Τρίτη 16 Απριλίου 2024

“Η ακρίβεια στο θεό, οι μισθοί στα τάρταρα” - Το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ
Κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ της Τετάρτης και στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί έξω από το κτίριο και έχει ως “προμετωπίδα” την ακρίβεια, έκαναν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος Σωτήρης Τσώνης και ο γραμματέας, Παναγιώτης Μουλάς…
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρης Τσώνης, παρουσίασε την πρόταση της ΓΣΕΕ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση στα 830 ευρώ, που έγινε με την απόφαση της κυβέρνησης, δεν καλύπτει απόλυτα, όπως είπε χαρακτηριστικά, τις ανάγκες των εργαζομένων. Όπως σημείωσε, τα 908 ευρώ που διεκδικεί η ΓΣΕΕ είναι ποσό που ανέρχεται στο 60% του διάμεσου μισθού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει να κάνει με το κατώφλι της φτώχειας, συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό.
Ο κ. Τσώνης υπογράμμισε ότι “θέλουμε αυξήσεις πραγματικές, θέλουμε πίσω τις συλλογικές μας συμβάσεις και τα θέλουμε όλα”. Όπως εξήγησε στη συνέχεια, ο καθορισμός της αμοιβής των εργαζομένων βάσει συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων είναι κάτι που το ζητά με οδηγία της και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς σήμερα στην Ελλάδα οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν μόνο το 26% των εργαζομένων και η Ε.Ε. καλεί τη χώρα το ποσοστό αυτό τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί στο 80%.
Επιπλέον ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου τόνισε ότι οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν για να μειωθούν οι μεγάλες ανισότητες που έχουν διευρυνθεί και σχετικά επισήμανε ότι στην Ελλάδα ο μισός πλούτος της χώρας βρίσκεται στο 10% του πληθυσμού, ενώ το 1% του πληθυσμού κατέχει το 25% του πλούτου!
Ακόμη ο κ. Τσώνης είπε ότι με βάση τα στοιχεία της Eurostat οι πολίτες της Ελλάδας είναι οι προτελευταίοι σε αγοραστική δύναμη, πάνω από τους Βούλγαρους, ενώ και το κόστος εργασίας στη χώρα είναι πολύ χαμηλό, 10 μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για την ακρίβεια ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου είπε ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη χώρα μετά τη Μάλτα, ενώ είναι πρώτη σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά κέρδη.
Ο κ. Τσώνης κλείνοντας τόνισε ότι η ΓΣΕΕ δεν ζητάει αυξήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τους φορολογούμενους αλλά από τους εργοδότες, προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις αυτές θα καλύψουν κατά κάποιο τρόπο την ακρίβεια.
Ο γραμματέας κ. Μουλάς από την πλευρά του επέμεινε στο κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να λάβουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου, τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν πρέπει να λείψει κανείς αλλά κάθε εργαζόμενος να φέρει μαζί του και άλλους συναδέλφους του, για να τεθεί δυναμικά το αίτημα για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.   Στ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα