Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Μαξίμου επιβεβαιώνει Politico: Σε εξέλιξη η έρευνα για τις συμβάσεις 2,5 δισ. από ευρωπαϊκά κονδύλια


Το σημερινό δημοσίευμα του Politico, αποκάλυψε πως ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για απάτη αναφορικά τρόπο με τον οποίο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ χορηγήθηκαν σε μόλις 10 εταιρείες στην Ελλάδα.
Το Μέγαρο Μαξίμου «έρχεται» να επιβεβαιώσει τη δημοσίευση του Politico το οποίο αποκάλυψε πως ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για απάτη αναφορικά τρόπο με τον οποίο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ χορηγήθηκαν σε μόλις 10 εταιρείες στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός, Παύλος Μαρινάκης απαντά στο briefing για την αποκάλυψη του Politicο λέγοντας τα εξής:
«Κατ’ αρχάς, το δημοσίευμα βγήκε σήμερα και η Κυβέρνηση απαντάει. Και θα σας απαντήσω, γιατί με ρωτάτε, και γιατί έχουν βγάλει ανακοινώσεις τα άλλα κόμματα. Δεν είμαι εκπρόσωπος Ανεξάρτητων Αρχών. Δεν μπορώ εγώ να απαντήσω στο όνομα μιας Ανεξάρτητης Αρχής ή σε άλλες περιπτώσεις στο όνομα της Δικαιοσύνης.
Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν μπερδέψει λίγο τους ρόλους. Εμείς εκπροσωπούμε την Κυβέρνηση, την Εκτελεστική Εξουσία. Έχω την τιμή να είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, όχι εκπρόσωπος μιας Ανεξάρτητης Αρχής ή ενός Δικαστηρίου ή του Αρείου Πάγου ή οποιουδήποτε άλλου. Αυτό είναι ένα, το οποίο είναι σημαντικό. Θα έπρεπε να είναι δεδομένο, αλλά δυστυχώς δεν είναι δεδομένο. Το δεύτερο είναι ότι η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορά μία καταγγελία, η οποία έχει γίνει. Πάρα πολύ σωστά, λοιπόν, επειδή η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου, σε αντίθεση με όσα πιστεύουν κάποιοι από την Αντιπολίτευση, οφείλει μία Ανεξάρτητη Αρχή όταν υπάρχει μια καταγγελία να την ερευνά.
Αυτό συμβαίνει και τώρα. Το δεύτερο είναι ότι η Κυβέρνηση και τα επιμέρους υπουργεία, ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, όπως ήταν η πανδημία και τα προηγούμενα χρόνια στα οποία αναφέρεται αυτή η καταγγελία, κινήθηκαν πάντα με γνώμονα την προστασία των πολιτών, την τήρηση της διαφάνειας και την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των κανόνων όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί στους οποίους αναφέρεται η συγκεκριμένη καταγγελία, επειδή είναι από ένα ποσό και πάνω, έχουν ελεγχθεί πλήρως από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Είναι δηλαδή εγκεκριμένοι και από τον αρμόδιο κλάδο της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι στη διάθεση της Ανεξάρτητης Αρχής, πάντοτε είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης. Είναι καλοδεχούμενη κάθε έρευνα και αυτονόητη όταν γίνεται μία καταγγελία. Και να θυμίσουμε και το πολύ αυστηρό πλαίσιο του εσωτερικού ελέγχου που έχει ειδικά η παρακολούθηση και υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, που εφαρμόζεται από την Κομισιόν και βάσει αυτού του μηχανισμού η Ελλάδα βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις, ως προς την υλοποίηση όλων των επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών οροσήμων, αλλά και την εκταμίευση των πόρων.
Με λίγα λόγια όλα αυτά ελέγχονται και από την Ελληνική Δικαιοσύνη, γιατί μιλάμε για διαγωνισμούς άνω των 10 εκατομμυρίων, αλλά και από την Κομισιόν. Υπάρχει μια καταγγελία, ερευνάται, αξιολογείται και έτσι πρέπει να γίνεται στα πολιτισμένα δημοκρατικά Κράτη».
Τι έγραψε το Politico
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα το Politico σημείωσε ότι τον περασμένο μήνα η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε έφοδο στα γραφεία τριών εταιρειών τηλεπικοινωνιών της χώρας - Cosmote, Vodafone και Nova - καθώς και σε πέντε εταιρείες πληροφορικής και δύο εταιρείες συμβούλων. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) επιβεβαίωσε πως έχει επίσης ξεκινήσει έρευνα.
Υπενθυμίζεται πως μόλις την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 20 υπόπτους στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία που συνδέονταν με φερόμενη απάτη και κατάχρηση 600 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο στην Ιταλία.
Η ελληνική έρευνα επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο ενδεχομένως χειραγωγήθηκαν δημόσιοι διαγωνισμοί - καθώς οι εταιρείες φέρονται να συνεννοήθηκαν προκειμένουν να μην ανταγωνιστούν η μία την άλλη για την ίδια σύμβαση, περιορίζοντας έτσι τον αριθμό των εταιρειών που επωφελήθηκαν.
Αυτό - όπως τονίζεται - οδήγησε σε αύξηση των αμοιβών που μπορούσαν να χρεώσουν, στερώντας τελικά από τους Έλληνες φορολογούμενους σημαντικούς πόρους από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Σημειώνεται πως με projects αξίας 35,95 δισ. ευρώ, η Ελλάδα υπήρξε ένας από τους κύριους ωφελούμενους του ταμείου, που έγινε γνωστό ως Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Περίπου το ένα πέμπτο αυτού του ποσού χρησιμοποιήθηκε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας - σύμφωνα με σχετικό σχέδιο που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων, μέχρι σήμερα περίπου 600 δράσεις - αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ - έχουν δημοπρατηθεί και ανατεθεί, με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού να διερευνούν τώρα τον τρόπο με τον οποίο ανατέθηκαν αυτά τα έργα.
Μόνο μία προσφορά
Το Politico εξέτασε 110 ελληνικούς δημόσιους διαγωνισμούς που χρηματοδoτήθηκαν από την ΕΕ, κυρίως από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, μεταξύ 2021 και Ιανουαρίου 2024.
Η συντριπτική πλειονότητα των συμβάσεων, 101 προσφορές, ανατέθηκαν σε μία από τις 10 εταιρείες που ερευνώνται χωρίς να υπάρξει κανένας απολύτως ανταγωνισμός. Μόνο σε εννέα διαγωνισμούς υπήρξαν περισσότερες από μία προσφορές.
Ακόμα και σε εκείνους, όμως, που πολλές εταιρείες υπέβαλαν προσφορά, κάθε μία φαίνεται ότι έκανε προσφορά μόνο για ένα μοναδικό τμήμα.
Όταν του ζητήθηκε σχόλιο, εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι οι αποφάσεις για την ανάθεση συμβάσεων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. «Η πρωταρχική ευθύνη για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ και τους εθνικούς κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις ανήκει στα κράτη μέλη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Άμεση ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «Απολύτως εκτεθειμένη εμφανίζεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση, σε σχέση με το ζήτημα της χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Και τονίζει ο ΣΥΡΙZA:
«Οι σημερινές αποκαλύψεις στο πρωτοσέλιδο θέμα της ευρωπαϊκής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Politico, για έρευνες σε σχέση με πιθανή απάτη στη χορήγηση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σε μόλις 10 εταιρείες στην Ελλάδα, επιβεβαιώνουν το σύνολο των ενστάσεων που έχει καταθέσει έως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την επιλεκτική διάθεση των ευρωπαϊκών πόρων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την έρευνα για πιθανή απάτη επιβεβαίωσε το Γραφείο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, ενώ η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε ήδη ελέγχους στα γραφεία τριών μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, σε πέντε εταιρείες πληροφορικής και σε δύο εταιρείες συμβούλων. Η έρευνα στη χώρα μας επικεντρώνεται στις διαδικασίες των δημόσιων προσφορών, καθώς οι εμπλεκόμενες εταιρείες κατηγορούνται ότι συνενώθηκαν για να μην ανταγωνιστούν για την ίδια σύμβαση περιορίζοντας με αυτόν το τρόπο τον αριθμό των εταιρειών που επωφελήθηκαν.
Είναι προφανές πως μετά τις αποκαλύψεις του Politico τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης οφείλουν να δώσουν άμεσα απαντήσεις, καθώς και τον κατάλογο όλων των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν έως τώρα με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης».
ΠΑΣΟΚ: Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο πώς διαχειρίζεται τα κονδύλια η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Λίγο αργότερα ανακοίνωσε εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εξαπολύοντας επίσης πυρά στην κυβέρνηση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:
«Το ζήτημα της αδιαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του λανθασμένου τρόπου κατανομής τους, το έχει αναδείξει με συστηματικό τρόπο το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής.
Το Politico σε σημερινό του δημοσίευμα αναφέρεται σε καταγγελίες για απάτη που σχετίζονται με αδιαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες, μέσω των οποίων χορηγήθηκαν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε δέκα μόλις εταιρείες στην Ελλάδα. Οι καταγγελίες διερευνώνται ήδη, -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα-, από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Το αποκαλυπτικό αυτό ρεπορτάζ έρχεται να επιβεβαιώσει την κριτική, που έχει ασκήσει μήνες τώρα το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής για την αδιαφάνεια που επικρατεί εκ μέρους της κυβέρνησης στη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου σε λίγους και ισχυρούς. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο πώς διαχειρίζεται αυτά τα κονδύλια η κυβέρνηση Μητσοτάκη και, όπως και χθες στη Βουλή, δεν πρόκειται να της δώσουμε καμία λευκή επιταγή.
Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής δεσμεύεται να κλιμακώσει τις κοινοβουλευτικές του πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του μείζονος θέματος της αδιαφάνειας και της ενδεχόμενης διαφθοράς στη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, που εκτός των άλλων είναι και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Για τον λόγο αυτό, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα καταθέσει άμεσα Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων, σχετικά με τις διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν και το περιεχόμενο των συμβάσεων που υπογράφηκαν.
Νέα Αριστερά: Η σημερινή αποκάλυψη επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης καταρτίστηκε εν κρυπτώ
Η σημερινή αποκάλυψη του Politico επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης καταρτίστηκε εν κρυπτώ προκειμένου να ωφελήσει λίγους και συγκεκριμένα συμφέροντα. Μετά την συγκάλυψη στις υποκλοπές και στο έγκλημα των Τεμπών, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη συζητείται ξανά στην Ευρώπη δίπλα στις λέξεις “σκάνδαλο” και “αδιαφάνεια”.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για απάτη αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ χορηγήθηκαν σε μόλις 10 εταιρείες στην Ελλάδα.
Η δημοσιογραφική έρευνα εστίασε σε 110 ελληνικούς δημόσιους διαγωνισμούς που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ κυρίως από το ταμείο ανάκαμψης μεταξύ 2021 και Ιανουαρίου 2024. 101 προσφορές, ανατέθηκαν σε μία από τις 10 εταιρείες υπό έρευνα και δεν ανταγωνίστηκαν με κανέναν άλλο πλειοδότη. Μόνο εννέα προσφορές είχαν περισσότερες από μία προσφορές.
Χαρακτηριστικό της αθέμιτης και σκανδαλώδους διαδικασίας που περιγράφεται είναι ότι έργο ψηφιακού εκσυγχρονισμού που κόστισε 4,6 εκατομμύρια ευρώ στην Ιρλανδία για 7 χρόνια, 4,5 εκατομμύρια ευρώ σε Κύπρο για 9 χρόνια, στην Μάλτα 1,3 εκατομμύρια ευρώ, στην Ελλάδα κόστισε 44 εκατομμύρια ευρώ.
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ο κύριος Σκρέκας, ο κύριος Παπαθανάσης και φυσικά ο κύριος Γεωργιάδης δεν μπορούν άλλο να κρύβονται. Οφείλουν σαφείς και καθαρές απαντήσεις.
Ποιες επιχειρήσεις ωφελήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και με τι πόσα; Πόσοι διαγωνισμοί έγιναν και πόσες επιχειρήσεις συμμετείχαν; Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει γιατί αντί για αντιπλημμυρικά, αντί για στήριξη των μικρομεσαίων που στερούνται ρευστότητας και είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό , αντί για προγράμματα στεγαστικής πολιτικής και ενίσχυση και του κοινωνικού κράτους, επέλεξε να στήσει ένα πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων κομμένο και ραμμένο στα μέτρα 10 συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα