Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Σαν σήμερα, υπόθεση Σορίν Ματέι: Σε ζωντανή σύνδεση με τον θάνατο – Ο τραγικός ρόλος της αστυνομίας


Μια μέρα σαν σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου του 1998 η Ελλάδα παρακολουθεί σε ζωντανή μετάδοση μια ομηρεία που έμελλε να έχει τραγική κατάληξη. 
Η Υπόθεση Σορίν Ματέι σημάδεψε όσους την ακούμπησαν...
Είναι η ώρα επτά το απόγευμα. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί ρύθμιζαν τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν βγουν στον αέρα τα δελτία ειδήσεων των οκτώ. Κι όμως... Ουδείς είδε δελτίο ειδήσεων εκείνη τη βραδιά. Από τα Δίκαια μέχρι τη Γαύδο είχαν ρυθμίσει τους δέκτες τους να μεταδίδουν ΣΚΑΪ! Και όλα τα υπόλοιπα κανάλια ούτε που κοίταξαν το δικό τους πρόγραμμα: στον ΣΚΑΪ είχαν γυρίσει τις «αντένες» τους κι αυτά!
Τι είχε συμβεί; Ένας κακοποιός κρατούσε ομήρους και διαπραγματευόταν την διαφυγή του με την αστυνομία.
Ήταν 23 Σεπτεμβρίου του 1998 και το πρώτο μεγάλο γεγονός της ιδιωτικής τηλεόρασης θα έσπαγε τα κοντέρ της τηλεθέασης.
Στις 19:00, ένας ρουμάνος κακοποιός, ο Σορίν Ματέι τηλεφώνησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και ζήτησε να συνδεθεί με τον παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, τον Νίκο Ευαγγελάτο. Ματέι και Ευαγγελάτος συνομίλησαν «στον αέρα» επί τέσσερις ώρες. Ο Ματέι απαιτούσε 500.000 δραχμές και είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι είχε κάνει χρήση ηρωίνης.
Στο διαμέρισμα της οδού Νιόβης στα Πατήσια, τη στιγμή της εισβολής του Ματέι, βρίσκονταν η Σουλτάνα Γκινάκη 58 χρονών, τα δύο της παιδιά, Ευάγγελος Γκινάκης 24 χρονών, η Αμαλία Γκινάκη 25 χρονών και ο αρραβωνιαστικός της Απόστολος Μακρινός 34 χρονών.
Ο Ματέι γνωστός και ως «Πεταλούδας» για τις συχνές αποδράσεις του, αλλά και τακτικός επισκέπτης στα Γραφεία της Ασφάλειας, ήταν επιρεπής σε βαριάς μορφής παραβατικότητες. Η αστυνομία τον είχε εντοπίσει τον ρουμάνο κακοποιό και προσπάθησε να τον συλλάβει κάνοντας τραγικά λάθη, εξωθώντας τον Ματέι να εισβάλει στο διαμέρισμα της οδού Νιόβης.
Κι εκεί, σαν παγιδευμένο θηρίο, ο Ρουμάνος έδεσε την Αμαλία Γκινάκη με κορδόνια παπουτσιών με τον μνηστήρα της, απασφάλισε μια χειροβομβίδα και αμέσως μετά σκέφτηκε τον τρόπο διαφυγής του. Ποιον; Την τηλεόραση φυσικά! Τηλεφώνησε στον ΣΚΑΪ και ζήτησε να κοινοποιήσει δημόσια τα αιτήματά του.
Ο Σταμάτης Μαλέλης – τότε διευθυντής του σταθμού – είδε την ευκαιρία να πέφτει από τον ουρανό… την πολυκατοικία των Κάτω Πατησίων, καλύτερα… Και η ζωντανή μετάδοση με τον θάνατο έμεινε στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.
Οι άνδρες της αστυνομίας - με επικεφαλής τον ίδιο τον αρχηγό τους, ταξίαρχο Θανάση Βασιλόπουλο - χειρίστηκε την υπόθεση σαν να είχαν να κάνουν με γύρισμα τηλεταινίας…
Ουδείς έδωσε σημασία στην χειροβομβίδα, που έσκασε όταν ακόμα και ο Αρχηγός ήταν μέσα στο διαμέρισμα, ουδείς άκουσε τις απεγνωσμένες εκκλήσεις της Αμαλίας Γκινάκη για ουσιαστική βοήθεια. Αποτέλεσμα; Μια 25χρονη κοπέλα διαμελισμένη, ένας «φτιαγμένος» κακοποιός - πρωταγωνιστής σε τραγικό τηλεριάλιτι και μια αστυνομική αρχή κομπάρσος· όλοι, στο φινάλε νεκροί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα