Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Μαντάς: “Απόλυτη δικαίωση του αγώνα που καταβάλλαμε μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας”

“Παραμένει ενεργό και πλήρως λειτουργικό, διατηρώντας τη δικαστική και χωρική αρμοδιότητα που κατείχε έως σήμερα στο μέγιστο βαθμό”
Πλήρη διατήρηση της δικαστικής ύλης για το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, με παράλληλη διατήρηση του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους της χωρικής του αρμοδιότητας, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας που κατατέθηκε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Για το ζήτημα είχε έντονα δραστηριοποιηθεί το τελευταίο διάστημα ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας, ειδικά κατά το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου. Κατά τις παρεμβάσεις του ο κ. Μαντάς είχε ζητήσει να διασφαλιστεί ότι αφενός δεν θα υπάρξει υποβάθμιση στις καθ΄ύλην αρμοδιότητες του δικαστηρίου, αφετέρου ότι θα παραμείνουν οι υπάλληλοι στις σημερινές οργανικές θέσεις εργασίας, έτσι ώστε παρά τις σημαντικές διοικητικές αλλαγές που εισάγονται μέσω του νομοσχεδίου, να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του δικαστηρίου με κανέναν τρόπο.
Παρά το γεγονός ότι αρχικά κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας είχε οριστεί ως παράλληλη έδρα του νέου Πρωτοδικείου Μεσσηνίας με κατά τόπο αρμοδιότητα μόνο τον Δήμο Τριφυλίας, πλέον στο τελικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σε λίγες ώρες προς ψήφιση στη Βουλή η παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας στην Κυπαρισσία περιλαμβάνει πέραν του Δήμου Τριφυλίας, τη Δ.Κ. Χώρας του Δήμου Πύλου-Νέστορος και τη Δημοτική Ενότητα Δωρίου του Δήμου Οιχαλίας. Κατά συνέπεια, με τα δεδομένα αυτά πρακτικά διασφαλίζεται ότι στη νέα του μορφή το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας θα διατηρήσει πλήρως την ίδια δικαστική ύλη, καθώς και θα καλύπτει σχεδόν απόλυτα την ίδια γεωγραφική περιοχή, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην υπάρξει αισθητή μείωση ούτε στο πλήθος αλλά ούτε και στο εύρος των υποθέσεων που διαχειρίζεται.
Όσον αφορά στην ανάγκη διατήρησης των οργανικών θέσεων των υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας αντί για μεταφορά τους στην κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας που θα βρίσκεται πλέον στην Καλαμάτα, στον τελικό σχεδιασμό του υπουργείου περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι παράλληλες έδρες των Πρωτοδικείων διατηρούν τις οργανικές θέσεις των υπαλλήλων τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη στιγμή που η Κυπαρισσία έχει ορισθεί ως παράλληλη έδρα του νέου Πρωτοδικείου Μεσσηνίας, αυτόματα θα διατηρηθούν και όλες οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων που εργάζονται έως σήμερα στο δικαστήριο αυτό.
Τη βαθιά του ικανοποίηση για τις παραπάνω εξελίξεις εξέφρασε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς δηλώνοντας ότι «οι αλλαγές στο τελικό νομοσχέδιο αποτελεί απόλυτη δικαίωση του αγώνα και των προσπαθειών που καταβάλαμε μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας και τον πρόεδρό του κ. Θανάση Πετρόπουλο. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω δημόσια τα μέλη της κυβέρνησης και την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης που αντιλήφθηκαν την ανάγκη να υπάρξουν οι ρυθμίσεις αυτές, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να ακούει τις αιτιάσεις και να βελτιώνει άμεσα τα νομοθετήματα όταν αυτό απαιτείται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα