Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Επιπλέον 500 εκατ. έφεραν οι κάρτες


Περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ θα προστεθούν φέτος στον κρατικό κορβανά από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μόνο η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, χωρίς δηλαδή να προσμετράται η καλή πορεία του τουρισμού, οδηγεί στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και κατ’ επέκταση στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Παράλληλα, είναι ισχυρό το ενδεχόμενο επέκτασης των POS αλλά και των ταμειακών μηχανών στο σύνολο της οικονομίας. Ωστόσο, υπάρχουν δύο τάσεις εντός του ΥΠΟΙΚ και συγκεκριμένα κάποιοι που πιέζουν για επέκτασή τους και άλλοι που φοβούνται το πολιτικό κόστος. Μάλιστα έχει προταθεί και η μείωση του ορίου χρήσης μετρητών στις συναλλαγές τόσο των καταναλωτών όσο και μεταξύ επιχειρήσεων. Σήμερα το όριο ανέρχεται σε 500 ευρώ. Δηλαδή, πάνω από το ποσό αυτό θα πρέπει οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών – καταναλωτών και επιχειρήσεων (για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών) να γίνονται αποκλειστικά με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές οδήγησαν στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ και στον περιορισμό της διακίνησης «μαύρου» χρήματος. Μάλιστα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS από το 2023, αλλά με την υποχρέωση διαβίβασης των συναλλαγών (αποδείξεων) από τα τέλη Οκτωβρίου στην ΑΑΔΕ. Για όσους δεν το πράξουν, μάλιστα, προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης έως 96 ώρες.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές σε σύγκριση με το 2019 έχουν αυξηθεί 62,5%. 
Ειδικότερα:
• Το 2019, οι αγορές με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα έφθασαν στα 40,6 δισ. ευρώ.
• Το 2020, που εμφανίστηκε η πανδημική κρίση, στα 44,7 δισ. ευρώ.
• Το 2021, με 5 μήνες κλειστή την οικονομία, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έφθασαν στα 53 δισ. ευρώ.
• Το 2022 υπολογίζεται να αυξηθούν 25%-30% και να διαμορφωθούν σε επίπεδα άνω των 65 δισ. ευρώ.
Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, η ιδιωτική κατανάλωση ανήλθε το προηγούμενο έτος στα 125 δισ. ευρώ, κάτι που δείχνει ότι οι μισές συναλλαγές, δηλαδή 50%, γίνονται με κάρτες, όταν όμως σε άλλες χώρες βρίσκονται στο 80%.
Το ΥΠΟΙΚ εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των POS αλλά και των ταμειακών μηχανών στο σύνολο της οικονομίας.
Με την επέκταση των POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά. Για παράδειγμα, σήμερα δεν υπάρχει υποχρέωση να διαθέτουν POS τα γυμναστήρια, τα πάρκινγκ, τα οποία μάλιστα δεν έχουν υποχρέωση και τήρησης ταμειακής μηχανής. Δηλαδή, χρησιμοποιούν το χειρόγραφο σύστημα όσοι το επιθυμούν. Επίσης, δεν υπάρχει υποχρέωση για POS, μεταξύ άλλων, στα περίπτερα, στα ταξί, στους κινηματογράφους και στα θέατρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν επαγγέλματα που δεν χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές στις υπηρεσίες που προσφέρουν, για παράδειγμα, οι ράφτες.

Αν και πριν από την πανδημία το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε την επέκταση των POS στο σύνολο της οικονομίας, αυτό ατόνησε και, όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «έφθασε η ώρα να επεκταθεί στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας».
Σε κάρτα το επίδομα ΟΠΕΚΑ
Το επίδομα του ΟΠΕΚΑ θα χορηγείται σε κάρτα, από την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να σηκώσουν μόνο το 50% σε μετρητά. Το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να δαπανηθεί ηλεκτρονικά, δηλαδή με αγορές μέσω POS, e-banking κ.λπ.
Όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, συνολικά τα επιδόματα ανέρχονται στα 3 δισ. ευρώ. Στόχος είναι τουλάχιστον τα μισά από αυτά να δαπανώνται από τους υπόχρεους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Φορολογική συμμόρφωση
Οι νέες τεχνολογίες και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών οδήγησαν και στη συμμόρφωση των επιχειρήσεων. Παράλληλα, πλέον όσες επιχειρήσεις δεν είναι φορολογικά ενήμερες (και για να είναι δεν πρέπει να χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο) δεν μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα όπως για παράδειγμα το ΕΣΠΑ, καθώς και κανένα πρόγραμμα ενίσχυσης. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι πληρωμές ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις προς την εφορία παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο οι εμπρόθεσμες πληρωμές έφθασαν στο 85,19% του συνολικά οφειλόμενου ΦΠΑ.
Ειδικότερα, από το 1,368 δισ. ευρώ ΦΠΑ καταβλήθηκε από τους υπόχρεους εμπρόθεσμα ποσό ύψους 1,164 δισ. ευρώ. Οι εμπρόθεσμες πληρωμές του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ανήλθαν στο 90,38%, ενώ ιδιαίτερα θετικά είναι και τα στοιχεία για τις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ (σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη) που δείχνουν να ανεβαίνουν στο 77,59%, από 73,9% στο τέλος του 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα