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και να υποβάλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά. Η είσοδος στη νέα υπηρεσία γίνεται με τη χρήση κωδικών TAXISNET και καταχώριση του ΑΜΚΑ και εφόσον οι ασφαλισμένοι πληρούν τις προϋποθέσεις τους αποδίδεται άμεσα ασφαλιστική ικανότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα