Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Διάλεξε το σωστό αντηλιακό - Προσοχή σε τρεις λεπτομέρειες στην ετικέτα για μέγιστη προστασία


Προτού αγοράσεις το νέο αντηλιακό σου, δώσε προσοχή σε τρεις λεπτομέρειες της ετικέτας του προϊόντος για να διασφαλίσεις τη μέγιστη προστασία έναντι των βλαβών που μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος.
Το καλοκαίρι έρχεται και όσο και αν περιμένεις να κάνεις ηλιοθεραπεία άλλο τόσο πρέπει να προσέχεις μην εκτεθείς στους κινδύνου του ήλιου. Η χρήση αντηλιακού πρέπει να γίνεται κάθε μέρα του χρόνου αλλά ακόμα περισσότερο το καλοκαίρι. Την εποχή που οι μέρες είναι μεγαλύτερες, ο ήλιος πιο καυτός και συνήθως περνάς περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους.
Όταν διαλέγεις το αντηλιακό σου, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι διάβασες την ετικέτα πριν το αγοράσεις. Η Αμερικάνικη Κοινότητα Καρκίνου παρέχει ορισμένες συμβουλές σχετικά με την επιλογή του αντηλιακού σου.
Τι να προσέχεις όταν διαλέγεις αντηλιακό
Επιλέξτε αντηλιακό με προστασία «ευρέος φάσματος». Αντηλιακά με αυτή την ετικέτα προστατεύουν τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB. Όλα τα αντηλιακά προϊόντα προστατεύουν από τις ακτίνες UVB, οι οποίες είναι η κύρια αιτία ηλιακού εγκαύματος και καρκίνου του δέρματος. Αλλά οι ακτίνες UVA συμβάλλουν επίσης στον καρκίνο του δέρματος και στην πρόωρη γήρανση. Μόνο τα προϊόντα που περνούν μια συγκεκριμένη δοκιμή μπορούν να χαρακτηριστούν «ευρέος φάσματος». Τα προϊόντα που δεν είναι ευρέος φάσματος πρέπει να φέρουν προειδοποίηση ότι προστατεύουν μόνο από το ηλιακό έγκαυμα, όχι από τον καρκίνο του δέρματος ή τη γήρανση του δέρματος.
Βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό σας έχει συντελεστή προστασίας από τον ήλιο (SPF) 30 ή υψηλότερο. Ο αριθμός SPF είναι το επίπεδο προστασίας που παρέχει το αντηλιακό έναντι των ακτίνων UVB. Οι υψηλότεροι αριθμοί SPF σημαίνουν περισσότερη προστασία, αλλά όσο πιο ψηλά πάτε, τόσο μικρότερη γίνεται η διαφορά. Τα αντηλιακά SPF 15 φιλτράρουν περίπου το 93% των ακτίνων UVB, ενώ τα αντηλιακά SPF 30 φιλτράρουν περίπου το 97%, τα αντηλιακά SPF 50 περίπου το 98% και το SPF 100 περίπου το 99%. Κανένα αντηλιακό δεν σε προστατεύει εντελώς. Ο FDA απαιτεί οποιοδήποτε αντηλιακό με SPF κάτω από 15 να φέρει μια προειδοποίηση ότι προστατεύει μόνο από το ηλιακό έγκαυμα, όχι τον καρκίνο του δέρματος ή τη γήρανση του δέρματος.
«Ανθεκτικό στο νερό» δεν σημαίνει «αδιάβροχο». Κανένα αντηλιακό δεν είναι αδιάβροχο ή «ανθεκτικό στον ιδρώτα», και οι κατασκευαστές δεν επιτρέπεται να ισχυρίζονται ότι είναι. Εάν η μπροστινή ετικέτα ενός προϊόντος ισχυρίζεται ότι είναι ανθεκτικό στο νερό, πρέπει να προσδιορίζει εάν διαρκεί 40 λεπτά ή 80 λεπτά ενώ κολυμπάς ή ιδρώνεις. Για καλύτερα αποτελέσματα, απαλείψτε με αντηλιακό τουλάχιστον κάθε 2 ώρες και ακόμα πιο συχνά αν κολυμπάτε ή ιδρώνετε. Το αντηλιακό συνήθως υποχωρεί όταν χρησιμοποιείτε την πετσέτα σας, οπότε θα χρειαστεί να φορέσετε περισσότερο.
Άλλοι τρόποι για να προστατευτείτε από τον ήλιο
Πέρα από το αντηλιακό, ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να προστατέψετε το δέρμα σας βλάβη του ίου, που μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση και καρκίνο του δέρματος.
Καλυφθείτε: Όταν σε βλέπει ο ήλιος, φόρα ρούχα και ένα καπέλο, προστατεύοντας το δέρμα. Φορέστε γυαλιά ηλίου που μπλοκάρουν τουλάχιστον το 99% του φωτός UV.
Αναζητείστε σκιά: Περιόρισε την έκθεσή σου στον ήλιο, ειδικά από τις 10 το πρωί ώς τις 4 το μεσημέρι, όπου οι ακτίνες UV είναι πιο ισχυρές.
Αποφύγετε το solarium: Μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη ζημιά στο δέρμα και να συμβάλει στον καρκίνο του δέρματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα